Vecka 34 och några veckor till (faktiskt ända tills nu, vecka 37)

 

En dånande salut för brudparet!

En dånande salut för brudparet!

Idag, när detta skrives, har det hunnit bli lördagen den 13 september, och allting kretsar kring det stundande valet. Är det inte knuffar så är det Åkessons spelande eller käbbel om pensionpengar. Själv valde jag att förtidsrösta eftersom det finns annat att göra på valdagen. Men först vill jag visa upp det glada brudparet vars bröllop jag hade både äran och glädjen att få närvara vid idag. Och vilket bröllop sedan. Det var vännen Bengt Rosander som äktade sin Marietta (Qvistberg) under ett Fly´n Ride, på svenska Flyg o Rid, på det gamla flottiljområdet F 5 i Ljungbyhed. Bengt tillhör en av de verkligt aktiva inom den militärhistoriska grenen Reenactment, eller som det ibland kallas Levande Historia. Bröllopet höll i det specialuppbyggda lägret för reenactmentgruppen Big Red One. Gruppens deltagare var dagen till ära uppklädda i permissionsuniformer och dessutom förstärkt med reenactmentkollegor som gestaltade brittiska soldater. Ett stort grattis till brudparet, som firades med en ljudlig salut med en 37 mm pv-kanon från Beredskapsmuseet.

Inget militärmuseum, utan det skall kallas Traditionsrum!

Inget militärmuseum, utan det skall kallas Traditionsrum!

Men vi återgår till veckan där jag slutade sist. Det blev bara skrivet ett par rader innan verklighet och vardag krävde min närvaro, men så här hann jag skriva: Äntligen har jag kommit igång på allvar med bokprojektet. I veckan blir det ett besök i Göteborg för lite kompletterande bilder på gamla KA 4. Eftersom det är en onsdag passar jag på att hälsa hos kamratföreningen, vilket alltid är trevligt. Bland fotouppdragen, mina egna alltså, finns gamla Lv 6, alltså Högsbo sjukhus, Kvibergs kaserner och lite annat smått och gott. Jag skall även försöka få en översiktsbild där A 2,s gamla barackläger låg. Det var där som Kvibergs Överskott höll till de senaste åren. Men det blev en snopen överraskning! Hela baracklägret var bort. Kvar fanns en renskrapad markyta. Det var allt vad som återstod av ett över 70 år gammalt lägerområde, som en gång i tiden kallades ”söder landsvägen”.

Här skall nu tydligen uppföras bostäder som förmodligen så småningom helt kommer att omringa det gamla kasernområdet Kviberg. Vid ett samtal med Göteborgs stad, angående om det gjort någon dokumentation av området, var svaret mycket svävande och förmodligen fanns det väl inget större intresse heller för det gamla området.

Många minns kanske den gamla pansarbilen som stod som "reklampelare" vid infarten till det som kallades Kvibergs Överskott.

Många minns kanske den gamla pansarbilen som stod som ”reklampelare” vid infarten till det som kallades Kvibergs Överskott.

Men tyvärr är det sådant som händer när utvecklingen går i rasande takt. Det kan också vara så enkelt att ingen har tänkt på att lägerområdet faktiskt hade en historia och en koppling till den militära närvaron och luftvärnet i Göteborg. Så, om du som läser detta har några bilder från gamla Kvibergs Överskott, eller ännu hellre från tiden då det fungerade som militärt läger och förråd, så får du mer än gärna höra av dig till mig på min mail info@bunker.nu
Som tur är fanns det andra saker som fortfarande ligger kvar och kan fotograferas, även om jag undrar hur många som vet vad som funnits. Till exempel Högsbo sjukhus, som idag är en del av Sahlgrenska sjukhusets verksamhet. Hur många vet att det i grunden var Lv 6,s kasernområde, dit regementet (förbandet) flyttade från Kvibergs barackläger 1943/44. Än idag kan den intresserade enkelt peka ut både kaserner, matsal, vakt och kanslibyggnad.

Här serveras Göteborgs godaste potatismos, säger reklamskyltarna.

Här serveras Göteborgs godaste potatismos, säger reklamskyltarna.

Men det har så klart hänt en del sedan regementet flyttade därifrån 1968 och hela området blev sjukhus. Den gamla vaktbyggnaden, som förmodligen också fortsatte av vara någon form av entré- och vaktbyggnad under den första sjukhustiden, är idag grillbar med allt vad som behövs. Kebab, hamburgare, korv, dagens rätt, sallader osv. Jag kan tänka mig att de anställda på sjukhuset är goda kunder här. Själv valde jag en Kebabrulle som var förvånansvärd god. Mycket köttfyllning och bra kryddad.

En Kebabrulle som man faktiskt kan njuta av, och det gör jag nog igen!

