v 13 Påskhelg och kort vecka…

Till och med djupt inne i berget fanns Påsken i form av färgglada äggkoppar.

Till och med djupt inne i berget fanns Påsken i form av färgglada äggkoppar.

Påskdagens meny för soldaterna vid Falsterbokanalen påsken 1943 om du behöver någon inspiration för dagens måltider:
Frukost: (Lunch) Inlagd sill (100 gram), 2 ägg, mannagrynsgröt, mjölk, kaffe, smörgås.
Middag: Köttbullar, potatis, fruktmos, mjölk.
Aftonmål: Smörgås, ost, choklad.
Det var kanske inte riktigt vad vi själv tänker oss till påskhelgens middagar, men man får väl ha viss förståelse för att det var krig och det handlade om inkallade soldater som bevakade våra gränser. Påskdagsmenyn är hämtad ur boken SNUSKBURKEN där du kan finna mer om den militära maten och livet i lumpen.

Annars bjöd veckan på ett spännande besök i Göteborg och en dag i civilförsvarets tecken. Först ett besök i ett stort befolkningsskyddsrum med plats för 5 000 personer. Och det var rejält stort. Vi var en stor skara entusiaster som letat oss till platsen för besöket.

Samling och genomgång inför besöket i berget.

Samling och genomgång inför besöket i berget.

Våra värdar hade varit med förr och gav oss frikostigt med tid för att hinna gå igenom anläggningen ordentligt. Och nog blev den genomgången. Trots sin storlek, och stor mängd utrymmen stötte man på kollegor överallt, de flesta med kameran i högsta hugg. Med jämna mellanrum stålade vi samman vid det lilla kaffebordet som våra värdar fixat till, något jag är tacksam för.

Civilförsvarets anläggningar kommer ofta lite i skymundan när man pratar ”häftiga” berganläggningar och betongkonstruktioner. Lite synd, för många av dessa, relativt stora anläggningar är imponerande, och minst lika spännande som en motsvarande militär anläggning. Byggnadssätten och inredningsmässigt är det heller ingen större skillnad. Här finns stötvågsdörrar, saneringduschar, slussning, filteranläggningar, kraggar och toaletter, och givetvis utrymmen för att tränga in ett stort antal personer vid behov.

Vid dörren in till skyddsrummen (foto: Lars Dahlbom)

Vid dörren in till skyddsrummen (foto: Lars Dahlbom)

Efter en snabblunch på Burger King var det dags för dagens andra besök i civilförsvarets tecken. Denna gång en ledningscentral, eller huvudcentral (Hc). Det skall kanske tilläggas att dagens besök var i anläggningar som fortfarande klassas som aktiva, d v s de står i en slags bevarandemalpåse och underhåll. Men egentligen har de förmodligen spelat ut sin roll och att de finns kvar beror nog mer på att det är svårt att finna någon alternativ användning för dem.

I väntan på han som har nyckeln.

I väntan på han som har nyckeln.

Den stora berganläggningen var alltså en ledningscentral för det civila samhällssystemet i händelse av krig. Det fanns anläggningar av detta slag i varje större stad, och kommun i landet. Givetvis skiftade storleken efter områdets behov. Det finns små anläggning på knappa 100 kvadratmeter och det finns stora anläggningar med utrymmen på över 3 000 kvadratmeter. Den vi besökte i Göteborg tillhörde kategorin större. Efter att ha passerat stötvågsslussarna och saneringsområdet var man inne i det som närmast kan beskrivas som ett stort kontorhus med en mängd små rum och några större gemensamma utrymmen. Så var t ex köksavdelningen väl tilltagen och utrustad med ganska moderna maskiner och kokmöjligheter. Här fanns till och med ett stort frysrum.

Nästan restaurangkök och ganska oanvänt

Nästan restaurangkök och ganska oanvänt

Roligt i sammanhanget är också färgsättningen i anläggningar av detta slag. Det är orange (som köksavdelningen ovan) eller grönt och några andra märkliga nyanser. Förmodligen är de speciellt testade för att ha en lugnande inverkan på de som skall vistas i anläggningen.

Men bland alla prylar som fanns i anläggningen visade också några på allvaret som låg bakom en anläggning av detta slag. Flygplansbilderna på igenkänningsplanscherna visade med all tydlighet varifrån ”fienden” skulle komma!

"Röda" flygplan. Kanske en nyttig kunskap, när det behövs.

"Röda" flygplan. Kanske en nyttig kunskap, när det behövs.

Efter några timmar här var det dags att adjö av kollegor och våra värdar (Tack för ett väl genomfört besök) och styra färden hemåt. På vägen passeras givetvis Falkenberg och den frestande Laxbutiken där man bara måste stanna och inhandla lite ”godsaker”. Vi passade dessutom på att ta en fika en den ganska välfyllda restaurangen. Tydligen stort nöje att köra hit och äta söndagsmiddag.

Så blev det måndag igen och dags att fortsätta med utrensningsarbetet i mitt arbetsrums bokhyllor. Det blir mycket böcker som skall ut på Tradera. Är du nyfiken så titta in på Tradera så ser du vad jag säljer ut. Just nu ligger Jean-Carlos Danckwardts bok Svenskt kustartilleri under andra världskriget där, och den är nu uppe i det imponerande priset 700 kronor! Men så är det också Kustartilleribiblen nummer 1, även om förlagets BUNKERBOKEN kommer in som en mycket två, eller jag skulle vilja säga på delar första plats. Det finns fortfarande ett mycket litet antal av denna kvar, fast den egentligen är slutstämplad. Är du intresserad av ett exemplar så skicka ett mail till info@bunker.nu

Annars handlar det så klart mest om den nyutkomna boken SNUSKBURKEN som just nu har börjat säljas. I kommande vecka startar ett par annonskampanjer för boken bland annat i tidningen MILITÄR HISTORIA. Du vet väl att den är enkel att beställa genom att gå in på vårt egen hemsida www.bunker.nu Väl där är du bara ett par knappklickningar från att beställa denna intressanta och annorlunda bok om militärlivet för en rekryt, eller rättare sagt en bok för oss som gjorde ”lumpen”.

Veckan var också den stora konstrundeveckan, härnere i Skåne, och jag hade nöjet att vara bjuden till en vernissage redan på Skärtorsdagens förmiddag. Glada färger och runda kvinnokroppar fångade på duken kan väl göra vem som helst glad. Åtminstone blev jag det!

Sånt blir jag åtminstone glad över.....;-)

Sånt blir jag åtminstone glad över.....;-)

Ja nu återstår fortfarande två dagar av påsken. Idag skall försöka bli överens med klockan, det är ju sommartid. Men fortfarande lyser snön fläckvis på åkrarna runt huset. Men istället tänker jag på gårdagens läckta ”påsk-tallrik” och önskar att ”grabbarna” vid Falsterbokanalen 1943 fått njuta av något liknande

Njutningsmat!

Njutningsmat!

Till den härliga påsktallriken njöt jag en god påsköl och en liten god snaps från Danmark ”skagen-snaps” Nästan som Blåvandshukssnapsen – men inte riktigt. Så och därmed vill jag också passa på att önska en fortsatt Glad Påsk

hälsar
Leif H