Vecka 9 Besök på arbetsplatsen….eller vad säger man?

Frukost
Så har då äntligen dagarna återgått till normal arbetstillvaro. Morgonen startar som vanligt med frukost. Ibland en riktigt läcker med ägg, smörgås, pålägg, juice och naturligtvis kaffe. Andra mornar blir det mer spartanskt med havregrynsgröt och ett kokt ägg, samt det viktiga kaffet. Efter fruksot är det dags att bänka sig framför datorn och börja arbetsdagen. Själv gillar jag förmiddagarna bäst. Det är oftast lugnt på telefonen, mailen kan vänta några timmar så det hinner bli lite gjort. Just nu är det materialet från Krigsarkivet (KrA) som jag håller på att arbeta med. Cirka 350 bilder skall ”läsas” igenom, beskäras och sedan skrivas ut till användbara underlag. Jag föredrar att fotografera dokumenten när jag arbetar på Krigsarkivet. Det blir lite för jobbigt att sitta och skriva av 200 sidor dokument, eller listor.

 

Ibland blir det lite för suddigt!

Ibland blir det lite för suddigt!

Ett foto, och ”anteckningen” är klar. Sedan finns det ju kartor, skisser och olika typer av förteckningar som man kanske vill ha med som bild i den kommande boken, dessa skall ju då också fotograferas. Det stora problemet nu är skakningsoskärpan på de bilder jag tar! Jag ryster väldigt när jag skall fotografera på detta vis. Man står lutad över bordet och försöker hålla kameran stadigt. Som tur är har ju nu börjat att kontrollera bilderna direkt efter de är tagna så jag kan ta om de som inte blir tillräckligt skarpa. Det finns inget mer frustrerande än att komma hem och upptäcka att två sidor i ett viktigt dokument blivit oläsliga p g a rörelseoskärpa. Att använda stativ på KrA är inte tillåtet, men jag skall se om jag kan få någon form av dispans.Men det är ett spännande material, med många kartor och skisser. Det är kartor över hamnförsvar, försvarspositioner, mineringar och mycket annat. Materialet jag försöker leta mig fram till i Krigsarkivets gömmor är främst de så kallade stridsplanerna. Alltså hur försvarets skulle genomföras i det aktuella området. Om krigsplanerna finns så är det en spännande läsning som ofta får en att höja på ögonbrynen.

Skiss över försvarsgenomförande runt Halmstad.

Skiss över försvarsgenomförande runt Halmstad.

Och det är mycket som man får sitta och fundera över, jämföra och kontrollera med andra uppgifter. Men spännande är det. Mest spännande är det naturligtvis att komma ut till dessa platser som nämns i arkivhandlingarna. Hur ser det ut? Går det att orientera sig? Vad finns kvar?

Det är ju alltid extra spännande att se om verkligheten stämmer överens med dokumenten. Visst det kan vara svårt att hitta platser eftersom underlaget ofta är ganska bristfälligt och inte minst naturen gör sitt bästa för att gömma saker och ting. Här nedan dock två bilder från ”fynd” som upptäcktes i terrängen i södra Halland.

Den gamla bron som skulle skyddas. Idag väl maskerad av naturen.

Den gamla bron som skulle skyddas. Idag väl maskerad av naturen.

Här behövde man inte tveka om vad som fanns här!

Här behövde man inte tveka om vad som fanns här!

På bilder syns de försvarsanläggningar som fanns angivna på diverse kartmaterial. Den gamla bron var en av de broar som skulle skyddas, och i sämsta fall sprängas vid en fientlig framryckning från söder. Den nedre bilden visar en väl dold luftvärnsställning i anslutning till en av Hallands många kraftstationer. Stationen skyddades av både 40 mm och 20 mm luftvärns. Trots att ställningarna var tydligt utmärkta tog det ett tag att ”leta” sig fram och hitta platserna. Men, som man säger: Trägen vinner! Sen var det ju detdär med arbetsplatsbesök. Just nu är väl min ”arbetsplats” västkusten och Göteborg och i veckan blev det dags för ett snabbt besök med bland annat lite möten på Göteborgs garnison.

