Vecka 19 Nu är det krig!

Detta är vad det handlar om! Underjordiska aktiviteter.

Detta är vad det handlar om! Underjordiska aktiviteter.

Nu är det verkligen krig, med allt vad det innebär. Åtminstone för den, eller de, mullvardar som fått till uppgift att perforera min gräsmatta. Under vinter har den eller de lyckats att skapa minst ett hundratal högar som den på bilden ovan. Gräsmattan påminner mer om ett dåligt rensat grönsaksland. Så nu var det dags att ta krafttag! Jag började med vatten. Så fort en ny hög dök upp spolade jag vatten ner i hålet. Till slut såg gräsmattan ut som en kaninkoloni på Gotland. Mullvardshögarna var nu utbytta mot stora hål i marken. Och inte gjorde det någon större nytta. Nästa vapen blev den ”fantastiska” ljudkanonon!

Teknologiska vapen - ljudkanonen!

Teknologiska vapen - ljudkanonen!

Enligt handlaren i trädgårdsaffären skulle denna driva bort mullvarden med sitt regelbundet återkommande irriterande ljud. Det är ett rör som sticks ner i marken ca 40 cm och laddat med fyra batterier avger det en summerton som tydligen skall irritera den lille grävmaskinen. Just nu, efter tre dagars användning ser det snarare ut som den lockar till sig mullvarden. Men jag får väl ge mig till tåls. Enligt bruksanvisningen kan det ta upp till 14 dagar innan man märker något resultat. Jag provade även att koppla en slang till avgasröret på min bil och leda ner röken i hålen – ingen större effekt på detta heller! Så nu har vi nått fram till de tunga vapnen.

Kemisk krigföring!

Kemisk krigföring!

Kalcium karbid! Denna utvecklar en irriterande rök som enligt uppgift skall driva bort mullvarden. Vi får väl se vad som händer.

Nu flyttar vi över till trevligare saker under de gångna dagarna. Dessa har präglats av två saker – det kommande numret av FORT & BUNKER och den Militärhistoriska dagen på Beredskapsmuseet i Djuramossa, det som tidigare kallades SMB-dagen. Men vi börjar med tidningen. I detta kommande nummer fortsätter vi med att titta närmare på västra Sverige med bland annat Bohuslän och skyddsrum i Göteborg. Lite grovt uppräknat är innehållet:
Mer spärrar, del 2, Västvallen-en propagandalinje, Inskrivningsboken, Gränsförsvar Bohuslän, Sovjetisk matutbildning, Betong i Göteborg, Bunkerbekämpning, Vårt militära arv utarmas, Krig i bokhyllan och Batteri Lakowski (Polen).

En bok som ger mersmak!

En bok som ger mersmak!

I de gångna veckorna kom också de båda militärhistoriska tidningarna Soldat & Teknik och Militär Historia ut med nya nummer. Båda innehöll recensioner om boken SNUSKBURKEN. Såhär skrev Soldat & Teknik: ”Vi gillar särskilt receptdelen där författren själv provlagat ett antal klassiker”. ”Vi förundras över sådant som en smörkanon, köttbullsmaskin och stridsportionsförpackare, alla exempel på fin svensk ingenjörskonst”.

Ja nog väcker boken stort intresse och jag får många kommentarer när jag träffar bekanta och läsare. Ofta handlar dessa just om de egna erfarenheterna av olika maträtter. Väldigt roligt tycker givetvis jag att min bok kan väcka de ”gamla” lumparminnena till liv igen!

Annars var det mycket med den stora dagen i Djuramossa. Tyvärr kunde jag inte delta så mycket i förarbetet som förr i tiden men jag fick chansen att vara med om lite av uppbyggnaden av koket och några förberedelser på söndagen före.

Spisförflyttning enligt anno dazumal.

Spisförflyttning enligt anno dazumal.

Det var mycket som skulle på plats när över 1 000 besökare skall underhållas och utspisas. Bland annat den gamla balkspisen som förser besökarna med ärtsoppa, och som dessutom är min arbetsplats under den händelserika dagen. Lasse, Anders, Alf och Jonathan slet med den tunga klumpen för att få den på sin plats. Och med gott humör och glada tillrop fungerar det mesta i denna glada omgivning!

En liten fingervisning, som alla missade.

En liten fingervisning, som alla missade.

På onsdagen fortsatte uppbyggnadsarbetet med alla tält och sittplatser. Staket restes och allt trimmades inför den stora dagen -Kristi Himmelfärdsdag. Det vita förläggningstält i karolinernas läger mot den mörka himlen gav oss en föraning om vad som komma skulle, även om vi just då inte hade en aning

Det blev en tidig start för min del. Avfärd hemifrån redan klockan 6, för att kunna vara på plats tills morgongenomgången i Djuramossa. Och det var ett glatt gäng som nu trängdes på gräsmattan framför museet. Här fanns amerikaner, engelsmän, karoliner, beredskapssoldater, radiomänniskor och mycket till. Så efter genomgången var det bara för koket att starta upp. Det skulle ju serveras några 100-talet portioner ärtsoppa. Mina ”matkollegor” Bengt och Kerstin skötte som vanligt korvserveringen med ett äkta korvkök. Här serveras (ja, ja givetvis mot betalning) kokt wienerkorv med bröd! Dock, och ett viktigt dock! Fjärran från IKEAS skinn och benfria 5-kronorskorv. Här gäller uteslutande wienerkorvarnas Rolls-Royce, alltså äkta korv från charkuteri Per i Viken. Och att den är populär kan jag verkligen intyga. Här köps det inte en korv i taget, utan de flesta tar två och ibland tre.

