Vecka 7 Nu börjar det röra på sig…

Minns du den tiden? (foto: Krigsarkivet)

Minns du den tiden? (foto: Krigsarkivet)

Minns du ”ljuva” tiden i lumpen. Oavsett om du gjorde din värnpliktstjäsntgöring i nutid, dåtid eller forntid vill FORT & BUNKER gärna höra din berättelse. Vare sig du ha grå, grön eller blå uniform vill vi veta hur det var. Hör av dig till info@bunker.nu Du kan också kika in i Facebookgruppen Lumparminnen där du kan hitta all möjlig rolig läsning. Du kanske till och med kan finna ett par lumparkompisar hör. Kolla in på https://www.facebook.com/groups/294801597268773/ eller sök bara på Lumparminnen när du är inne på Facebook.

Årets andra veckobrev! Tittar man i kalendern borde det varit det sjunde om det nu skall leva upp till namnet ”veckobrev”! Men det får bli som det blir, ett veckobrev som utkommer med ett antal ojämna mellanrum under året. Och det blev en hektisk period, minst sagt, av många olika skäl. Men nu verkar det som om ordningen är återställd, åtminstone i min värld. I resten av världen verkar det minst sagt turbulent! Ukraina, Paris och nu Köpenhamn. Du har säkert själv läst och hört nyheterna. Och man kan väl lugnt konstatera att vi har inte lärt oss speciellt mycket under vår tid som mänsklighet.

Men jag tycker vi lämnar detta och ägnar oss åt militärhistoria och fortifikation istället. I veckan fick jag chansen att göra ett litet kort besök i den danska huvudstaden Köpenhamn, tillsammans med kollegan Lars D. Det var mitt i veckan och det känns nästan lite syndigt att ge sig av på ”utlandsbesök” så där utan vidare. Dagens besöksmål var den danska befästningvallen Vestvolden (Västvallen) som var en del av Köpenhamns befästningar. Mer om denna befästninglinje kan du läsa här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vestvolden

En av de många märkliga byggnadsverks man kan förundras över längs befästningsvallen. De många "smågroparna" är rester efter skyddsrum som var täckta med järnvägsräls.

En av de många märkliga byggnadsverks man kan förundras över längs befästningsvallen. De många ”smågroparna” är rester efter skyddsrum som byggdes med hjälp av järnvägsslipers som takförstärkning. Senare såldes dessa slipers och de många hålen i vallen innersida uppkom.

Man lite förundrad när man som besökare närmar sig befästningsvallen, som sträcker sig genom en stor del av Köpenhamn. Stora tydliga skyltar pekar ut på sevärdhet och parkering. Nu var det egentligen inte själva fästningsvallen vi var på jakt efter utan en ordentlig bunkerkonstruktion från Kalla kriget. En bunker med namnet Ejbybunkern som under hela det Kalla kriget fungerade som ledningsplats för det köpenhamnska luftförsvaret. Runt Köpenhamn fanns en ”ring” av luftvärn, med både luftvärnskanoner, men främst luftvärnsrobotar bland annat av typ Hawk. Robotbatterier fanns bland annat vid Stevnsfortet och på befästningsön Middelgrundfortet i Öresund. Den stora bunkern var i bruk i det danska försvarets tjänst ända fram till 2004, och öppnades för allmänheten 2013. Här finns en digital Kalla krigetupplevelse tillsammans med en digital berrättelse och befästningsvallens tillkomst. För oss bunkertossar var det kanske en liten besvikelse att bunkern är fullständigt tömd på allt innehåll från den aktiva tiden. Men den är trots allt vär ett besök.

En gång en välbevakad hemlighet, nu ett intressant besöksmål.

En gång en välbevakad hemlighet, nu ett intressant besöksmål.

