malware scanner Vecka 8 På besök i huvudstaden – Fort & Bunker

Vecka 8 På besök i huvudstaden

omslag sid 1 2015

Det nya numret av FORT & BUNKER är precis nu under tryckning och distributionen påbörjas under den kommande veckan. Du bör ha tidningen i din brevlåda senast tisdag eller onsdag i vecka 10, alltså första veckan i mars. Detta givetvis under förutsättning att du är abonnent. Just nu har du möjlighet att beställa ett provnummer (helt gratis!) om du skickar ett mail till info@bunker.nu skriv tidning i meddelanderaden. Du får naturligtvis inte ha utnyttjat den här förmånen tidigare. Men det kan vara ett bra sätt att se vad tidningen innehåller, och om den kan vara något att prenumerera på (för det är ju så klart därför jag ger bort ett gratisexemplar! 😆

Så nu till veckan som gick, som verkligen blev intensiv och innehållsrik. Måndagen flöt i stort som vanligt, frånsett ett par timmars inläsning på vad som skulle göras under Stockholmsbesöket. För det var Krigsarkivet och Stockholm som stod på agendan, denna vecka. Först hade jag tänkt att flyga upp för att om möjligt sänka reskostnaderna. Problemen med detta blev plötsligt väldigt många. Först fanns det naturligtvis inte någon de de annonserade, billiga, priser när jag ville åka. Jag hade avsatt 2 dagar till besöket på Krigsarkivet och dt förutsatte ju att jag kom upp någorlunda tidigt till Stockholm, läs vid 8-9-tiden på morgonen, och flög tillbaks ganska sent dagen efter. Men tji fick jag plötsligt kostade flygbiljetten 1500-1800:-, istället för de annonserade 800:-! Problem två var att försöka beställa biljetterna via nätet. När jag lyckats fylla i alla uppgifter, och svarat NEJ på alla förfrågningar om tillägg som platsreservation, avbokning, service och flera andra punkter, kom jag helt enkelt inte fram till betalsidan. Vid 5:e försöket kom jag så äntligen fram till betalningen bara för att få veta att mitt kreditkort inte gällde!!!??? Då beslöt jag att som vanligt ta bilen upp! Men, denna gång skulle jag kolla utgifterna ordentligt och samla alla kvitton så jag kunde jämföra de olika resemöjligheterna.

Så slutsumman för ett besök på två nätter i Stockholm, med bil upp och ner, hotell i närheten av Gärdet, mat, fika och parkering slutade på 4 555,06! Så nu vet du vad det eventuellt kan kosta om du tänker dig till Stockholm. Priset påverkas ju naturligtvis mycket av vilket hotell man väljer. Det finns allt från 180:-/natt och i stort sett ingen gräns uppåt. Jag har valt att försöka få ett hotell så nära Krigsarkivet som möjligt och då blir plötsligt utbudet begränsat. Inom rimlig närhet finns endast 3 hotell och ett vandrarhem. Jag fastnade för ett ställe som hette Biz Apartment Hotell och det visade sig vara en riktig liten pärla. Förhållandevis stort rum med ett eget pentry och en liten matplats. Kände man för det kunde man själv fixa kvällsmaten. Pentryt innehåll både spis, mikro, diskmaskin och kylskåp samt nödvändiga tillbehör.

thumb_biz_apartment_gaerdet_a51ee5_img_7620På hotellet fanns också gratis uppkoppling till nätet och det var tyst och stilla åtminstone i mitt rum eftersom det låg inåt en ljusgård. Till det hela hörde naturligtvis en skaplig frukostbuffe. Inget extravagant, men här fanns allt som skulle finnas på en hotellfrukost. Äggröra, bacon, köttbullar, kokta ägg, pålägg, fil, yoghurt, flingor och lite olika bröd att välja på. Så det vara bara att ladda in på morgon så man stod sig till en sen lunch.

