malware scanner Vecka 22 – ÄNTLIGEN!!! – Fort & Bunker

Vecka 22 – ÄNTLIGEN!!!

http://www.youtube.com/watch?v=4wPCfUpKPmU

Äntligen, det kan tolkas på många sätt. De flesta kanske tycker att det ÄNTLIGEN var dags för ett veckobrev (?) Åtminstone om jag skall tolka alla kommentarer och förfrågningar som kommit via mail och speciellt under den gångna helgens begivenheter. På filmen ovan (som jag stulit på Youtube – tack!) kan du se lördagskvällens stora begivenhet efter middagen. Alla deltagare och funtionärer bidrog till en fantasisk kväll, där till och med vädrergudarna deltog med en fantastisk solnedgång.

Men kanske är nog min tanke ÄNTLIGEN! Men detta äntligen skall tolkas som ett mycket positivt ÄNTLIGEN! Jag måste erkänna att det var ganska skönt i går eftermiddag när den siste besöken sakta drog sig mot utgången på det stora evenemangsområdet i Djuramossa. En mycket intensiv militärhistorisk weekend var till ända. Med rekordpublik, enorm försäljning av ärtsoppa, trots det varma vädret på söndagen, jag måste nog erkänna att jag är både stolt och glad över att vara en liten del av detta (numera) STORA evenemang. Men vi tar lite annat som hänt först och återkommer.

Varbergs fästning en strålande dag. (foto: Lars Dahlbom)

Varbergs fästning en strålande dag. (foto: Lars Dahlbom)

Det har ju varit ett tag sedan och tyvärr är det för långt tid att rekapitulera allt som hänt sedan sist. Men det har varit intensivt och lärorikt. Som du kanske hört, sett eller läst så har projektet med en bok om Stockholms försvar lagts på is och istället är det nu Göteborg och västkusten, d v s Halland och Bohuslän som skall beskrivas och ”avslöjas”. Jag skriver medvetet ”avslöjas” eftersom det har skrivit väldigt lite om västkustens försvar i modern tid. Vi får väl se om jag lyckas få till det. Redan nu kan det väl avslöjas att boken är tänkt att vara en blandning av ”Spår av ett försvar”, ”Militär utflykt” och böckerna ”I Per Albin-linjens fotspår”.

Arbetsprojektets bokomslag, kanske, eller kanske inte?

Arbetsprojektets bokomslag, kanske, eller kanske inte?

Jag har redan varit igång med projektet i några månader och sakta, sakta börjar det att likna något. Många har hjälp till och det är säkert ännu fler som kommer att hjälpa till under resans gång. Tyvärr var man väldigt ”duktiga” på västkusten när det gällde avvecklingen av våra fasta försvarsinstallationer. Idag är nästan allt bara sprängsten, lite betongrester och övervuxna batteriplatser. Har man tur kan mn finna en annan bortglömd skans som har fått stå kvar och blivit helt överväxt. Men det går att göra fynd, det gäller bara att vara envis. Här två bilder som ”gjorde min dag” när kollegan Lars D och jag var ute på upptäcktsfärd i Halland.

Ett bra exempel på Då och Nu. Den svartvita bilden är tagen under 1980-talet och den andra för någon vecka sedan. Tyvärr är det inte samma rum, eftersom det motsvarande rummet var fyllt med möbler och prylar. Det här är en av de platser som kommer att beskrivas lite utförligare i den kommande boken. Detta är också platser som ”inte finns längre” men man blir lätt förvånad över ”fynden” man gör i utrymmena.

Nog skulle det komma meddelande allt! (foto: Lars Dahlbom)

Nog skulle det komma meddelande allt! (foto: Lars Dahlbom)

Mer ledtrådar om var och vad detta är får du inte ännu, men tänker du så är det ju inte svårt att gissa vilken typ av anläggning som funnits här. Men det var inte det enda vi lyckas leta oss fram till under den korta upptäcktsresan i Halland. Vi var ju givetvis tvungna att göra ett stopp vid Varbergs fästning, där vi också passade på att dela vår lunch med de bevingade delarna av fästningens befolkning.

