Vecka 43 Operation Rädda Rörskyddsrummet!


Detta var veckan då ett hotat rörskyddsrum skulle räddas. Men det var också veckan då jag nyupptäckte de blekingska bunkrarna. Så det har med andra ord varit en händelserik vecka. Men föst måste jag väl nämna den numera prislönta boken SNUSKBURKEN! I onsdags var det stor prisutdelning på Nordiska Museet i Stockholm, där sagt även SNUSKBURKEN fick  sin belöning. Juryns motivering var: :”En undanskymd men väsentlig del av det militära livet får sin historia skriven med snuskburken i centrum, matkärlet som sett likadant ut i mer än 100 år. Det rikliga bildmaterialet roar även alla som inte gjort lumpen och upplevt fältövningarnas burkburna matpauser”. Det ståtliga diplomet kommer förhoppningsvis på posten om några dagar.

"Det rikliga bildmaterialet roar även alla som inte gjort lumpen och upplevt fältövningarnas burkburna matpauser"

"Det rikliga bildmaterialet roar även alla som inte gjort lumpen och upplevt fältövningarnas burkburna matpauser"

Men annars var det väl det 70 år gamla rörskyddsrummet vid Ifö-verken i Bromölla som upptog en del tid i veckan. Det började i somras när jag kontaktades av byggnadsantikvarien i Kristianstad som just då arbetade med diverse byggnader i samband med ett stort byggnads- och miljöprojekt i Bromölla – Iföstrand. Här låg det gamla rörskyddsrummet lite i skymundan och jag kunde berätta vad det var. I augusti kom rapporten till kommunen där man rekommenderar att skyddsrummet om möjligt bevaras. Man har lyckats tidsbestämma skyddsrummet genom en bild. En bild på fabriken och skyddsrummet finns publicerad i boken ”Bromölla –Samhälle och industri vid Ivösjöns strand”. Därigenom har man ringat in att skyddsrummet är byggt någon gång mellan 1939 och 1941. Ärendet kom givetvis upp på den kommunala beslutprocessens bord, men jag vet inte riktigt hur de diskussioner gick.

Rörskyddsrummet på sin plats vid Ivösjöns strand och med Skräbbeån intill, som det såg ut i augusti i år.

Rörskyddsrummet på sin plats vid Ivösjöns strand och med Skräbbeån intill, som det såg ut i augusti i år.

Så, plötsligt en dag ringde den projektansvarige för det stora byggprojektet ”Iföstrand”, och resten är som man säger historia. Här följer en liten bildsvit på hur hämtning och lossning gick till i den gångna helgen.

Några av de 17 ringarna väntar på lastning.

Några av de 17 ringarna väntar på lastning.

Här går det undan! Fyra ton cementringar lyfts upp.

Här går det undan! Fyra ton cementringar lyfts upp.

Det skall lite precision till för att lasta den här typen av föremål.

Det skall lite precision till för att lasta den här typen av föremål.

En ring fick inte plats, utan fick stå kvar. Hade kanske varit ett fint litet minnesmärke i den nya parken. Ringen, stadigt förankrad tillsammans med en lite skylt som berättade vad där varit.

En ring fick inte plats, utan fick stå kvar. Hade kanske varit ett fint litet minnesmärke i den nya parken. Ringen, stadigt förankrad tillsammans med en lite skylt som berättade vad där varit.

Lastningen gick som en ”dans”, nåja en lite lerig sådan. Lastmaskinen fick ”bädda” med åtskilliga kubikmeter makadam och fyllning för att det tunga lastbilsekipaget skulle komma fram. Men en totalvikt på över 60 ton vill det till att marken bär.
Dagen efter var det dags för lossning på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Med hjälp av en lastmaskin, med gafflar, plockades ringarna av långtradaren.

(Foto: Johan Andrée)

Som en stor mask placerades cementringarna på museets parkeringplats.

Som en stor mask placerades cementringarna på museets parkeringplats.(foto: Johan Andrée)

Säkring och kontroll av placeringen.

Säkring och kontroll av placeringen. (foto: Johan Andrée)

En sista kontroll av ringarna. En bild som nästan känns som lite science-fiction. (foto:Johan Andreé)

En sista kontroll av ringarna. En bild som nästan känns som lite science-fiction. (foto:Johan Andreé)

Så nu väntar det gamla rörskyddsrummet på en välbehövlig sanering och tvagning. Det lär bli en ganska omfattande tvätt med högtryckssprutorna. Sedan återstår arbetet med att återskapa inredningen i det gamla skyddsrummet.Här under en bild av ett rörskyddsrum på sydkusten som plombeades för några år sedan. Som tur hann vi dokumentera det innan plomberingen.

Rörskyddsrummet R 26 i Skåre, på den skånska sydkusten före plomberingen. Kollegan Lars D kontrollerar nödutgången i borte änden av "röret".

Rörskyddsrummet R 26 i Skåre, på den skånska sydkusten före plomberingen. Kollegan Lars D kontrollerar nödutgången i bortre änden av "röret".

Så därmed får det vara nog med cementringar och rörskyddsrum för denna gång! Vi lär nog få orsaker till att återkomma under vintern/våren med nya spännande ting kring ”vårt” rörskyddsrum. Tack till Skoogs Åkeri, Bromölla kommun och andra inblandade som bidrog till att FORT & BUNKER tillsammans med Beredskapsmuseets kunde rädda ett rörskyddsrum.

Nu flyttar vi oss över till ett annat kärt ämne; BUNKRAR. Bland allt konstigt arkivmaterial som genom åren samlats i FORT & BUNKERs arkiv finns en pärm med några kartskisser över värn och stridsställningar i Blekinge. Jag kan inte undgå att imponeras av dessa otroligt detaljerade och genomarbetade skisser. Dett var långt före GPS och digitalkamerans till. Ändå har man lyckats att pricka in det mesta ganska exakt.

Värn 338 Vieryda i Blekinge

Värn 338 Vieryda i Blekinge

På kartskissen är givetvis värnet utmärkt, i detta fallet ett kulsprutevärn med sina skjutsektorer noggrant utmärkta. Men här finn också utvändiga ställningar och deras skjutsektorer, höjdkurvor och större stenblock samt eventuella byggnader. Även träd och buskar finns med på ritningen. När tid och lust medger ett fältbesök skall kaj välja ut ett antal värn och besöka för att jämföra de gamla kartskisserna med dagens verklighet.

Så nu återgår vi dagens verklighet där, just nu åtminstone, allting handlar om den annalkande ”monsterstormen”. Själv har jag varit ute på morgonen och plockat in trädgårdsmöblerna. Det skall man ju ändå göra nu när sommartiden tagit slut 😆
Låt oss hoppas att ovädret ”blåser” förbi och inte orsakar för mycket besvär.

Själv har jag tagit fram min universalmedicin och ställt inom räckhåll för kvällens njutning.

Hjälper kanske inte mot stormar, men är njutbar i alla blåsväder

Hjälper kanske inte mot stormar, men är njutbar i alla blåsväder

Till sist en bild från vår polska resa där arrangörerna vid detta underjordiska museum lärt sig hur man utnyttjar reklamens makt.

Någon som blir sugen på en bunkerburgare?

Någon som blir sugen på en bunkerburgare?

Så nu får ni hålla i hatten, eller vad ni vill så hörs och läses vi igen om en vecka
Hälsar
Leif H