Hotellet låg också så till att om vädret varit lite bättre så var det gångavstånd till Krigsarkivet. Det vara bara att promenera snett över Gärdet och ta sikte mot det stora tegelkomplexet Tre Vapen. Orsaken till besöket på Krigsarkivet var naturligtvis att söka mer bakgrundsfakta och material till boken om Västkusten. Vid ett besök på Krigsarkivet i början av december förra året blev jag smärtsam påmind om att inte speciellt många intresserat sig för detta ämne och område. Allt material var hemligstämplat och måste avhemligas före det kan lämnas ut till forskare. Så allt material som jag beställt i november och december gick alltså inte att ta del av vid det besöket. Under 2015 års första månad hade en del av materialet avhemligats och jag kunde alltså börja arbeta med det.

Så det var inte utan att jag var väldigt spänd på vad jag skulle finna, och vilket material som var klart. Efter att ha skrivit in mig i besöksboken var det så dags att fråga efter materialet. Lite panik fick jag nog när man inte direkt hittade mina mappar och pärmar. Men det stod bara på en lite annan plats och jag kunde äntligen köra in min vagn med tre stora och två mindre förvaringsboxar till min plats!

Första pärmen klar efter genomgång. "Bara" fyra kvar.

Första pärmen klar efter genomgång. ”Bara” fyra kvar.

Det visade sig att man vid sekretesskontrollen valt att börja på min lista någonstans i mitten, så jag hade fått fyra pärmar om Halland, alltså Fo 31, och en pärm om Skaraborg Fo 35. Jag hade naturligtvis hoppats på Göteborg och närområdet, men jag blev verkligen inte besviken. Mapparna var fyllda med instruktioner och order, samt en mängd anvisningar för försvaret av just försvarsområde 31, som är Halland upptill Varberg, och naturligtvis Halmstad.

Ett av skälen till att det är svårt med material. I de flesta fall följer man uppmaningen på pappret! Brännes!

Ett av skälen till att det är svårt med material. I de flesta fall följer man uppmaningen på pappret! Brännes!

Det tog inte lång stund förrän jag var ”försvunnen” in bland akternas pappershögar och fann både det ena och det andra. Här fanns till exempel information om hur kraftförsörjningen i Halland skulle brytas. Både i form av åtgärder vid kraftstationerna, men också vilka specifika kraftledningsstolpar som skulle sprängas för bästa resultat. Här fanns instruktioner om bro- och vägsprängningar för att fördröja fientliga framryckningar. Men här fanns också uppgifter om förplägnad, alltså utspisning och förläggning i mobiliseringsskedet. Jag blev glatt överraskad över det innehållsrika materialet. Kameran fick verkligen arbeta med att fotografera av sidorna i det som jag tyckte kunde vara intressant att bearbeta. Men det blev minst två nya infallsvinklar till den kommande boken!  😀

Krigsarkivets "utspisningsställe".

Krigsarkivets ”utspisningsställe”.

DSC_0143

När jag såg bilden önskade jag att jag valt något annat!

Hungern började dock göra sig påmind och nu infann det vanliga problemet sig! Skall man njuta av en vettig lunch att ta en promenad ner till Fältöversten, eller skall man gå tvärs över gatan til Östermalms Pizzeria och på så sätt spara tiden. Denna pizzeria känns som om den alltid har funnits här. Redan när jag arbetade med boken om Skånelinjen, alltså för 15 år sedan, satt jag här på lunchen. Men det gick snabbt och man kunde vara tillbaks vid sitt arbetsbord inom 30 minuter. Nu försöker jag ju äta lite ordentligare och ville därför gärna ha en grekisk sallad, men tyvärr osten var slut!? Så det fick bli en pizza Margherita och en Ramlösa. Kanske varken det bästa eller mest smakfulla, men….

