Vecka 22 Nu är det när – Himmelriket! ;-)

Det här är så stort det kan bli. Både bokstavligen och sinnligt! (foto:Wikipedia)

Det här är så stort det kan bli. Både bokstavligen och sinnligt! (foto:Wikipedia)

Nu är det inte många dagar kvar till starten på min egen ”drömresa” En resa som skall ta mig nästan 4 000 km runt i Norge. Inte mindre än 3 olika flygsträckor, tre hyrbilsomgångar, sex olika hotell, 12 färjetransporter, 32 måltider och framförallt besök på mer 50 militäranläggningar. Allt detta under extremt tolv intensiva dagar. Och som om det inte räckte så skall starta redan två dagar i förväg med lite besök på gränsbefästningar mot Sverige tillsammans med några kollegor. Man kan se det som en liten aperitif innan själva huvudmålet börjar.

Det blir smakprov på allt som Norge kan uppvisa i befästningsväg. Pjäsvärn och batterier för kalibrar mellan 7,5 cm upp till enorma 40,6 cm. Bland besöken märks också batterier med de svenska 7,5 cm m/57 och 12/70. Speciellt 12/70 skall bli intressant att se där det ligger på ön Melöyvar och skulle skydda inloppen mot Nord-Norge med bl a Narvik och Harstad. Så man kommer förmodligen att drömma om betong och kanoner om nätterna. Själv tycker jag också det skall bli spännande att får se Norge. Jag har tidigare bara besökt Oslo och ett snabbt nedslag i Lillehammar. Om jag får döma av bilder från de olika resmålen ligger flera platser vid fantastiskt vackra områden. Men det blir framför allt betong – mycket betong! Om det var lite betong i förra veckobrevet så har vi dessto mer här, till exempel pjäsbunker vid batteri Vara utanför Kristiansand

Här kan man prata om bunker!

Här kan man prata om bunker!

Denne bunker har 3.8 meter tjocka väggar och 4.5 meter tjockt tak och byggdes på 10 veckor. Vid nyåret 1944/45 var allt på plats utom eldröret, som var den tyngsta enskilda delen av kanonen. Eldröret är 19,76 meter lång och har en vikt av 110 ton! Eldröret skeppades i februari 1945 från Tyskland men fartyget (Prto Alegre) sänktes av engelskt fly i Kattegat. Och nu står den där den övergivna kanonbunker och bildar en märklig fond till 38 cm tornpjäsen som står bara något 100-talet meter framför.

Utsikt från pjäsbunkerns tak mot den bevarade pjäsen.

Utsikt från pjäsbunkerns tak mot den bevarade pjäsen.

Men det är ju några dager tills jag är där och just nu går mycket av tiden åt att planera och packa. Det här är ju lite av en-gång-i-livet-resa. Jag tror aldrig det kommer fler chanser att se allt detta på en gång. Så det gäller att inte glömma något väsentligt. Kamerorna är genomgångna, totalt fyra stycken. Blixtaggregat och naturligtvis minneskort. Totalt ca 50 GB borde väl räcka, eller? Nu blir jag plötsligt osäker. Skall kanske handla några till imorgon? Morgondagen (måndag) startar med sjukhusbesök och en bortglömd ögonkontroll. Vid denna kontroll häller man någon vätska i ögat som gör att pupillen öppnar sig och man blir extremt ljuskänslig och får suddig syn. Det tar ett par timmar innan det lägger sig och under tiden är det ganska svårt att köra bil. Så då blir det ett utmärkt tillfälle att besöka diverse affärer i staden för att komplettera det sista inför resan.

Men just nu händer det faktiskt ganska mycket i bunker- och militärhistoriska områden. I Danmark har man precis anslagit pengar till att börja rasera ett stort antal bunkrar längs den danska västkusten. Dessa skall enligt uppgift utgöra en fara för de badande, och skall därför bort. Är väl inte riktigt på de klara med exakt vilka bunkrar det handlar om men det är områdena  Thisted, Ringkøbing-Skjern, Holstebro och Lemvig. Och det är klart här ligger ju några av de mera spektakulära bunkeranläggningarna.

