Vecka 47 – 49, Nu är det stilla…..

Nu har den tiden på året infunnit sig då reklamkanaler och brevlådor översvämmas av reklam för presenter, julmat och allt möjligt runt den kommande helgen. Men vädret gav oss också en liten fingervisning när stormen ”Sven” drog in över oss i veckan som gick. Och inte nog med att det blev en ordentlig storm. Här hemma fick vi ”njuta” av ett ett strömavbrott, som varade sina modiga 14-15 timmar. När väl strömmen var åter hade den väldigt svårt för att bestämma sig för hur den skulle ha det. Jag blev lycklig när den kom första gången och rusade till köket för att sätta på lite tevatten, i samma ögonblick som vattenkokaren började brusa försvann strömmen 😕 Och så där höll de på ett tag. Men trots allt fanns de de som hade det värre. Vi hade det varmt och gott med hjälp av den öppna spisen, där det gick utmärkt att grilla korv.
Dagen efter kom också snön här nere i söder, och det var väl något som jag åtminstone inte är ”så” förtjust i. Visst det är vackert med allt det vita, om det bara kunde ligga där väl fallit ner.

Första snön den 7 december

Första snön den 7 december

Men det blir mindre trevligt när en envis vind samlar traktens snö på ”min” väg. Så direkt i lördagsmorse blev det till att fylla på förråden, tanka bilen och se till så att allt fanns hemma. Nu visade sig att snön redan är borta. Idag på förmiddagen drog det in ett lågtrycksområde med regn och marken är i stort sett tillbaks i sitt tidigare utseende, dvs lerigt, blött och grått. Men det hann åtminstone bli lite snökörning på lördagsförmiddagen.

Det tog inte lång stund förrän fyrhjulsdriften behövdes!

Det tog inte lång stund förrän fyrhjulsdriften behövdes!

Men annars har dagen, söndagen, varit en kul upplevelse. Jag har suttit på skolbänken hos Nikon School för oss med digitala systemkameror. En ganska kul upplevelse, och faktiskt ganska lärorik. Även om jag nu haft digital systemkamera i nästan 10 år måste jag erkänna att det inte blivit så mycket av med utnyttjandet av allt som kameran kan. Det blir mest ”safe” med kameran inställd på auto, och det är väl kanske omständigheterna som gör att man satsar på det säkra, även om bilderna inte alltid blir de bästa. Men nu skall jag åtminstone börja testa mig fram och se vilka möjligheter man kan utnyttja.

På skolbänken igen - något som gav mersmak.

På skolbänken igen - något som gav mersmak.

Kursen hölls på ett hotell i Malmö och kändes mycket proffsig och var väl värt besväret att stiga upp i den snöiga morgonen. Totalt var vi väl en 20-25 personer. Det som förvånade mig mest var att merparten var kvinnor. Inget fel i det, men jag undrar var killarna höll hus. Själv ser jag inte många tjejer med en avancerad systemkamera när jag är ute. Nåväl kursen gav blodad tank och jag tänker förkovra mig ytterligare främst när det gäller blixtfotografering. Men det får anstå tills vi kommer in på det nya året.

FORT & BUNKER finns ju numera också på FaceBook där vi börjar bli några stycken. Speciellt under hösten har tillströmningen varit stor, vilket givetvis är glädjande. FaceBook-sidan kan användas på många sätt. Man kan antingen bara titta in då och då, för att se om det hänt något. Man kan lägga in aktuella bilder som handlar om vårt intresseområde (fortifikation och militärhistoria), man kan ställa frågor. Betänk att gruppmedlemmarna kommer från i stort sett hela landet. Man kan också ”klista” in intressanta länkar man funnit på sina ”utflykter” i cyberrymden och mycket annat. Många rynkar på näsan åt FaceBook, och ibland med all rätt. Men rätt skött, och använd, är det en bra plattform för utbyte av information. Se det gärna som en liten kafeteria där man kan slinka in och lyssna på det senaste ”skvallret”. Här finner du FORT & BUNKERS sida, om du inte redan besökt den https://www.facebook.com/groups/143787975680643/

Fläskpannkaka, eller äggakaga som vi säger i södern

Fläskpannkaka, eller äggakaga som vi säger i södern

Nu när mörkret kommer redan vid 4-tiden på eftermiddagen blir det till att njuta lite god hederlig husmanskost. I veckan blev det besök på Anderslövs Gästis tillsammans med några goda vänner. Det var torsdag och på menyn stod givetvis ärtsoppa med korv och fläsk. Avslutningen var givetvis pannkakor med sylt och vispgrädde. Till detta ingick salladsbord, hembakat bröd och dricka. Behöver jag tillägga att det smakade alldeles utmärkt. Och som pensionär(!) betalade man endast 65 kronor för hela rasket. Dessutom fick man ”svänga” hur mycket man ville, och orkade.

Anderslövs gästis, en av Skånes många gästgivaregårdar, väl värd ett besök.

Anderslövs gästis, en av Skånes många gästgivaregårdar, väl värd ett besök.

Men de gångna veckorna har också inneburit att arbetet på den kommande boken om Stockholm, eller rättare sagt boken om försvaret av Stockholm kommit igång på allvar. Just nu håller jag på att avgränsa det som kallas Stockholm och försöker få detta att överensstämma med de områdena som verkligen ingick i försvaret av huvudstaden. Egentligen är det ganska enkelt det handlar till stora delar om Fo 44, alltså Stockholms försvarsområde. Men försvaret av Stockholm är ju mycket mer än detta, var drar man gränsen. Kustartilleriet i skärgården får ju anses som en del av försvarslinjerna, likaså vissa av flygflottiljerna. Och sedan skall vi ju inte glömma Marinen med sina baser och fartyg. Så det är ett litet pusslandet för att få det överensstämma med ”verkligheten”.

Stockholm när det begav sig i början av 1920-30-talet

Stockholm när det begav sig i början av 1920-30-talet

Idag hittar man inte så många rester av det ”moderna” försvaret av huvudstaden, även om det finns en och annan bunker som fortfarande kan identifieras. Numera är det mest de stolta resterna av den omfattande militär närvaron som gör sig påmind, även om spåren av detta också håller på att suddas ut. Numera får många förlita sig på olika skyltar och plaketter som berättar om de gamla militära byggnadernas bakgrund.

En rest från den militära närvaron.

En rest från den militära närvaron.

Men därmed inte sagt utan att det massor av intressanta saker kring Stockholms försvar, och dessutom platser där man kan känna historiens vingslag. Så vi får väl se vad dte hela kan utvecklas till. Boken är planerad ut utkomma lagom till nästa jul, alltså i november 2014. På tal om böcker så har Snuskburken blivit väldigt populär bland kvinnliga julklappsköpare. De har förstått att detta är något som killar gillar och julklappsbekymret är räddat. Så du skall kanske tipsa omgivningen om ”den perfekta julklappen”.

Därmed har vi väl berättat i stora drag om de gångna veckorna. Nu skall jag fortsätta arbetet och lite annat smått och gott. Julen står ju för dörren så lite förberedelser behöver göra, även om de inte är så omfattande. Så lycka till med julbestyren så läser vi innan de stora helgerna infaller hälsar

Leif H

PS Är du abonnent på tidningen FORT & BUNKER hoppas jag du inte missar de förmånliga julpriserna på förlagets böcker. I vissa fall nästan 50% rabatt! Det kan bli mer än en julklapp!