Vecka 28-29 Riktig sommar och sol!

Det är varmt! Jag vet man inte skall klaga men det är svårt och veta var mans skall ta vägen ner termometern visar på 36 grader ute, och 28 grader inne i arbetsrummet. Men jag förmodar att alla ni som har semester njuter i fulla drag. Det gör givetvis jag också eftersom man kan anpassa sina sysslor till de olika dagsperioderna. På morgonen, och en stund av förmiddagen är det lagom temperatur i arbetsrummet. Detta innebär att då kan man passa på att skriva lite på det kommande numret av FORT & BUNKER. Efter lunch är det dags att ge sig ut och göra något ”nyttigt” i projekt underhålla hus och gård!. Måla, snickra, putsa, mura, köra på tippen och förmodligen ett par hundratals göromål till. Det enda man slipper just nu är att klippa gräset. Gräsmattan har antagit en blekgul färg och helt stannat i växten, så inget ont utan det har något gott med sig!

Men det har trots värmen hänt lite under de gångna veckorna. Arbetet har i huvudsak varit att arbeta med det kommande numret av FORT & BUNKER. Detta nummer är dessutom utökat för att få bättre plats med lite reportage från Norge och den nyligen avslutade resan där. Och på tal om Norgeresan så försöker jag också skriva ”i kapp” lite reseberättelser här ibland veckobreven, under rubriken Himmelriket! Och det är märkligt så snabbt man glömmer. Jag är tacksam att jag tagit så många bilder, och dessutom har tillgång till programvaror som ger mig möjlighet att sortera bilder i datum och tidsordning. Detta gör betydligt enklare när man skall skriva om vad som hände och såg på resan.
Under veckorna har det också varit lite kontakter med några av kollegorna från resan. Dels har några skickat lite bilder, andra har bara skickat en hälsning och någon har hjälpt till med teknisk information om kanoner och platser för FORT & BUNKER.
Annars blir det mycket grillning och njutande, speciellt på kvällarna som just nu är helt fantastiska. Lagom varm och nästan vindstilla

Läckert med örtkryddat, grillat sidfläsk!

Läckert med örtkryddat, grillat sidfläsk!

Det finns väl knappats något som är mer avkopplande än att göra iordning kött och grill. Blanda en rejäl GT, själv kallar jag storleken för ”ekonomigrogg”, dvs extra stor så den antingen varar länge, eller smakar så gott att man måste blanda en till!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men det gäller att se upp med blandandet, något som slog mig när jag tog ovanstående bilder 🙄 Men jag måste erkänna att jag njuter i fulla drag. Först en stund i stolen sidanom grillen med glaset inom räckhåll. Därefter sätta sig och njuta av maten, och dessutom utomhus i en ljummen sommarkväll, tror det är oslagbart (åtminstone i den kategorin)

Nu är det bara att njuta och må gott!

Nu är det bara att njuta och må gott!

Den 3 juli startade en marsch kallad Fredsbaskern, en marsch för att uppmärksamma våra veteraner, alltså de svenska soldater som tjänstgjort utomlands. Hitintills har det varit väldigt sparsamt med information om dessa soldater, och deras upplevelser. Fredsbaskern skulle försöka rätta till detta genom en marsch från Ystad till Göteborg. På Facebook kunde man läsa om upplägget och det skulle dessutom gå att följa marschen via nätet. På hemsidan http://fredsbaskermarschen.se/ kan du se hur marschen fortlöpte och det finns också några filmklipp från olika städer. Men allra bäst är det ju om du går in på hemsidan http://fredsbaskermarschen.se/ Där kan du läsa mer om våra veteraner och beställa symbolen för vårt stöd till veteranerna: det Gula Bandet!

Jag har en känsla av att vi kommer att höra mer om detta i framtiden och jag tror också att uppmärksamheten för våra utlandssoldater, både de som tjänstgör och de som har tjänstgjort, kommer att öka.

