Vecka 32 – 33 Det börjar återgå till det normala…

Skribenten i sin rätta miljö och i sin favoritsyssla! (foto: Charles Blackwood)

Skribenten i sin rätta miljö och i sin favoritsyssla! (foto: Charles Blackwood)

Sakta, sakta börjar dagarna och livet återgå till ett normalt förlopp. Till och med vädret har återgått till ett något mer normalt. Det vill säga det har blivit ”normal” värme och sol, blandat med regn och lite åska. Åtminstone här nere i de södra delarna.  Man kan lista de två gångna veckor och får en bild över vad man sysslat med, något som inte alltid är så lätt att komma ihåg när dagarna bara rinner iväg.

 • Måndag 5 Det månatliga besöket hos revisorn
 • Tisdag 6 FORT & BUNKER nästan klart – slutkontroller
 • Onsdag 7 Fått ny kamera från SIBA
 • Torsdag 8 FORT & BUNKER lämnat till tryckeriet. Skyddsrum som skall bort!
 • Fredag 9 Skickade mail till mina kollegor från Norgeresan. En av sommarens skönaste kvällar!
 • Lördag 10 En fantastisk morgon och dessutom blev äntligen terrassdäcket färdigoljat
 • Söndag 11 Tur till ÖB i Ystad för inköp av penslar och mer terrassolja
 • Måndag 12
 • Tisdag 13 Ärtsoppekokning till 130 personer i Djuramossa
 • Onsdag 14
 • Torsdag 15 Ystad Tattoo med kollegorna Alf och Johan
 • Fredag 16
 • Lördag 17 Vernissage i Skanör!
 • Söndag 18 Skriver veckobrev och publicerar detta.

Ja så enkelt blir det när man läser i kalendern över vad som hänt. Men man kan också brodera ut det med lite detaljer och bilder, och då blir det kanske lite trevliga. Så här kommer lite ”utbroderad” beskrivning över de gångna veckorna.

Norgenummer av FORT & BUNKER, nummer 3 2013

Norgenummer av FORT & BUNKER, nummer 3 2013

Torsdag 8
FORT & BUNKER lämnat till tryckeriet. En ganska enkel process numera. Man kopierar helt enkelt ut hela materialet på ett litet fickminne och kör iväg till tryckeriet. Väl där ”öppnar man upp” dokumentet och kontrollerar så allt stämmer. Sedan är det bara att vänta på de nytryckta exemplaren som brukar bli färdiga efter en dryg vecka.

Under hela 2000-talet har avveckling av våra försvarsanläggningar varit det som ”alltid” stått på programmet när man talat med berörda instanser. Någonstans började det sakta ta slut, eftersom antalet anläggningar är begränsade, och någon gång skall ju allt vara ”åtgärdat”. Men än dyker det upp fall på mitt skrivbord där man undrar över vad det är och om det ”är något att ha”. Nu senast handlar det om ett rörskyddsrum som ”ligger i vägen” för ändringar i planarbetet. Vi får väl se vad som händer framöver. Vi lär åtkomma till ärendet.

Norsk jätteräka och en svensk (kinesiskt) kräfta

Norsk jätteräka och en svensk (kinesiskt) kräfta

Fredag 9
Eftersom min reseberättelse från Norgeresan nu är klar och finns att läsa i antal reserapporter här bland veckobreven bestämde jag mig för att informera mina mina kollegor från resan. Visserligen läser de inte svenska men de kan förmodligen ha lite behållning av bilderna. Och mycket riktigt det var uppskattat och jag fick en del bilder med ”vändande” mail, en ser du nedan, och ytterligare en ser ni i inledningen till veckobrevet. Det blev till en av sommarens skönaste kvällar, och den nästan skrek efter kräftor! Så det blev en liten improviserad kräftskiva i all stillhet på trädäcket med alla tillbehören.

Storleken blir högst påtaglig! 38 cm granat.

Storleken blir högst påtaglig! 38 cm granat.

