malware scanner Vecka 12 En vecka som alla andra..eller? – Fort & Bunker

Vecka 12 En vecka som alla andra..eller?

Beredskapsmuseets Johan Andrée beundrar en av fynden i den gamla lottakällaren.

Beredskapsmuseets Johan Andrée beundrar en av fynden i den gamla lottakällaren.

Veckan började med ett besök hos en Lottakår, tillsammans med Beredskapsmuseet, för att gå igenom lite av deras ”fynd”. Lottakåren skall tömma sin källarlokal och den är fylld till brädden med allt möjligt. Det tog inte lång stund för kollegan Johan att konstatera att det var en riktig guldgruva. Här fanns lottauniformer av alla de slag, redskap, affischer, porslin och allt möjligt annat. Ett komplett Alfa-kök med tillbehörslådor hörde också till fynden. Senare i vecka går en en stor transport till Beredskapsmuseet. En del av ”fynden” kommer förmodligen att bli till en utställning om den svenska Lottakår, som ju fyller 90 år nästan år.

En hälsosam fika med kollegan Johan. Notera att wienerbröden bara är med som dekoration;-)

En hälsosam fika med kollegan Johan. Notera att wienerbröden bara är med som dekoration;-)

Efter ett par timmar en den gamla källaren blev det perfekt tillfälle för en god fika i centrumanläggningen kafé. Grillad macka med sallad och tsatsiki samt inte alls fel tillsammans med en kopp kaffe. Givetvis behövde vi något sött efter maten och det slank ner ett smarrigt wienerbröd. Under dagen börja också SMHI och Kvällspressen bygga upp en ”mardrömsliknande snöstorm” som skulle drabba Skåne under kvällen och natten mot tisdagen. Kvällens TV-rapportering berättade om beredskapshöjningar, bandvagnar, inställda skolskjutsar, stängd skolor och annat märklig. SMHI aviserade Klass 2-varning och Skånetrafiken började ställa in tågavgångar, dessutom aviserades om inställda färjor från bl a Ystad.

Tisdagsmorgonen utsikt mot söder.

Tisdagsmorgonen utsikt mot söder.

Tisdagens uppvaknande blev spännande! Men det kändes ganska snopet att se ”stormens” och snöns framfart. Ungefär ½ cm snö hade kommit under natten, knappt tillräckligt för att färga trakten vit. Visst det blåste, men det gör det ju alltid i dessa trakter. Det börja bli lite försiktiga på nyheterna -Stormen var ”försenad”! Men egen ökända grusväg var fullt farbar, även om det fanns lite drivbildning på båda sidor om höjdkrönet. Men som vanligt bestämde sig den fallna snön för att hålla ett litet möte precis på min väg, och på kvällen var det dags att ta reservvägen i bruk. Alltså den väg som ligger ungefär 15 meter söder om den egentliga vägen, även betecknad som åker!

Tur att harvningen ligger på rätt håll!

Tur att harvningen ligger på rätt håll!

Känns snopet att köra på en nästan snöfri åker med sin egen väg snöfylld bara ett tiotal meter sidanom. Men det är det som är skånsk vinter. Snön kommer aldrig ovanifrån, den kommer alltid från sidan, och med högst varierande hastigheter.

Snöfylld väg i öst-västlig riktning.

Snöfylld väg i öst-västlig riktning.

Bilder gör inte snödjupet riktig rättvisa. Det är precis så mycket snö så underredet skrapar i och ”plogar” lite i snön. Det betyder att efter ett hundratal meter så börjar man köra fast och sedan sitter man, eftersom bilen ”glidit” upp på snön som den packat under sig. Något som jag nu lärt mig att undvika, och hellre tar vägen ut i terrängen när det är möjligt.
Annars handlar just nu mycket om den nyligen utgivna boken SNUSKBURKEN Militärhistorisk matnostalgi. Två annonser dyker upp i april i bland Militär Historia. Recensionsexemplar är också utskickat till våra större tidningar. Vi får väl om det dyker någon liten notis om boken, eller om den försvinner i mängden av nya böcker.
Beställningarna har också börjat dyka upp, och i veckan började också bokhandeln att så långsamt beställa av den nya boken. Du vet väl att du enkelt beställer boken via FORT & BUNKER,s hemsida. Bara fyll i uppgifter och skicka iväg. Snabbt och enkelt. Normalt har du boken i din brevlåda inom 3-4 dagar. Vi försöker skicka dagligen, det vill säga beställningar som kommer via vår beställningsrutin (hemsidan) före klockan 13, levereras samma dag. Kan vara bra att vet om du skall beställa en bok som present. Men notera också att det gäller under ”normala” förhållanden och dessutom är skall böckerna skickas med Postverket, vilket inte alltid är det snabbaste, speciellt inte under vintern.

Annars har jag också börjat så smått på det nya numret av FORT & BUNKER, alltså nummer 2. Detta skall visserligen inte komma ut förrän i maj, men det tar några timmar, dagar och veckor att producera tidningen. I det nya numret fortsätter artikelserien om västsverige och gränsförsvaret. Denna gång är det försvaret av Bohuslän som vi tittar lite närmare på. Dels försvaret mot ett tysk anfall under andra världskriget, men också hur man tänkte sig försvaret under den efterföljande tiden.

Det kommer också ett intressant reportage från ett besök i en del av civilförsvarets anläggningar i Göteborg, där FORT & BUNKER bland annat besökt två stora befolkningsskyddsrum. Men som vanligt kommer tidningen att vara fylld med intressant och spännande läsning. Bland rubrikerna kan du ju fundera över vad följande rubrik kan betyda: Krig i bokhyllan.

Utanför arbetsrummet fönster lyser solen, vinden är fortfarande ganska hård, även om SMHI pratar om avtagande vindar. Själv skall jag stiga upp extremt tidigt imorgon för en långväga utflykt, Låt oss hoppas att blåsten bedarrat ytterligare. Jag slutar med en bild på en av våra vildkatter som bestämt sig för att passa på att njuta av solen i lä. Kan man hoppas på att detta är ett vårtecken?

Veckohälsningar

Leif H