I det som en gång var det centrala operations- och ledningsrummet kan nu spela ett digitalt spel om ett Kalla kriget-scenario. På väggen projiceras en stor radarbild och mitt på golvet finns ett stort bord med fyra platser för de som vill testa att spela ”fältherre”.

I Kalla krigets centrum.

I Kalla krigets centrum.

I det stora rummet svävar ryska flygplansmodeller för att ge ett intryck av det förestående anfallet och på den stora TV-monitoren kan man lyssna på när fotbollsmatchen mellan Sverige-Danmark avbryt för ett viktigt meddelande. Man har lyckats ganska bra med att framkalla en dramatiskt stämning. Man skall också komma ihåg att mycket av aktiviteterna riktiar sig till barn och ungdom. Bunkern med sitt upplevelsecenter har väldigt mycket skolklasser på besök under veckorna.

Flygplan som de flesta direkt känner igen.

Flygplan som de flesta direkt känner igen.

Men befästningsvallen låg ju där också och frestade med ett litet besök, eller en kort promenad bort till det så kallade Artillerimagasinet. För dig som inte besökt området, eller befästningsvallen, kan det vara bra att veta att detta område, alltså vid Artillerimagasinet, är den centrala platsen i det evenemang som hålls varje år den sista söndagen i september. Det kallas Befästningsdagen och bjuder på en mängd aktiviteter kopplade till befästningensvallen. En hel av de gamla fortet öppnar upp sina portar. Gamla kanoner visas upp och avlossas. Soldater i tidstypiska uniformer går omkring på sina lägerplatser osv, osv. Ett evemenag som jag själv gärna besöker om jag har möjlighet, och i år hoppas jag kunna finns på plats.

Artillerimagasinet. Värmestuga, kaffeservering och litet museum om vallen.

Artillerimagasinet. Värmestuga, kaffeservering och litet museum om vallen.

I Artillerimagasinet finns ett litet intressant museum, eller man skall kanske kallade det utställning om befästningsvallen tillkomst och brukande. Här kan man se material, kanoner, utrustning som har anknytning till Köpenhamns befästningar. Här finns också en mycket intressant modellutställning med scener från befästningarna skapad av mycket välgjorda tennsoldater placerade i detaljrika återgivningar. Bland annat kunde se nedanstående kikarposition, eller observationsplats, inbyggd i vallen övre del.

Observationsplats.

Observationsplats.

Det var ganska intressant efter besöket i Artillerimagasinet att kunna gå på befästningvallen och leta upp just den aktuella observationsplatsen. Naturligtvis måste ju detta förevigas på bild 🙂

På plats för observation. (foto: Lars Dahlbom)

På plats för observation. (foto: Lars Dahlbom)

Så trots att vårt besök bara tog cirka 7 timmar var det mycket givande. Det hela blev ju inte sämre att ett kort stopp i förorten Tårnby och den lokala handlaren SuperBrugsen. Här provianterade jag gott danskt bröd, salamin, god ost, dansk senap och ketchup samt lite annat smått och gott.

Annars har de gångna veckorna också inneburit en del arbete med det nya numret av FORT & BUNKER som nu ligger hos tryckeriet. Du som är abonnent bör kunna börja titta i brevlådan i slutet av månaden. Det är ett nummer med en hel del godbitar att läsa och förundras över.

Nummer av FORT & BUNKER 2015

Nummer av FORT & BUNKER 2015

Nu närmast stundar ett kort besök på Krigsarkivet i Stockholm. Här skall nu finns en del av det material som avhemligats och som förhoppningsvis skall ge lite intressant material till boken om västkusten och Göteborg. Mycket spännande och förmodligen inte det sista besöket på Krigsarkivet under våren. Annars löper allt som vanligt och arbetet med den kommande boken har tagit fart igen efter en kortare svacka. Så med detta vill jag önska en fortsatt bra vecka och förhoppningsvis läses vi igen inom en kort framtid!
Framsida försvar i väst

Betong och bunkerhälsningar

Leif H