Vecka 21 Stridsvagnar, lösgodis och nästan sommar!

Alla goda ting är tre, men vad händer sedan............?

Alla goda ting är tre, men vad händer sedan............?

Vi börjar med fortsättningen på historien om punkteringar. Som du kanske minns hade jag några stycken på rad för några veckor sedan. Nu var det dags igen! Körde till mitt boklager för att hämta lite mer böcker. Tyckte mig märka ett klapprande ljud men kunde inte upptäcka något när jag kollade däcken. Lastade in mina böcker och återvände hem. Gjorde dock ett litet stopp för att kolla däcken men inget syntes. Väl hemma blev det packning av böcjer och det var när jag skulle lasta dessa som jag upptäckte att bilen stod snett – Punktering vänster bak!
Annars blev det en vecka med tidningsutskick. FORT & BUNKER gick iväg till posten på fredagen, och du bör ha den i dagarna (om du är abonnent naturligtvis!)

Och det dröjer inte många dagar förrän nästa nummer måste påbörjas, och det verkar till att bli ett riktig ”Kanonnummer” 😉

Brigadgeneral Stefan Andersson inviger de nya utställningar vid Smålands Militärhistoriska Center i Delary.

Brigadgeneral Stefan Andersson inviger de nya utställningar vid Smålands Militärhistoriska Center i Delary.

Annars duggar invigningar och säsongsöppningar av militärhistoriska sevärdheter och platser tätt just nu. I lördags var det SMHC, eller Smålands Militärhistoriska Center som invigde två utställningar för säsongen. En Kronans Karl i Tenn. 91 Karlsson, 87 Axelsson och Elvira. Invigningstalade gjorde brigadgeneral Stefan Andersson, ansvarig för produktionen vid Armén, eller som det står på hans namnbricka C PROD ARME. Bland alla saker han sysslat med kan nämnas chef över NBG, alltså Nordic Battle Group. Efter invigningstalet avfyras den obligatoriska 10,5 cm laddövningspjäsen. En mycket miljövänlig tingest som inte säger pang och granaten kan återanvändas i all oändlighet

Moderna Tennsoldater, eller rättare sagt tennfigurer.

Moderna Tennsoldater, eller rättare sagt tennfigurer.

Granater i långa banor....

Granater i långa banor....

Något som drog mina blickar till sig var den nyare delen av ammunitionsutställningen, precis intill 91 Karlsson & Co. Här fanns i en lång monter inte minre än 99 varianter på 8,4 cm, eller 84 mm granater, eller ofta kallade ”bumpor” i det militära. Och här kunde man beskåda: Spårljuspansarspränggranat (Slpsgr) m/56, m/62 och m/66, Spränggranat (Sgr) m/58, m/86 och m/00, Rökgranat (Rökgr) m/68, m/73 och m/81 och Lysgranat (Lysgr) m/82 tillsammans med de övriga 95 varianter i denna kaliber. Flera av de utställda granaterna var avsedda för export.

Svalt med ärtsoppeintresset

Svalt med ärtsoppeintresset

Då klockan var lunchdags var det bara att leta sig fram till kokvagnen och köpa sig en tallrik ärtsoppa, tillagad på ”hederligt” sätt. Och som dessutom smakade extra gott.
Annars var nog eftermiddagens stora intresseväckare körningen med den polska T-55:a som museet äger. Uppställ på motorplan drog den blickarna tillsig och det hela blev inte sämre när den startades upp för att förevisningsköra några 50-tal meter.

Polsk (Sovjetisk) stridsvagn T-55 under generalsbefäl.

Polsk (Sovjetisk) stridsvagn T-55 under generalsbefäl.

Själva stridsvagnsuppvisningen, eller rättare sagt körningen på motorplan, blev inte sämre av att det på befälhavarens plats satt en svenskt brigadgeneral. Ljudet från vagnen var imponerande och rökmolnen likaså. Något som man inte ser så ofta i sådana här sammanhang är dagtidningsjournalister, men här fanns faktiskt en på plats och intervjuade bland annat deltagarna i 5.Trosskompaniet

5.Trosskompaniet från Skåne väckte intresse inte bara hos pressen.

5.Trosskompaniet från Skåne väckte intresse inte bara hos pressen.

Eftermiddagen gick mot sitt slut och jag började färden hemåt. Jag tog den långa vägen hem över Skånes Fagerhult och Åsljunga i ett försök att se några av platserna där jag var sommarbarn i slutet av 1950-talet.Lite av en nostalgikick och se de gamla miljöerna som etsat sig fast i hjärnan. Och det såg likadant ut på sina ställen.
Småhungrig stannade jag till i Örkelljunga och bestämde mig för en hamburgare på McDonalds. Nu är det inte ofta jag äter sådana, jag föredrar korv som ni kanske förstått, men det fanns ju ingen McKorv så det fick alternativet – hamburgare.

Hamburgare, pommes, dricka - snabbt, enkelt men kanske ingen höjdare.

Hamburgare, pommes, dricka - snabbt, enkelt men kanske ingen höjdare.

I anslutning till McDonalds och Statoil i det som kallas Skåneporten låg också en godisbutik för lösgodis. Klart man måste gå in och kolla. Priset verkade ju vettigt 5,90 per hg. Väl inne tog jag en plastpåse och en skopa och tänkte plocka på mig ”lite” till hemfärden och kvällen. Plötsligt väller en hel busslass med norska skolungdomar in i den någon trånga lokalen. Jag ”skyfflade” ner vad jag kände för, betalade och drog iväg. Som vanligt tog det stopp med godissuget bara efter ett par bitar, så nu har jag en stor påse lösgodis som varar några månader.

Så här ser lösgodis för 47 kronor ut!

Så här ser lösgodis för 47 kronor ut!

Och nu har en ny vecka börjat. För min del är det nu mindre än två veckor till den stora kanonresan till Norge, men det berättar jag mer om sen. Nu önskar jag en trevlig vecka och hoppas att vi läses igen
Hälsningar
Leif H