 

I Helsingborg ställde Beredskapsmuseet upp med sin KP-bil (pansarbil). Detta fordon användes bland annat av de svenska FN-trupperna i Kongo, där svenska soldater för första gången på många år blev inblandade i regelrätta strider. Och Beredskapsmuseet var i farten senare i vecka 28 också. Den 12 juli gick starten för det svenska deltagandet i Tema Rynkeby. Du undrar kanske, precis som jag gjorde, vad detta är för något? Så här står det att läsa på deras hemsida:
”Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsinitiativ som syftar till att samla in pengar till Barncancerfonden i Sverige, Sylva i Finland och Børnecancerfonden i Danmark. Varje sommar i juli cyklar 1.000 personer från Sverige, Finland och Danmark till Paris för att stödja barn med cancer och deras familjer. Under året deltar cyklister i olika team för att samla in sponsorpengar och arrangera olika events. Under året tränar även de olika teamen tillsammans som förberedelse inför cykelloppet till Paris.

Deltagarna i Team Rynkeby är motionscyklister, kvinnor och män, i alla åldrar med vitt skilda yrken, utbildningar och bakgrund. Deltagarnas olikheter och deras geografiska spridning i Sverige, Finland og Danmark gör det lättare för Team Rynkeby att sprida budskapet om insamlingen för barn med cancer och deras familjer. 2012 samlade Team Rynkeby in 18 Mkr i kampen mot barncancer”.
Från Beredskapsmuseets sida ställde man upp med en 37 mm pansarvärnskanon samt 2 mans betjäning och tre funktionärer. Inför starten skulle det skjutas salut – Svensk Lösen! Alltså två skott. Platsen var vid kortändan av hamnbassängen. Inramade av huskroppar på tre sidor och hela hamnen framför oss med Parapeten längst bort. Ett perfekt ställe för salut. Intresset för pjäsen och dess bemanning var stor. Sällan har väl två soldater blivit så fotograferade!

Pansarvärnssoldater elller "lättklädda" fotomodeller. Max och Alf får agera framför kameran.

Pansarvärnssoldater elller "lättklädda" fotomodeller. Max och Alf får agera framför kameran.

Också kom då signalen från den ansvarig. Johan Andrée från Beredskapsmuseet kommenderade eld! Och nog SMALL det alltid. Placeringen fungerade som en förstärkare och jag själv som stod 10 meter bredvid kanonen kände av både tryck och knall. Och det gjorde verkligen publiken och de deltagande också. När andra skottet small blev de som inte uppmärksammat smällen tidigare nu medvetna om det. Man kan lugnt påstå att museets kanonservis gjorde PANGSUCCÈ! 😀
Och intresset för kanon och soldater blev inte mindre efter saluten. Till och  med några japanska turister fick chansen att bli avfotograferade tillsammans med de två soldaterna.

Man undrar egentligen vad dom tänkte?

Man undrar egentligen vad dom tänkte?

Javisst, det höll jag ju så när på att glömma! I norra Norge hade jag förmånen att träffa militärhistorikern Harald Isachsen, en kollega med andra ord. Med ett par böcker utgivna, varav den ena handlar om de stora så kallade Adolfkanonerna, var det ju perfekt att ha honom som guide under vårt besök i Harstad och batteri Trondenes. Jag tog med en bunt böcker, eller rättare sagt häften hem. Dels för dessa pjäser är enorm fascinerade och dels för att det är en välskriven och intressant bok. Boken är på 62 sidor och behandlar som sagt de 40,6 cm kanoner som fanns i Norge, Polen och Frankrike. De enda som finns kvar idag är de fyra pjäserna vid batteri Trondenes i norra Norge. Boken kan du beställa vid hemsidan www.bunker.nu precis som vanligt. Du finner också lite mer information om boken där.

Utanför fönstret skiner fortfarande solen från en helt molnfri himmel. Termometern har fått spel och visar på 42 grader (givaren sitter mitt i solen) utomhus och 31 grader inomhus! Så nu får det vara färdigskrivet för denna gång. Nu lockar en skön skuggig plats tillsammans med en kall öl.
Ha en bra vecka så hörs vi inom kort hälsa
Leif H