Vecka 44 Prisbelönt Snuskburk!

Måltidslitteraturens Dag med prisutdelning i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 var den 23 oktober. Samlingssalen på Nordiska museet var fylld med förväntansfulla åhörare. I kategorin Historisk måltidslitteratur vann boken SNUSKBURKEN. Juryns motivering:
”En undanskymd men väsentlig del av det militära livet får sin historia skriven med snuskburken i centrum, matkärlet som sett likadant ut i mer än 100 år. Det rikliga bildmaterialet roar även alla som inte gjort lumpen och upplevt fältövningarnas burkburna matpauser.”

Så i veckan kom det eleganta diplomet med posten och det hänger nu på hedersplatsen i arbetsrummet. Annars var det en vecka som innebar att det kommande numret till FORT & BUNKER lämnades till tryckeriet. En liten försmak får du här. Det var en del som inte kom med i detta numret utan fick stå över tills nästa. Så om ungefär en 14 dagar är det dags att börja titta i brevlådan efter det nya numret.

Den stora ”monsterstormen” drog in över oss i måndagskväll. Här hemma försvann strömmen precis klockan 16 och var tillbaks igen runt klocka 23. Jag måste erkänna att man känner sig rätt liten i sådana här sammanhang. Dånet var helt ofattbart och jag tog mig in till den lokala ICA-handlaren vid 18-tiden för att komplettera batteriförrådet. Visserligen fanns det en del batteri hemma, men det var till transistorn som det fattades. Det var inte utan viss möda man lyckades hålla bilen på rätt köl och dessutom så piskade regnet ner.

Vindrutetorkarna gjorde ingen större nytta.

Vindrutetorkarna gjorde ingen större nytta.

Utan ström är man också ganska begränsad i sina valmöjligheter av sysselsättningar. Efter att ha läst en stund i pannlampans sken. Satte jag mig tillrätta med en god GT och lyssnade på väderrapporteringen från Radio Kristianstad. Slog att mig att plötsligt började minnas den ”ordentliga” vinterstormen, nyåret 1979. Jag och min sambo blev insnöade i Löddeköpinge. Alla vägar ut från orten var igenkorkade. Nyårsaftonen tillbringade vi inkvarterade hos en isländsk familj i byn. Först under nyårsdagens eftermiddag lyckades krångla oss in i en konvoj av räddningsfordon mot Malmö. Att åka motorvägen i ett djupt snödike, utan att kunna se ut åt sidorna, med bandfordon och polisbilar gjorde det hela till en märklig upplevelse. Men eftersom vi har vintern framför oss skall vi kanske inte prata ”för mycket” om snön, ännu….

Avsluta med en vacker bild från Djuramossa parkeringsplats där det gamla rörskyddsrummet ny vilar i väntan på rengöring, utplacering och inredning.

I väntan på våren och säsongstarten

I väntan på våren och säsongstarten

Så som avslutning ett litet tips. Har du tänkt köpa några julklappsböcker från förlaget FORT & BUNKER kan jag rekommendera att du väntar tills du får tidningen. Där finns nämligen ett par otroligt bra julerbjudande.

Ha en trevlig vecka hälsar
Leif H