Kanske en syn som snart är borta?

Kanske en syn som snart är borta?

Här hemma har museisäsongen börjat på allvar och de flesta av våra militärhistoriska museerna har öppet, med mer eller mindre generösa öppettider. Kolla dock extra noga på respektive museums hemsida INNAN du ger dig ut på besöksresan. Det är inte alltid vår uppfattning om generösa öppettider som gäller överallt. Så undvik att bli besviken och kolla öppettiderna. Senast i skaran av militärhistoriska museer är Brigadmuseet i Karlstad som invigdes nu i helgen. Jag skall försöka hinna göra ett besök under sommaren och se vad som bjuds. Men det händer mer i sommar. I slutet av sommaren invigs ett nytt museum i Skillingaryd som verkar kunna bli riktigt spännande. Jag har planerat ett besök där i sommar så det kommer en utförligare rapport.

Göteborg och Västkusten, ett spännande område.

Göteborg och Västkusten, ett spännande område.

Det är mot Göteborg och Västkusten som jag nu riktar mina blickar. Ett område som inte varit så uppmärksammat inom de militärhistoriska publikationerna. Ganska märkligt egentligen för här finns mängder av spännande material att berätta om. En skärgård, som precis som Stockholm, fick ett ganska kraftfullt kustartilleriförsvar. Ett omfattande landsförsvar med en stor mängd bunkrar och värn av alla de slag. Luftvärn som skulle skydda både stad och industri, där många spår finns kvar än idag. Så det är inte utan att jag förmodligen komma att tillbringa mycken till på vår västra sida av landet. I begreppet västra Sverige finne man ju även de båda landskapen Halland och Bohuslän, så det ä ett rejält område att bita i. Vi får väl se vad som kan komma ut av projektet. Jag räknar med att en eventuell bok ligger ca 1½ till 2 år fram i tiden.

Och på tal om Göteborg så hörde jag ett rykte som gjorde mig lite förbryllad. Gamla KA 4 var ju en gång hemvist för vårt tunga rörliga kustartilleri med 21 cm kustkanon m/42 av tjeckiskt ursprung. Som ett minne från den tiden har det stått en 21 cm,s kanon på regementsområdet vid Käringberget i Göteborg, alltså KA 4,s regementsområde.

En mäktig syn! 21 cm Kustkanon m/42 på den tid det begav sig. Bilden förmodligen från skjutplatserna vid Åsa. (foto: KA 4 museums bildarkiv)

En mäktig syn! 21 cm Kustkanon m/42 på den tid det begav sig. Bilden förmodligen från skjutplatserna vid Åsa. (foto: KA 4 museums bildarkiv)

Ryktet säger nu att denna pjäs har sålts tillbaka till Tjeckien och SKODA-Werken, som ju var de som ursprungligen tillverkade pjäsen. Sverige är det enda land som har kvar pjäser av detta slag. Det finns ytterligare två nämligen en vid Beredskapsmuseet i Djuramossa och en vid Museet för rörligt kustartilleri på Aspö. Vad som skall hända med Göteborgs-pjäsen i Tjeckien vet jag inte i denna stund. Förmodligen finns det någon utställningstanke bakom det hela.

Så nu tänkte jag återgå till att fortsätta packning och förberedelsearbetet inför de kommande veckorna. Jag kan av naturliga skäl inte skriva några veckobrev under denna tid men jag lovar fylliga rapporter när jag kommer hem. Till dig som finns på Facebook, och kanske dessutom är med i FORT & BUNKERs Vänner, finns det en chans att jag skriver några rader om Norgeresan. Men det beror helt på om jag blir överens med min telefon om hur man skall lägga upp saker och ting.

Så njut av förhoppningsvis några sköna veckor, det tänker jag göra! 😉
Hälsar
Leif H