En Kebabrulle som man faktiskt kan njuta av, och det gör jag nog igen!

Det nya numret av FORT & BUNKER kom också ut under veckorna som gått. Det finns en liten enkel tävling i tidningen där det gäller att rösta på sitt favoritresmål av de uppräknade militärhistoriska sevärdheterna/besöksmålen. Annars är arbetet i full gång med nästa nummer som beräknas utkomma i slutet av november. Då kommer det att bli lite blandat av allt möjligt spännande, bland ett litet reportage från Skredsvik där jag skall gå jakt efter de ”hemliga ubåtstunnlarna”  😆

Annars har det varit lite praktiska arbeten här hemma. Bor man på en gammal lantgård finns det alltid att göra. Som tur är var det länge sedan kor, grisar och hästar fanns i stallarna men med stora utrymmen blir det också mycket ”bra att ha” som samlar sig i gömmorna. Så lite städning och dessutom byte av nästan samtliga dörrar och portar på stallbyggnaderna.

Visst behövdes dom bytas!

Visst behövdes dom bytas!

Djur- och fågellivet fortsätter att frodas hemmavid. Under sommaren har det på vår tomt och i trädgården fötts tre kullar harar som nu far runt som galningar i trädgården. Det är ganska roligt efter som de skiljer sig åt i storlek, så vi har alltså stor-Stampe, mellan-Stampe och lill-Stampe, och dessutom två av varje. Det märkliga är att de gillar att ligga och vila på gräsmattorna, där de trycker när man närmar sig. Kanske en förhoppning om att de inte skall synas.

Mellan-Stampe förösker göra sig osynlig!

Mellan-Stampe försöker göra sig osynlig!

Men det mest märkliga var nog besöket av två örnar en förmiddag. Jag rusade givetvis ut med kameran och lyckades knäppa några bilder. Det roliga var att en av örnar återvände på eftermiddagen och tog en sväng runt ängarna innan den försvann igen.

En mäktig syn!

En mäktig syn!

Veckorna som gått avslutades med en ganska intensiv helg där lördagen blev en blandning av motorcyklar, bilar, flygplan och mitt i allt bröllopet som jag inledde brevet med. Flygplan och motorfordon tillhör väl inte precis mina stora intressen även om jag då och då kan kasta ett öga åt det hållet. Men jag måste trots allt erkänna att det är en viss känsla när en rote bestående av en Spitfire och en Mustang dånar fram över huvudet på en.

Ibland var det riktigt trångt.

Ibland var det riktigt trångt.

Och jag kunde konstatera att det militärhistoriska intresset hade inga åldersgränser. Oavsett hur ung eller gammal man är sitter nyfikenheten  i ryggraden och här fanns ju massor att titta på, både i luften och på marken.

Spännande saker!

Spännande saker!

 

Frågan är vem som är mest intresserad?

Frågan är vem som är mest intresserad?

Söndagen som gick var ju valdag, det har väl ingen kunnat undgå. Men det var Kulturarvsdagen med massor av aktiviteter över hela landet. Det var visning av befästningar, föredrag och guidningar. Själv var jag engagerad av Landskrona museum för två visningar i Citadellsområdet. Här fick besökaren chansen att titta i det pansarvärnskanonvärn som ligger ingrävt i bastionen Landskrona. Dessutom fick man besöka ett helt orört källarvärn med kulsprutebord och slädar i behåll.

Fastighetsvärnet L 3 i Landskrona. Bilden är från ett besök 2005, men vid söndagens såg det exakt likadant ut.

Fastighetsvärnet L 3 i Landskrona. Bilden är från ett besök 2005, men vid söndagens såg det exakt likadant ut.

Lite mer betong blev det också i de gångna veckorna. En entreprenör i Helsingborg berättade glatt att han plockat bort stridsvagnshinder i Råå. Något som förbryllade mig ända tills jag kom att det just i Råå fanns en märklig hinderkonstruktion.

Spärrhinder i Råå 2005.

Spärrhinder i Råå 2005.

Betonghindren från Råå samlade på entreprenörens gård.

Betonghindren från Råå samlade på entreprenörens gård.

Så det blev ett långt veckobrev, men det fanns tydligen en del att berätta. Nu stundar en vecka fylld av göromål där det bland annat gäller att vi klar inför resan till Holland – Belgien i nästa vecka. En resa som vi är flera stycken som ser fram emot. Efter den börjar slutarbetet med boken om Västkusten med bland annat besök i Göteborg och Stockholm, och det skall dessutom hinnas med en visit i Karlskoga. Så med dessa rader önskar jag en fortsatt god vecka som jag förmodar präglas av diskussioner om valet. Men betänk det är bara fyra år tills nästa gång, så då kan man säga som i det militära GÖR OM – GÖR RÄTT!
Med bunkerhälsningar

Leif H