Vecka 29 Kors och tvärs på vägarna…

DSCN0044

Veckan slutade med ett intensivt, och lite chockartat besök i Göteborg. Men det återkommer vi till längre ner i texten. Det har varit en vecka med mycket bilåkande, och givetvis mycket beroende på arbetet med den kommande boken. Denna vecka har det varit fokus på ärmmärken, utmärkelsetecken, första världskriget, landstormen och flygvapenanläggningar.

Den kommande boken skall ju täcka ”allt” som hade med försvar att göra i de tre områdena Halland, Göteborg och Bohuslän. Vapenslagen, krigsindustri, regementena, de gamla platserna osv osv i all oändlighet. Och det finns många infallvinklar som skall kontrolleras och täckas in.

Märkliga saker i naturen!

Märkliga saker i naturen!

Ovan en bild med märkliga ting som fått fungera som under till en gammal hövd, eller vad det nu kan ha varit. Förmodligen har den en del år på nacken, men ändå inte så många, eftersom det handlar flyg. Vågar du dig på en gissning?
Diskutabel mast
Sedan skall ju gärna sådant som ingen visste om också vara med. Alltså det som varit hemligt, ibland så hemligt att ALLA visste om det, men ingen pratade om det. Själv minns jag vägbeskrivningar när man letade efter vissa platser och då kunde få beskrivet vägen: -det är bara att följa vägen mot den hemliga radarmasten och sedan svänga höger..”! Och nog finns det gott om ”hemliga” platser o västsverige. De flesta av dem övergivna och plomberade sedan länge och en del av dessa vill jag gärna presentera i boken.

Anläggningar kunde vara spektakulära, som här djupt inne i urberget....

Anläggningar kunde vara spektakulära, som här djupt inne i urberget….

...eller lite mer obetydlig, som här i en "vanlig" skolbyggnad, någonstans på landet.

…eller lite mer obetydlig, som här i en ”vanlig” skolbyggnad, någonstans på landet.

Så det går åt mycken tid till att söka och kontrollera uppgifter. Framförallt vill jag ju veta OM saker och ting finns kvar på sina platser. I går, lördag, under min tripp till Göteborg skulle jag just kontrollera en sådan plats. Kanske ni hört talas om Kvibergs överskottsförsäljning. Hade sina lokaler framför, eller på andra sidan vägen, precis vid gamla regementet. Här såldes överskott i parti och minut. Själv var jag där i höstas och tittade. Under bokprojekt blev det aktuellt med några bilder därifrån, eftersom detta var det så kallade Utbylägret. En tillfällig lösning under andra världskriget för det nyuppsatta luftvärnsförbandet Lv6. Tills våra dagar har en del av de gamla byggnaderna använts, till och med så sent som vid årsskiftet. Nu skulle här fotograferas. Men, men, men….. Det var en stenöken av alltihopa. Alla byggnader jämnade med marken och bortforslat och mindre sprängningsarbetet verkade ha gjorts för allt plana ut ytorna. Förmodligen skall här byggas bostadshus, som redan krupit väldigt nära det gamla regementsområdet Kviberg

Militärt överskott redan vid infarten!

Militärt överskott redan vid infarten!

Så sens moralen i allt detta är – skall du fotografera något, så gör det NU, tänk inte utan bara det. Glöm all planering för det du tänkte fotografera kan vara borta innan du har fått tummarna ur…………… (om du förstår vad jag menar) 🙄
Men veckan innebar också en snabb tur till Helsingör, och naturligtvis passade jag på att köpa lite gott till hörnskåpet 1 liter Rom och 1 liter Gin för extrapriset 349:- är svårt att motstå.
Något som också skall ingå i boken är alla de märken och emblem som har förekommit bland västkustens militära förband. Som tur är har två hjälpsamma vänner som båda samlar på allehanda ting bland annat märken. Själv har jag fått låna två pärmar fulla med tilläggstecken som nu väntar på avfotografering.

Här ett av många 100-talsmärken som skall fotograferas och friläggas. Bilden "lånad" från Robbans militära märkessamling

Här ett av många 100-talsmärken som skall fotograferas och friläggas. Bilden ”lånad” från Robbans militära märkessamling

Som du förstått avslutades veckan med ett Göteborgsbesök. Ett besök där jag för en gångs skull slapp att stiga upp i gryning. Jag bestämt träff på Aeroseum med en f d anställd inom Flygvapnet och med sin huvudsakliga tjänst inom STRIL och luftbevakning. Ett spännande möte som också utvecklades till ett både givande och intressant möte. Vi satt nere i Aeroseum kafeteria, där det dagen till ära var svalt och skönt. Efter någon timmas amtal och genomgång tog vi en rundtur och titta på några spännande utställningar som är under uppbyggnad. Efter mötet tog jag mig en promenad på utsidan av ”berget” och titta bland annat på den andra ingång, som idag inte användes.

Närskydd i form av en liten "bunker" vid nedfarttunneln på Aeroseum.