Något som dykt upp mer och mer är nyheten PULLED PORK, alltså ryckt, eller dragen, gris. Som med det mesta i denna väg kommer det från USA och är helt enkelt sönderkokt griskött, helst karré, eller grishals som det också kallas. Köttet kokas långsamt och länge och skall falla sönder i bitar. Man tar lite kött och lägger i ett hamburgerbröd, tillsätt lite kålsallad (coleslow) och barbequedressing – färdigt att servera. Men man kan också äta köttet på gammalt hederligt sätt, alltså det som kallas kött, potatis och sås! Köttet är först ganska hårt brynt innan det får kok/steka i grytan under nästan 1½ – 2 timmar. Salt, peppar, lök och några morötter är smaksättare. Spadet, eller skyn, efter koket användes som sås. Antingen koker du ner den och spär med lite vispgrädde, till en riktigt kaloribomb. Men själv tycker jag om att bara reducera skyn lite och reda av den med lite majsmjöl till en simmig välsmakade skysås. Så inför helgen var detta vad jag sysslade med och njöt av till m iddag!

"Smulekydd", eller på mer begriplig svenska Stekt grishals eller karré.

"Smulekydd", eller på mer begriplig svenska Stekt grishals eller karré.

Här är det serverat, egentligen räcker detta till 2-3 personer, men när det bjuds "Smulekydd" gäller det att stoppa i sig.

Här är det serverat, egentligen räcker detta till 2-3 personer, men när det bjuds "Smulekydd" gäller det att stoppa i sig.

Lördag 10
En fantastisk morgon och dessutom blev äntligen terrassdäcket färdigoljat. I övrigt gjordes det inte mycket denna dag.
Söndag 11
Tur till ÖB i Ystad för inköp av penslar och mer terrassolja. Trots det fina vädret var det många som valt shopping istället för badstranden.
Måndag 12
En måndag som alla andra måndagar? Inte ens en notering i kalender.
Tisdag 13
Kollegan Johan på Beredskapsmuseet hade vädjat om hjälp med ärtsoppekok till en stor grupp lärare från området. Besöket på museet var en sorts ”igångsättning” av höstterminen och ”firades” med ärtsoppa. Och vem vill väl missa en chans att stå vid den stora balkspisen och röra i grytorna tillsammans med kollegorna. Jag själv och grannen Birgitta skötte koket medan våra mera välklädda kollegor Alf och Marcus svarde för den militära ”fägnaden” 😆

Koket hade en bra bevakning under dagen.

Koket hade en bra bevakning under dagen.

För att riktigt krångla till det ”hängde” regnet i luften och serveringen fick ske inomhus. Så stora grytan bars in under alla konstens regler till museets cafeteria där utspisningen skedde på klassiskt sätt. Forma kö, passera utskänkningen, tag dricka och knäckebröd och sitt ner och ät! Vår egen sergeant så till att det rådde ordning och reda under maten. Som alltid var ärtsoppan uppskattad och det verkade som om vi till och med omvände några som inte arit så förtjusta i just ärtsoppa.

Ärtsoppan skall inte bara lagas, den skall serveras också!

Ärtsoppan skall inte bara lagas, den skall serveras också! (foto: Johan Andrée)

På väg hem från evenemanget kom så regnet, eller rättare sagt skyfallet, som hängt över oss hela dagen. Hastigheten på motorvägen utanför Landskrona sjönk från 110 till 30 på några sekunder. Trots torkarna på högsta fart gick det inte att hålla undan regnet och det var bara att följa den långsamtgående kön en stund. Som tur klarnade det upp igen och regnbyarna drog vidare och trafiken kunde åter ”flyta” på.

Regnet öser ner fick plötsligt en begriplig innebörd.

Regnet öser ner fick plötsligt en begriplig innebörd.