Koket klart för ärtsoppa med kokchefen i grötmundering. (foto: Lars Dahlbom)

Koket klart för ärtsoppa med kokchefen i grötmundering. (foto: Lars Dahlbom)

Och även om det började lite långsamt dröjde det inte länge förrän det var precis som vanligt – trång och kö! Men oj vilken folkfest. Förbrödningen i kön var rolig att uppleva. Många av besökarna är ständigt återkommande och det var många hej och hallå i kön och humöret var på topp även om de tog lite tid. Till min hjälp vid koket hade jag också ett antal lottor av den ”gamla” stammen, och med gamla menar jag inte åldern, utan kunskaperna och erfarenheterna. Detta var tjejer som varit med förr och jag hoppas de kommer igen nästa år!

Trång men gemytligt!

Trång men gemytligt!

Den militärhistoriska dagen vid Beredskapsmuseet brukar alltid bli en ”blött” historia, dock inte på det sätt man vanligtvis önskar sig, utan den mera bokstavliga med hällande regn. Och årets upplaga blev inget undantag utan snarare en av de dagarna som går till historien ”som den värsta i mannaminne” – när det gällde regn och rusk. Med några småskurar vid middagstid brakade det loss ordentligt med både blixt och dunker.

Det gällde att komma undan från skyfallet.

Det gällde att komma undan från skyfallet.

Men skam den som ger sig för ”lite” regn. Koket och korvservering körde på som vanligt, nu med regnkläder. Hungriga besökare trotsade regnet för att få lite mat, och jag måste säga att jag beundrar både korvätarna och korvagubben som envist fortsatte serveringen i ösregnet. Föra året stod han i hagel och kyla och detta året försökte regnet dränka honom.

Korvahandlarna och kunderna trotsar ösregnet. Och det kom ordentligt med regn, säkert 8 000 m/m på en timma ;.)

Korvahandlarna och kunderna trotsar ösregnet. Och det kom ordentligt med regn, säkert 8 000 m/m på en timma ;.)

Och trots att vädrets makten verkligen visade musklerna med bl a ett blixtnedslag i områdets transformatorstation som fick till följd att museet blev utan ström, blev dagen en jättesucce. Massor av nöjda besökare och glada funktionärer kunde belåtet börja ta sig hemåt. Själv hade jag ingen möjlighet att deltaga i en obligatoriska middagen på kvällen men vad jag förstod var det som vanligt en trevlig afton! Själv fick jag senare på kvällen en trevlig bild från kollegan Kjell Svensson på Svensk Pansarhistorisk förening.

En något trött kEn något trött kokgruppschef! (foto: Kjell Svensson)okgruppschef!

En något trött En något trött kokgruppschef! (foto: Kjell Svensson)kokgruppschef!

Så det var inte utan det var ganska skönt att sjunka ner i TV-rummets mjuka fåtölj i hemmets lugna vrå på torsdagskvällen och konstatera att livet är rätt gott att leva! Nu dröjer det ett år tills nästa gång. Så lite annat från veckan var upptäckten av den nya korvståndsrätten Ryckt Fläsk, eller som det metter på engelska Pulled Pork. Det är Pölsemannen som börjat med denna nymodighet som jag inte riktigt vet vad jag skall tycka om, egentligen? Det är är alltså sönderkokt fläskkött, typ grishals som serveras på en bädd av amerikansk sallad modell Coleslaw i ett stort korvbröd. Över detta hälls sedan en barbequesås. Njjaa, det smakade mest majonäs och barbequesås som effektivt tog kål på det ganska okryddade köttet.

Pulled Pork, eller draget fläsk. Man undrar vem som kommer på namnen?

Pulled Pork, eller draget fläsk. Man undrar vem som kommer på namnen?

Oj! På tal om mat så höll jag på att glömma lunchen i torsdags, alltså under den militärhistoriska dagen i Djuramossa. Bland deltagarna finns den amerikanskt inspirerade reenactmentgruppen Big Red One. Det är en ganska stor grupp med bilar, utrustning och soldater och givetvis finns det både mattält och kokbil. Härifrån blev jag bjuden på en typisk soldaträtt fråm USA nämligen Creamed majs med korv, alltså stuvad maj med stekt korv. Smakade faktiskt riktigt gott och naturligvis serverat på ”äkta” sätt i ett kantinset. Tack Tobbe!

Annars inget veckobrev utan min favoriträtt – korv. Det blev en dag hemma och en paus i skrivandet som jag lagade till två tjocka med bröd. På bilden nedan kan du se dem på både påklädda, dvs med senap, ketchup och rostad lök, och utan tillbehör. Som vanligt fullt njutbart när man använder ”riktig” korv!

Två grillade med bröd och tillbehör. Hemgjort!

Två grillade med bröd och tillbehör. Hemgjort!

Annars är det nu slut för denna gången. Men jag vill gärna avsluta med veckans kanske två ”mesta” bilder, och som på olika sätt blev till en stunds njutning i ett par annars hektiska veckor. Först ut är bilden från något som kunde tro var ett mobiliseringsförråd från andra världskriget med stridsvagnar. Men det är faktiskt det senaste tillskottet i Beredskapsmuseets och Pansar-Persson pansarbataljon. En fullständigt grundrenoverad stridsvagn m/39 som rullar ut för att premiärvisas på den Militärhistoriska dagen!

En nyrenoverad skönhet!

En nyrenoverad skönhet!

Den andra, och avslutande bilden är med njutning och skönhet på ett annat, men också viktigt plan. Vårens högst påtagliga antågande. Ett blommande körsbärsträd i min trädgård. Det är nästan så vackert så man få något fuktigt i ögonvrån, eller som man härdat uttrycket det; -jag har fått något skit i ögat!

Och därmed är det dags att önska fortsatt trevlig söndag och kommande vecka. Njut av våren för den verkar snabbt övergå i sommar hälsar
Leif H