Fler som vill ha av godsakerna. (foto: Lars Dahlbom)

Fler som vill ha av godsakerna. (foto: Lars Dahlbom)

Som vanligt blev det en spännande dag med flera intressanta upptäckter bland annat ett helt nytt (gammalt) flygmuseum. Det hade funnits länge så de har inte varit så duktiga på att göra reklam för sig. Det var i den lilla orten Morup i Halland som den gula ladan bara ”dök upp”. Vi traskade in och fick en trevlig pratstund med en av ”grabbarna” i Föreningen Swedish Forced Landing Collection. Det handlade alltså om nödlandade plan. Kollegan Lars D blev eld och lågor. Själv blir jag väl inte sååå upphetsad när det gäller flyg och flyghistoria. Men intressant var det och det är inte fel att stanna till om man har vägarna förbi. Kolla dock museets öppettider! Här finner du deras hemsida: http://www.forcedlandingcollection.se/

De gula ladan är svår att missa (foto:Lars Dahlbom)

De gula ladan är svår att missa (foto:Lars Dahlbom)

Så som vanligt återvände man hem på sena kvällstimmen, efter ett kort kaffestopp i Djuramossa där förberedelserna för den kommande Militärhistoriska helgen var i full gång. Och det var också dit jag själv återvände på fredagen för att delta i aktiviteterna. Tillsammans med flera kollegor tillhör jag det som kallas ”koket”, alltså platsen där maten tillagas och serveras. En mycket omtyckt plats med människor man skall hålla sig väl med (man skall aldrig göra sig ovän med en kock!). Detta var något som många av oss lärde sig i ”lumpen” där mat och kockar tillhörde de trevligare inslaget i tillvaron.

Koket - väl skyddat av artilleri!

Koket - väl skyddat av artilleri!

Under fredagen anlände det ena ekipaget efter det andra. Här fanns amerikanare, tyskar och engelsmän som tillsammans skapade ett stort militärläger, dock noga åtskilda av skyttevärn och taggtråd. Men här fanns också veterantraktorer, FRO och flera andra frivilligorganisationer. Det byggdes, det spexades, dracks kaffe, snackades och alla verkade att trivas. Två stora grillar stod till förfogade för kvällens grillning som dock delvis ”dränktes” av ett litet åskoväder. Men det blev en grillad korv åtminstone, och vädret förbättrades.
Under fredagseftermiddagen passade Beredskapsmuseet också på att högtidligen inviga sitt forskningsbibliotek. För själva invigningsklippet stod den tidigare chefen för Krigsarkivets bibliotek Margareta Beckman. Det blev en trivsam stund i det trånga utrymmet när ”alla” skulle klämma in sig och dricka Champis, dagen till ära.

Margareta Beckman och Beredskapsmuseets Johan Andrée vid invigningen av museets forskningsbibliotek.

Margareta Beckman och Beredskapsmuseets Johan Andrée vid invigningen av museets forskningsbibliotek.

Men arbetet med uppbyggnaden av det stora evenemangsområdet fortsatte och för museichefen fanns det ingen rast och ro. Dagens vanligaste fråga var: Har du sett Johan? Här nedan följer lite blandade bilder från de tre fantastiska dagarna.

Kan det här verkligen blir bra? tycks Jonas Brane och Johan Andrée fråga sig.

Kan det här verkligen blir bra? tycks Jonas Brane och Johan Andrée fråga sig.

Det var en del märkliga transporter på vägen.

Det var en del märkliga transporter på vägen.

Här måste det tänkas till ordentligt så det inte blir fel!

Här måste det tänkas till ordentligt så det inte blir fel!

För det var ju inte vilka bilar som helst som skulle lastas av. Här en tyska Kubelwagen som skulle delta i evenemangen.

För det var ju inte vilka bilar som helst som skulle lastas av. Här en tyska Kubelwagen som skulle delta i evenemangen.

Det tyska lägret gav ett spartanskt intryck om man jämförde med....

Det tyska lägret gav ett spartanskt intryck om man jämförde med....

amerikanska som bredde ut sig ordentligt!

.......det amerikanska som bredde ut sig ordentligt!

Lördagsmorgonen, evenemangets första dag startade med en dånande salut! Och sedan var det bara att åka………..Vi som stod i koket hade inte många lediga stunder på dagen men vilken stämning. Massor av folk och rekord i både korv och ärtsoppeservering! Så vi tar och avslutar detta ”första” veckobrev med en bild på en helt ny korvvariant. Denna serveras bara under Militärhistoriska dagar (detta är alltså mobbning av min kära kollega Korva-Bengt).

Kokt, skadad wienerkorv!

Kokt, skadad wienerkorv!

Så för att avsluta i stil kommer här en bild från koket ”in action” Njut av en härlig vecka, så läses vi igen inom kort. Jag lovar fler fantastiska bilder från denna mycket speciella helg på Beredskapsmuseet i Djuramossa, utanför Domsten, i närheten av Helsingborg, i Skåne och Sverige!

Bunkerhälsningar
Leif