Onsdag 14
Det ostadiga vädret fortsatte. Man kan konstatera att den värmebölja som legat över oss de senaste veckorna nu förmodligen har bytts mot ett mera normalt väder, d v s regn och rusk. Hela onsdagen blev ett farligt springande med att stänga av datorerna i takt med att åskbyarna, med blixt och dunder, drog förbi
Torsdag 15
Ystad Tattoo med kollegorna Alf och Johan. Sedan flera år tillbaka har kollegan Johan A och jag själv gjort det till en ”tradition” att besöka Ystad Military Tattoo. Vår lilla skara hade fått utökning av vår kollega Alf så vår lilla grupp växer. Vi hade sett fram mot det ”stora” mat och öltältet där jag till och med förbeställt maten (bratwurst) kvällen till ära. Döm om min förvåning när det ”stora” öltältet visade sig vara ett högst normalt partytält, som dessutom var fyllt till bristningsgränsen med folk.

Drömmen om en festlig kväll i "tältet"

Drömmen om en festlig kväll i "tältet"

Bilden som man gått ut med i reklamen ser du här ovan. Jag kan lova att det var en väsentlig skillnad på detta enorma tält som syns på bilden och det blygsamma tält som fanns uppsatt på gräsmattan. Visserligen borde jag kanske förstått att det var lite ”fusk” men eftersom jag bevistat öltält i Tyskland under många år och Ystad Tattoo är ett stort arrangemang trodde jag faktiskt att man byggt upp ett ”riktigt” öltält – men tji fick man. Nåväl den beställda maten avbeställdes och vi satsade istället på hamburgare och en kall öl som avnjöts på en bänk bakom Livkompaniets kasern.

Picnick på Ystad Tattoo, utan tält!

Picnick på Ystad Tattoo, utan tält!

Patrullbåt för 3 man

Patrullbåt för 3 man

Vi passade på att göra ett litet besök på Ystad Militärmuseum där man faktiskt hade ändrat om en hel del. Här fanns numera också ett utställningsrum vigt åt polisens verksamhet, för de som var intresserade. Man hade också plockat in några nya föremål i utställningen bland annat det ovan avbildade flytetyget.

Med patrullbåt 1966 på Sövdesjön.

Med patrullbåt 1966 på Sövdesjön.

Det är alltså en patrullbåt (?), vad skulle man patrullera med denna. Den är uppfällbar. Den viks ut på mitten och sidor fälls upp. Sittbänkarna sätts fast och man är klara att ”segla ut på de sju haven”… Det sägs att båten skall ha tre mans besättning -En ror, en öser för livet och en skriker på hjälp! Det ligger faktiskt en del i det! Själv fick jag min ”sjöutbildning” på denna båt under en veckoövning i trakterna av Sövde (Skåne) i oktober 1966. Vi rodde, och rodde, och rodde. Till slut tröttnade befälet och kommenderade upp oss på bland som totalt odugliga i sjötjänst! Bilden ovan visar hur det såg ut när ”flottan” plaskade runt i sjön.

Men det var Tattoo som gällde och klockan åtta drog det igång. Till vår förvåning var det ganska glest på läktarna. Fel dag? Taskigt väder? Trötthetseffekt? Inte utan man undrade vad som händer?

Det var ganska glest på läktarna...

Det var ganska glest på läktarna...

Så här skrev jag på kvällen: Hemkommen från årets upplaga av Ystad Tattoo. Vi var överens om att det krympt, blivit utarmat och mindre militäriskt. Nu har man dessutom ett ”öl o korvtält” där maten skall förbeställas på telefon, dagen FÖRE! Lång kök ledde till att jag avbeställda den beställda maten. Istället satsade vi på korv och hamburgare tillsammans med god öl från en lokal handlare och restaurang Lite Mer. Årets upplaga av Tattoo,t hörde till det sämsta av de jag bevistat, tror det var det femte. Inte dåligt men heller inte bra. Och med tanke på biljettpriset är 570 kronor så förväntar man sig nog ”lite” mer”

Polska gränstruppernas orkester, eller som det heter på originalspråket: Orkiestra Reprezentacyjna Strazy Granicznej.

Polska gränstruppernas orkester, eller som det heter på originalspråket: Orkiestra Reprezentacyjna Strazy Granicznej.

