Vecka 16-17 Nu är det vår, påstår almanackan!

Också ett sätt att markera våren på!

Också ett sätt att markera våren på!

Det påstås att våren har kommit och kanske det eftersom det idag sjungs -vintern rasar ut… och sköna maj välkommen..lite varstans i landet. Det är den 1 maj och det brukar normalt vara en säker vårdag. Men i år känns det inte riktigt så. Utanför sovrumsfönstret var taken målade med vit färg och nattfrosten och det känns inte riktig som om solen riktigt vill komma till sin rätt. Själv började jag i veckan med att släppa ut trädgårdsmöblerna och högtryckstvätten. Efter att ha tvättat alla möblerna fick de stå och torka innan det var dags för en välbehövlig inoljning. Du ser på bilden ovan resultatet enligt modellen före – efter. Men efter två stolar anlände regnet och det var bara att bära in oljeburk och penslar. Vi får väl se när det blir färdigt.

Annars består veckorna just nu av lite avslappnat arbete med några kommande projekt som så sakta börjar ta form. Men det är ett långt och tidsödande arbete innan man riktigt vet vilken riktning projekten skall ta. Just nu känns det som om det är en riktig ”rusning” inom mitt område av militärhistorien. Bara de senaste veckorna har det annonserats tre nya böcker inom området. Först ur är Lars A Hansson och Anders K Lövegaard med boken om Vaxholmslinjen. Från Svenskt Militärhistoriskt bibliotek kommer boken Om Stockholms försvar under det kalla kriget av Thomas Roth och från samma ställe har det ”förvarnats” om en bok om Kalixlinjen som skall komma senare i år. Jag börjar undra vad jag skall sikta in mig på. Jag har förvisso inte sett någon av böckerna ännu, så det skall bli väldigt spännande att se dem. Som vanligt kommer det att berättas mer om dem i tidningen FORT & BUNKER när jag får läst dem.
Men det ju ju mycket kvar att kasta sig över och det är just det som jag går och funderar på, samtidigt som jag samlar lite material och undersöka grundmaterial och källor. Så vad mer har hänt sedan sist?

Äntligen ett nybakat wienerbröd! (foto: Lars Dahlbom)

Äntligen ett nybakat wienerbröd! (foto: Lars Dahlbom)

Den 14 april öppnade Beredskapsmuseet portarna för säsongen. Det var ett måste att besöka museet på just öppningsdagen, en tradition sedan många år. Dessutom lockades det med nygräddade wienerbröd och vem kan väl motstå en sådan delikatess tillsamman med en god kopp kaffe och några av kollegerna. Dagen före skulle dessutom FORT & BUNKERs årliga Normandieresa ha gått av stapeln. Tyvärr fick den ställas in på grund av för få deltagare. Själv har jag bestämt mig för att besöka Normandie under 2014 och då på själva dagen, alltså D-dagen den 6 juni. Jag håller redan på att försöka organisera ett hyggligt boende och förmodligen blir det flyg ner och hyrbil. Vi får se.

En god förmiddagsfika på Kviberg med Torgny Allvin (foto:Lars Dalhbom)

En god förmiddagsfika på Kviberg med Torgny Allvin (foto:Lars Dalhbom)

Det blev mer fika i veckorna. I förra veckan besökta kollegan Lars Dahlbom och undertecknad Göteborg och de båda militärmuseerna Kviberg och Käringberget (f d KA 4) Kviberg är ju nu nedlagt och hämtning av föremål har redan börjat, men jag ville hinna ta lite bilder innan museet blir fullständigt tömt på prylar. Efter ett par timmars fotograferande styrde vi kursen till det gamla KA 4 området och museet där. Men först en avstickare ut till Saltholmen, långt förbi vår bestämmelseplats. Det var jakten på en grillad korv med tillbehör för lunch som drev oss ut i havsbandet. Och visst fann vi ett korvställe av det något märkligare slaget!

Thailändsk korvgrill och mat

Thailändsk korvgrill och mat

Utöver de sedvanliga hamburgarna och grillkorv med mot fanns hela det thailändska köket representera. Och det var en hel del som beställa för avhämtning. Som tur var fanns det också några som vi som höll sig till den traditionella gatuköksmenyn – dvs 150 gr hamburgare med allt, eller tjock grillad med mos. Och det blev en verklig överraskning. Tjock grillad korv är det väl inte så mycket att säga om, men den var placerad ovanpå potatismosen som serverades i en plastask av den typ som man fryser in mat i. Mosen var dessutom hemlagad och där fanns förklaringen! Man hade helt enkelt fryst in mos i lagom stora portioner och vid en beställning var det bara att slänga in formen i mikron och servera.

En lite suddig bild på en thailändsk(!) grillkorv i Göteborg

En lite suddig bild på en thailändsk(!) grillkorv i Göteborg

Efter den annorlunda lunchen tog vi oss till kamraterna inne på garnisonsområdet för att prata en stund. Här fanns bl a Gordon H som visade på de senaste förändringarna. Vår timme gick fort och det blev dags att köra mot sydligare trakter, dvs hemåt. Givetvis med ett stopp vid den numera berömda Laxbutiken vid Falkenberg. Här provianterade vi lite godsaker till kvällsmaten på våra respektive håll.

De sista dagarna i veckan gick åt till att sortera bilder, skanna en del inskickat material, samt att fortsätta arbetet med det kommande numret av FORT & BUNKER där jag fortsätter botaniserandet längs vår västra gräns och i Västsverige. Men som vanligt finns det mycket mer läsvärt. Du skall få lite mer av innehållet i nästa veckobrev.

Veckan avslutades på Beredskapsmuseet där jag deltog i ett möte tillsammans med Johan och Marie, ett möte som förlöpte i en positiv anda, trots en iskall utställningshall. Innan mötet tog Johan och jag en lite lunch inne i Helsingborg. Vårt planerade ställe var tyvärr stängt så det fick bli den beprövade Bergagrillen och en hederlig tjock med mos.

Det kan ALDRIG bli fel med en korv och mos!

Det kan ALDRIG bli fel med en korv och mos!

Som ett led i efterstädningen av olika bokprojekt har jag också passat på att sälja ut en del böcker på Tradera. Och man kan väl lugnt säga att det är ett väldigt sug efter vissa böcker, eller typ av böcker. Några exemplar drog iväg med flera hundralappar, medan andra såldes till mer rimliga summor. Jag skall fortsätta att sortera i hyllorna under maj månad så det lär bli fler ”rariteter” på Tradera. Är du intresserad så går du lämpligen och titta på Tradera. Välj Samlarsaker, därefter Militära samlarsaker och därefter Litteratur, där finner du ”fynden!”

Nu är det ju helg och röd dag så det är ganska lugnt. Själv skall jag försöka få oljat färdigt utemöblerna och kanske påbörja jakten på ”min” övervintrande mullvard som skapat ett eget terränglandskap i gräsmattan. Just nu har vi ställningskrig medan jag försöker kartlägga hur han rör sig i underjorden. Har du några bra tips på hur man blir av med dessa mindre välkomna besökare får du gärna höra av dig!

Så fortsatt trevlig Första Maj och vårvecka

Leif H

PS Vi får inte glömma den militärhistoriska dagen i Djuramossa den 9 maj. Mellan klockan 9-17 träffar du bl a mig där tillsammans med en massa annat trevligt. Jag finns förmodligen i anslutning till maten som som vanligt består av Ärtsoppa och/eller riktig varm wienerkorv med bröd!