Efter vad som kändes som en väldigt BRA arbetsdag vid min plats i forskarsalen på Krigsarkivet var det dags att bege sig till hotellet. Jag tog ”omvägen” via” Fältöversten och livsmedelsaffären Saba för lite proviantering till kvällsmaten. Det fick bli ett litet besök på Systembolaget också för att inhandla TVÅ små öl. Lite belöning tyckte jag att jag var värd, efter en bra dag. Men nu återstod en dryg kväll med att kontrollera alla bilder tagna under dagen. Det är mycket frustrerande att komma hem och börja arbeta med materialet och upptäckta att en del är suddiga av rörelseoskärpa eller liknande. Så kvällen var räddad!

Flagghissning framför Tre Vapen. Det är här som Försvarets Materielverk håller till.

Flagghissning framför Tre Vapen. Det är här som Försvarets Materielverk håller till.

Nästa dag, som alltså var den sista och hemresedag, var mest till för att arbeta med det sista materialet och kontrollera så att jag inte missat något. Så redan vid 11-snåret kunde jag packa ner mina saker och styra bilen mot Skåne och hemmet. Vägen ut gick via den norra infarten till Stockholm (?) där det pågår enorma byggnadsarbeten med vägar och tunnlar. Jag kunde inte låta bli utan att undra om man någonsin upplevt Stockholm utan vägbyggen. Det verkar som när ett bygge är klart så har detta redan genererat nästa 😕  Men jag lyckades krångla mig ut och var efter en stund ute i lugn och ro på E 4.

Konstig upptäckt, eller?

Konstig upptäckt, eller?

En liten sak också som jag upptäckte på morgonen när jag lämnade hotellet. Precis vid min parkering på Sandhamnsgatan fanns dessa röda byggnader med sin ljusreklam på gavlarna. En av skyltar löd Försvarsmakten HR Centrum. Så här står det på Försvarsmaktens egen hemsida: ”Rätt person på rätt plats är det övergripande målet för verksamheten vid Försvarsmaktens HR-centrum i Stockholm. De ser till att rätt krav ställs på medarbetare, att rätt urval görs och att rätt avtal undertecknas”. Så nu har jag lärt mig det också

Men åter till E 4 där det var lugn trafik hela vägen. Både mage och tank behövde fyllas på och det blev ett stopp vid Stavsjö Värdshus. Tanken fylld och värdshuset erbjöd Stekt fläsk med löksås, och vem kunde motstå detta?

Torsdagens lunch, trots att det borde varit ärtsoppa!

Torsdagens lunch, trots att det borde varit ärtsoppa!

Efter maten var det bara att rulla vidare söderut under en eftermiddag där vädret plötsligt blev bättre och något stort gul tittade fram mellan molnen. Ansträngde man kunde man till och med skymta en blå himmel här och där.

Sedan får jag ju inte glömma att berätta om min nya spännande korvupptäckt. Under en av inköpsrundorna i Sabaaffären i Fältöversten var det provsmakning av just korv från en slaktare i Stensåkra i Småland. Den smakade god i affären så jag tog en chans och köpte två paket av deras Ramslöksgrill(korv). En smal korv, storlek wienerkorv, men med grovare fyllning och en härlig kryddning. Den blev kvällsmat vid hemkomsten och kan varm rekommenderas.
DSC_0151DSC_0152

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och där har du så hela den spännande och innehållsrika vecka med fina upptäckter på Krigsarkivet. Nu dröjer det sådär en fyra veckor innan det blir dags för ett nytt Stockholmsbesök. Så nu väntar ett digert arbete med att printa ut alla bilderna från Krigsarkivets dokument. Omvandla andra världskrigets generalstabskartor till våra modernare kartor och försöka identifiera platser och grupperingar för att till sist se om det finns några fysiska lämningar på platsen. Jag lovar att återkomma med utförliga rapporter.

Med bästa Bunkerhälsningar
Leif H

En bild på en av gästerna vid fågelbadet hemma blir en bra avslutning
Brigadbladet_002