Närskydd i form av en liten ”bunker” vid nedfarttunneln på Aeroseum.

Värmen var av typen svettdrivande så jag strävade efter att hålla mig i skuggan. På ”baksidan” Aeroseum fanns jag ett lite vandrarhem som jag inte riktigt förstår när det utnyttjas. Men för de flygintresserade måste det vara rena drömmen att bo jämte start och landningsbanor. Enda nackdeln var att den vackra blå Baja-maja stod precis framför utsikten(!)

Vandrahemmet på Säve. Alltså de blå bodarna. Den gula byggnaden rakt fram har tillhört F10 baspluton en gång i tiden.

Vandrahemmet på Säve. Alltså de blå bodarna. Den gula byggnaden rakt fram har tillhört F10 baspluton en gång i tiden.

Det skall kanske tilläggas att namnet på vandrahemmet var/är ”Flygande Tunnan”. Nåväl det gled mot eftermiddag och det var dags att sätta sig i bilen för dagens sista uppdrag som var att ta några bilder vid Kvibergs kaserner och Kvibergs överskott. Och därmed är vi komna till veckan skandal enligt mitt förmenade. Vid en infarterna till Kvibergs kasernområde, den vid Luftvärnsvägen, finns en rundel som i många är varit platsen för en artilleripjäs. Mycket passande eftersom det här funnit ett artilleriregemente (A2). Döm om min förvåning, och förskräckelse, när jag upptäcker en toalettstol med uppstickande ”kablar” (vitsen förstår du säkert själv)

"Dasshumor", själv uppfattar jag det som en ren förolämpning mot alla de som tjänstgjort vid regementet.

”Dasshumor”, själv uppfattar jag det som en ren förolämpning mot alla de som tjänstgjort vid regementet.

Jag vet inte om det är ett privat initiativ, eller om kommunen på något sätt är inblandad i detta. Oavsett vilket tolkar jag ”konstverket” och dess placering som ett tydligt tecken på statliga och kommunal myndigheters intresse för det militära kulturarvet. Inne på området låg tills så sent som förra året ett litet men mycket trevligt militärmuseum, som skildrade livet på just Kvibergs kaserner. Både artilleriets verksamhet och även luftvärnet. Idag står den gamla museibyggnaden tom och övergiven. Undrar just vilken framtid det finns för den?
Som om ”dassastolen” inte var kom sedan chocken att se hela det gamla Utbylägret, eller Kvibergs överskotts byggnader, helt jämnade med marken. Det var bara att sätta sig i bilen och styra hemåt.
Och man kan säga att eländet fortsätta när jag i samband med tankningen vid Shell Sandsjöbacka kastade i mig en korv med mos. Vid påpekande om jag kunde få en ospräckt korv, konstaterade tjejen bakom disken ”att alla var spruckna”! Så vad göra när man är hungrig. Maskinpotatismos ur pumpautomat och den minst spräckta korven. Kvittot var åtminstone imponerade ”Mästarkorv stek mm 36,87 samt ”korv tillbehör” 5,75.

Här skall man verkligen inte njuta sin korvlunch!

Här skall man verkligen inte njuta sin korvlunch!

Så ytterligare ett inläggning i korvdebatten, som egentligen är ganska enkel. Ät ALDRIG korv på bensinstationer. Kanske är jag lite orättvis, för visst finns det bensinstationer som serverar skaplig korv, men dom är j-ligt svåra att finna  😕

Den perfekta pytt-i-pannan! Verkligen något att njuta av!

Den perfekta pytt-i-pannan! Verkligen något att njuta av!

Istället njöt jag i veckan av en riktigt god, ”himmalagad” pytt-i-panna. Lättkokt potatis tärnades och stektes, härlig överblivet ”smulekydd” skars i tärningar och stektes. Två stora gula lökar hackades och bryntes lätt i smör. Notera att alla ingredienser stektes var för sig. Precis före serveringen blandades allt i en stor stekpanna och fick ett hastigt uppstek. Serverades med rödbetor en grov kavringmacka.
Så mina vänner, nu börjar det sakta bli lite svalare annars visar termometern som legat i fönsterkarmen (mitt i solen) på 40 svettiga grader. Den kommande, förhoppningsvis svalare, kvällen skall få bjuda lite gott grillat och god sallad som naturligtvis avnjutes ute på ”däcket”. Under tiden man ”övervakar” grillens arbete passar det naturligtvis utmärkt med någon sval dryck 😎

Passande svalkande drycker. Två eftersom det är MYCKET varmt nu på kvällen!

Passande svalkande drycker. Två eftersom det är MYCKET varmt nu på kvällen!

Och nu återstår bara att önska en skön kväll och en lika skön kommande vecka, så läses vi igen framöver
Hälsningar
Leif H
Och så var det där med bilden på konstigheterna. Det är cementbomber, alltså övningsbomber för vårt flygvapen på 1950-1960-talet. Praktiska då de kunde fällas om och om igen. Svårare var det inte!