Vecka 41 Grått, trist och deprimerande! Höst, med andra ord!

Prickskytte i den större klassen.

Prickskytte i den större klassen.

Bilden på den sönderskjutna bunkern, från Tjeckien, blev över från förra veckans brev. Någon har roat sig med att skjuta prick på en infanteribunker. Fyra granater, förmodligen spräng, har träffat sida vid sida. Jag bad Ola ställa sig vid bunkerväggen så man skulle få en uppfattning träffbilden.
Nu undrar man om det stod fyra pjäser uppställda några 100 meter bort, eller om det kanske var en pjäs med en otroligt duktig bemanning. För det kan väl inte vara så att det handlar om apterade laddningar, direkt på väggen? Oavsett vilket så reagerade jag över träffbilden, och skadeverkan. Kan tilläggas att bunkern är oskadad invändigt, åtminstone från detonationerna.
Annars har det varit en lugn, lite avslagen vecka. Det brukar vara på det viset efter avslutade resor. Men det var egentligen bara att kasta sig över det kommande numret av FORT & BUNKER som ju skall komma ut i mitten av november. Här kommer du att komma att läsa lite mer om besöket i Tjeckien och Polen. På tal om Polen så pågår nu planeringen för en bunkerresa till just Oder-Warthe linjen. Resan sker den 7 maj – 11 maj 2014, med utresa från Ystad klockan 22.30. Hemkomst Söndagsmorgon klockan 6.30, också till Ystad. Priset ligger för närvarande på ca 4 950 kronor för resa, hotell med dubbelrum, frukost och middag samt entreér och guidningar.  Är du intresserad bör du omgående skicka en intresseanmälan till info@bunker.nu skriven Polen i ämnesraden, eftersom platsantalet är begränsat till 14 personer.

Den stora huvudtunneln under PzW 717 i Pniewo.

Den stora huvudtunneln under PzW 717 i Pniewo.

Annars var det mest på lördagen som det kom att handla om militärhistoria och betong. Tillsammans med kollegor besökta jag Artillerimuseet i Kristianstad och fick en lång omfattande guidad tur genom museets samlingar, inklusive en hel del detaljer, och handgriplig lektion i krutets historia.

Såhär ser det ut när svartkrut brinner!

Såhär ser det ut när svartkrut brinner!

Efter kaffe och smörgåsar blev det rundvandring bland museets samlingar av eldrör och annat som fanns i de många förrådsbyggnaderna.

Den moderna tidens eldledning förevisas av Bengt Ahlstedt

Den moderna tidens eldledning förevisas av Bengt Ahlstedt

Lite trist var det dock att se allt som stod uppställt utanför och tydligen skall destrueras eller säljas som skrot. Flera artilleripjäs var i mycket, med betoning på mycket, gott skick och borde platsa i de flesta utställningarna. Men tydligen är regeln sådan att endast ett föremål skall tas tillvara, allt annat skall tydligen skrotas, eller säljas. Känns lite grann som framtidens skogsutställning där man visar ETT träd. Någonstans borde det väl finnas plats att magasinera delar av ”överskottet” för kommande generationer.

Militärhistorisk skrothög. Genomtänkt?

Militärhistorisk skrothög. Genomtänkt?

Vädret var strålande och efter en snabbfika, och ett tack och hej, till de inblandade styrde jag färden mot Karlshamn och stadsförsvaret där. I en kommande artikel, i FORT & BUNKER, skildras nämligen just Karlshamns stadsförsvar, och jag ville gärna kontrollera några ”lösa trådar” Första gången jag besökte Karlshamn med kamera och bunkerintresse var tydligen 2001. Och man kunde lugnt påstå att det såg nästan likadant ut som då. Visserligen hade gator enkelriktats, fler träd planterats och växt upp men i övrigt var det sig likt.

Stadsvärnet K 2, väl gömt bakom kyrkogårdmuren precis intill Stortorget i Karlshamn.

Stadsvärnet K 2, väl gömt bakom kyrkogårdsmuren precis intill Stortorget i Karlshamn.

Jag gjorde också ett besök vid den pampiga Väggaskolan som ligger högt upp på en liten klipphöjd i stadens nedre delar. Framför skolan fanns ett stort grönområde 2001 som nu är mer parkliknande med lekplatser och gångvägar. Men det gamla värnet K 59, ett riktigt fristående stadsvärn för både kulspruta och pansarvärnskanon ligger fortfarande kvar, även om det ”åldrats” något.

Stadsvärn K 59 nedanför Väggaskoland pampiga tegelbyggnad.

Stadsvärn K 59 nedanför Väggaskolans pampiga tegelbyggnad.

Så efter detta korta besök var detta att bara att ställa bilen i riktning mot Skurup och bege sig hemåt. Men det fick givetvis bli ett kort stopp längs E 22 för en portion korv med mos. Ingen bunkertripp känns riktigt komplett utan just korv. Vid Alholmens camping och kiosk fick det bli en bamse med mos och tillbehör samt en klassisk chokladdricka. Satt bra och gjorde att färden hemåt kändes lite lättare.

Alholmens kiosk längs E22, normalt ett fullpackat ställe.

Alholmens kiosk längs E22, normalt ett fullpackat ställe.

Den klassiska bunkerlunchen, alla kategorier!

Den klassiska bunkerlunchen, alla kategorier!

Så nu stundar en arbetsvecka framför datorn och layoutprogram. Den kommande helgen  blir det ”PANGDAG” på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Noga räknat så är det på lördagen den 19 som du kan uppleva allt som rör sig, smäller, ryker och luktar gott på museet. Stridsvagnskörning, dunder och knall, ärtsoppa (där finns jag) och mycket annat! Har du inget för dig så tillbringa några timmar i det som jag tycker är landets bästa militärmuseum. Vad skall jag ju annars säga det är ju jag som är där OCKSÅ! Allt det andra får ni på köpet! Ses vi?

Hälsningar
Leif H