Vecka 11 -Nu kan man njuta av livet!

Har du sett den?

Har du sett den?

”Jag fick idag en underbar bok på posten. Nostalgi på hög nivå nämligen Snuskburken. Min far ville genast bläddra i den”.

”Linas matkasse? Nej, Leifs kokbok!!! Sätter mig till rätt i soffan och börjar bläddra. :-)”

”Idag hittade jag Snuskburken i brevlådan och sedan dess har övriga sysslor fått vänta. Även om jag än så länge mest hunnit bläddra och läsa lite små stycken av boken så kan jag säga att den likt tidigare F&B-böcker håller hög klass”.

”Tack för en fantastisk bok. Man blir hungrig bara genom att bläddra igenom den!”

Kollegorna Lars och Johan bläddrar förundrande i den nya boken!

Kollegorna Lars och Johan bläddrar förundrande i den nya boken!

Det är inte utan att man sträcker lite extra på sig när man får sådana omdömen. Den senaste boken är nu ute hos en del av er tidiga, och snabba läsare. Nu väntar annonser och recensioner i lite olika tidningar, så det är en spännande tid framöver.
Det har hänt en del sedan vi sist lästes. Det nya numret av FORT & BUNKER, årets första och det 47:e i ordningen utkom i förra veckan. Ett nummer som givetvis berättar om den nya boken, men också innehåller en mängd andra läsvärda artiklar. En ny spännande artikelserie startade i tidningen, nämligen GRÄNSFÖRSVAR. Under ett flertal nummer framöver skall jag titta lite närmare på en ”bortglömd” del av vår försvarshistoria; de gränsnära landskapen. Det gäller alltså vår gräns mot Norge. Bohuslän, Dalsland, Värmland, Dalarna och Jämtland i första hand. Men även kustförsvaret i, och kring Göteborg kommer med på ett hörn. I detta numret finner du en allmän bakgrund och lite av grundhistorien kring vårt gränsförsvar. Det kommande numret, alltså nummer 2, kommer att handla om Bohuslän och de förvarslinjer som uppfördes där under andra världskriget.

En av många värntyper. Men varför heter det Lindén-värn?

En av många värntyper. Men varför heter det Lindén-värn?

I tidningen finner du också en artikel om pansarspärrar, eller stridsvagnshinder, som en del vill kalla dem. Draktänder, eller Hitlertänder som norrmännen kallar dem var en vanlig ingående del i många av våra försvarsanläggningar från andra världskriget. Än idag kan mycket av dessa hinderanordningar beskådas runt om i landet.

Treradigt stridsvagnshinder i betong vid Landskrona i Skåne.

Treradigt stridsvagnshinder i betong vid Landskrona i Skåne.

Så där har du ett smakprov vad du kan läsa om i senaste nummer av FORT & BUNKER . Vill du läsa mer är det bara till att abonnera på tidningen. Det gör du enklast här på hemsidan. Fyll i uppgifterna och skicka iväg. Inom några dagar har du din första tidning i brevlådan.
Annars har de gångna veckorna inte bjudit på ”så” många överraskningar. Men lite märkvärdigheter har det funnit. Den som syns på bilden nedan är inte fullt så trevlig, och har orsakat en del huvudbry!

Extremt irriterande! Den berömda blå skärmen.

Extremt irriterande! Den berömda blå skärmen.

Det är kanske inte det mest glädjande synen man kan se på sin skärm, den berömda blå skärmen. Den har dykt upp ett par gånger de senaste månader och indikerar förmodligen på något obegripligt fel i min dator. Nu, så här EFTER boken kanske man inte reagerar lika starkt. Men när den upp mitt i produktionen strax före bokens dead-line, kändes det inte roligt. Vi får väl höra vad teknikerna säger. Ny dator? Uppgradering? Eller återgång till vax och gnuggrubriker. Eller är det kanske gåspennan som skall användas?

Knappt synlig, men fullt hörbar.