Kvällen överraskning var den annorlunda musikkåren från Polen. Med vallhorn och kobjällror samt dans med yxor var de ett exotiskt inslag på en annars ganska slätstuken tattoo där de militära inslagen nästan lyser med sin frånvaro. Ja, ja orkestrarna kommer från militära förband men det är också allt!
Fredag 16
Det ”nya” vädret fortsätter – regn, rusk och allmänt grått utanför fönstren. Hämtade FORT & BUNKER och började arbetet med kuvertering.
Lördag 17
Vernissage i Skanör! Idag bar det av till Skanör för att titta på min gode väns, Mia H Johnsons vernissage. Mia är egentligen reklamkvinna, men är också en  väldigt duktig illustratör och konstnär. Bilden gör tyvärr inte hennes alster någon rättvisa men du kan besöka hennes egen hemsida och kika mer, eller så kan du ta dig till Skanör och titta själv. Utställningen pågår hos Galleri Engleson i Skanörs Hamn till och med den 29 augusti. Här är adressen till hennes hemsida: http://www.miasideochatelje.se/konst-2

Vernissage i Skanör his Mia H Johnson

Vernissage i Skanör hos Mia H Johnson

Efter att ha både minglat och fikat tog jag en tur genom andra världskrigets Skanör och titta på de tre värn från Skånelinjen som fortfarande står kvar, om än i plomberat skick. Det är ingen större utflykt eftersom de tre värnen ligger på rad längs med villorna som gränsar ut mot strandängarna. Totalt byggdes det fyra värn här under andra världskrigets början och av dessa har tre överlevt.

Pansarvärnskanonvärnet XXI på väg ner mot Skanörs hamn.

Pansarvärnskanonvärnet XXI på väg ner mot Skanörs hamn.

Ett väl maskerat kanonvärn i Skanör.

Ett väl maskerat kanonvärn, XX (20) i Skanör.

Pansarvärnskanonvärn med fri utsikt mot havet.

Kulsprutevärn XIX (19) med fri utsikt mot havet.

Klockan hade blivit nästan 2 och hungern började göra sig gällande. Kanalkiosken, som ligger precis vid Falsterbokanalen lockade med sitt grillkök. Här upptäckte jag att man kunde på ”pulled pork” och bestämde mig för detta. Tyvärr ett dåligt val.

Kanalkiosken i Ljunghusen

Kanalkiosken i Ljunghusen

Tillagningssättet skulle ha varnat mig! En tjock skiva förkokt/stekt grishals togs ut ur kylen. Placerades på stekbordet där den skars i tärningar, precis som pytt-i-panna. Stektes. Under tiden förberedes ett stort hamburgerbröd där det placerades en ordentlig mängd coleslow (kålsallad) på underdelen. Köttet stektes vidare. Efter ungefär 7-8 minuter placerades köttet ovanpå kålsalladen, som nu hunnit blöta ner brödet ordentligt. Lite barbequedressing ovanpå och varsågod. Den var inge större njutning eftersom alltsammans blivit en kletig massa. Och om jag förstår det rätt skall pulled pork vara just draget kött, inte skuret i tärningar.

"Pulled pork" ingen höjdare, snarare Pytt i panna, utan pytt!

"Pulled pork" ingen höjdare, snarare Pytt i panna, utan pytt!

Söndag 18
Skriver veckobrev och publicerar detta.

Kanske som rysk frivillig, eller? (foto: kollega)

Kanske som rysk frivillig, eller? (foto: kollega)

 

Ja så blev det när man broderat lite och klistrat in lite bilder. Så nu vet du hur mina två senaste veckor såg ut. Avslutar med en bild kollegorna som alltid passar på när de får chansen. Men i detta fallet blev det dock en bra bild. Bilden är från ett besök i en civilförsvarsanläggning där det av någon anledning fanns en sovjetisk soldatmössa.

Så nu önskar jag fortsatt trevlig vecka och tänk på att sommaren fortfarande är igång och att de sköna höstdagarna bjuder på mycket.

Bunkerhälsningar

Leif H