Knappt synlig, men fullt hörbar.

En märklig sak som jag förundrats över nu senaste åren. Minst en gång om dagen, ibland mitt på dagen, ibland och kvällen och någon enstaka gång nattetid passerar en tung helikopter över mitt hus. Om inte alltid precis mitt över så i de flesta fall ganska nära. Det märkliga är att jag hör/känner motorljuden långt, långt innan helikoptern blir synlig. Och när den passerar så hörs det ordentligt. Nattetid är ljudet fullt tillräckligt för att man skall vakna. Den kommer förmodligen från Bornholm och målet är Köpenhamn. Jag har fått för mig att det är någon form av sjuktransporter det handlar om. Dock verkar det vara fråga om en militär helikopter. Så har man inget annat och göra kan man ju alltid gå och fundera på detta!

De gångna veckorna bjöd också på en liten bunkerpromenad längs Falsterbokanalen och Kämpingebukten. Det Äventyrsvandrarna som firade sin 150:e vandring med ett lätt betongfyllt äventyr. Kafferasten mitt bland stridsvagnshindren var en klar upplevelse. 20-25 deltagare i glatt samspråk mitt i militärhistorien. Dessutom satt kaffe och bulle perfekt i denna något kyliga dag.

Stabila och perfekta kaffebord.

Stabila och perfekta kaffebord.

Det hela blev ju verkligen inte sämre vid framkomsten till vandringens slut. Där väntade rykande het ärtsoppa och punsch samt pannkaka som efterrätt. Givetvis åts den fältmässiga lunchen utomhus till glada samtal.

Ståndsmässig fältlunch med effektiv utskänkning!

Ståndsmässig fältlunch med effektiv utskänkning!

Något som lockat under veckorna var den utlovade vernissagen vid Malmö Stadsarkiv, enligt affischen nedan

Det visade sig handla mer om porträttbilderna från en malmöfotografs arkiv, lite tidsenliga möbler, lite personal uppklädda i några gamla klänningar och hattar och EN monter med lite inlånat militärt material som en uniform, en tigerbild och lite text. Invigning och visning av bildreportageet PÅ VAKT visade sig vara en dvd-film som ställts samman av tidningen Sydsvenskan och som funnits till salu under något års tid. Alltså inget speciellt upphetsande. Men de närvarande, som mest verkade att vara anställa på Stadsarkivet och bekanta gjorde vad de kunde för att förgylla vernissagen. Bland annat bjöds på kaffe och kakor vilket ingen av de äldre missade.

Gratis kaffe med kakor, då blir det trångt!

Gratis kaffe med kakor, då blir det trångt!

Själv nöjde jag mig med en snabbt titt, efter ett ovanligt långt invigningstal där det noga räknades upp alla som deltagit i utställningsarbetet. Jag föredrog att istället ta mig hemåt och njuta av lite hemgjorda danska smörrebröd på kvällen istället.

Det enda som saknades var ölen, den hade jag tyvärr glömt!

Det enda som saknades var ölen, den hade jag tyvärr glömt!

Och därmed har vi kommit fram till idag, söndagen den 17 mars. Idag var det planeringsmöte på Beredskapsmuseet inför den stora Militärhistoriska dagen den 9 maj (Kristi Himmelsfärdsdag) mer om detta kan du läsa i kommande veckobrev. Men jag kan redan nu avslöja att den går i matens tecken, så givetvis finns det RIKTIG ärtsoppa att tillgå, men också en hel del andra överraskningar.

FORT & BUNKER nummer 1 2013

FORT & BUNKER nummer 1 2013

Vi avslutar med det senaste numret av tidningen FORT & BUNKER. Tycker du att du är abonnent och inte känner igen tidningen? Hör av dig så kollar vi om allt är rätt. Vill du abonnera gå in under beställt på FORT & BUNKERS hemsida, alltså denna sida.

Till vi läses nästa gång önskar jag en trevlig vecka, hälsar
Leif H