Här är det inte alls fel att sitta och njuta en kopp kaffe!

Här är det inte alls fel att sitta och njuta en kopp kaffe!

Första mötet var med Martin från Oscar II fort och vi hade stämt träff på Älvsborgsmässen. Så här beskrivs en mäss på Wikipedia: ”En mäss är ett sällskapsrum, vanligen med matservering, vid ett regemente eller annan militär enhet. En mäss är oftast avsedd för viss personalkategori: officersmäss, underofficersmäss även manskapsmäss.I fält förekom tidigare särskilda mässtält där officerarna intog sina måltider”.
På slarvig svenska så det alltså ett kafé. Men det är så mycket mer för de som arbetar på regementet. Här finns oftast matservering, här hålls möte, här finns delar av regementets priser och samlingar och ofta en hel del konstverk. Och jag kan också tillägga att det är en fantastisk miljö att få lov att besöka.Bilden ovan visar dig en av sittgrupperna i ”biblioteket” på Älvsborgsmässen, och här finns naturligtvis samlat det mesta i bokväg om regementet.

Efter lite diskussioner fram och tillbaks blev det också dags för lunch. Det var torsdag och naturligtvis serveras det ärtsoppa och pannkakor på en militär mäss denna dag. Så valet var väldigt enkelt. Annars fanns alternativet Afrikans gryta om nu någon ”vågade” bryta traditionen.

Ett måste en torsdag, speciellt när man sitter på en regementsmäss!

Ett måste en torsdag, speciellt när man sitter på en regementsmäss!

Efter lunchen var det bara att fortsätta med dagen möten och även glada påhälsningar hos kollegor och bekanta. Dagen i Göteborgs avslutades med ett besök hos Artilleriföreningen, där både Patric och Jonas väntade. Det blev en rundvandring bland kanoner, krut, uniformer, stridsvagn och en massa andra saker och ting. Som vanligt går tiden alldeles för snabbt och man glömmer ofta man efter ”arbetsdagen” har 30 mil att köra för att komma hem. Men i det lite gråmulna vädret var det bara att styra söderut och naturligtvis kunde jag inte motstå frestelsen att stanna vid Laxbutiken, utanför Falkenberg. Det är ett ställe som jag gärna rekommenderar om du har vägarna förbi. Väl skyltat från E 6 och nästan med direkt avfart från motorvägen. Här finns både delikatessaffär och restaurang. Allt i laxens tecken

Ett paradis för laxälskaren - Laxbutiken utanför Falkenberg.

Ett paradis för laxälskaren – Laxbutiken utanför Falkenberg.

Väl hemma kunde jag och min sambo sedan njuta av de läckra inköpen. Själv nöjde jag mig med några skivor gingravad lav och kallrökt lax tillsammans med lite potatisgratäng. Min sambo som tycker mer om fisk än jag njöt av laxbakelser och små lax kanapér och avslutade med en härlig pannacotta. Dyrt? Javisst, men värt vart enda öre! Hellre njuta ordentligt ibland än lura sig själv med dåliga produkter.

Laxtallrik med två sorters lax och hovmästarsås

Laxtallrik med två sorters lax och hovmästarsås

 

Laxbakelse. Mums!

Laxbakelse. Mums!

De två små bilderna lade jag till bara för att frestas, jag kan lova dig, trots att jag inte är någon fiskälskare att det här är riktigt gott!  😀

Men det var ju ett par arbetsdagar kvar av veckan och det mesta av fredagen gick åt till att fortsätta bearbeta materialet från Krigsarkivet. Jag fann en skrivelse som jag tyckte var mycket talande för Kalla kriget och den inställning som fanns i landet. Så här löd passusen i skrivelsen: ”Strandförsvarsmineringens läge framgår av Översiktsplan för Halmstadsområdet, som innehas av ch I.cskbat. Minorna äro förankrade så att mindre båtar lätt kan gå över desamma. Mintätheten är synnerligen ringa, varför även större fartyg , som känner minbandens läga kan gå igenom utan större riskt. Mineringens läge och andra upplysningar kan betraktas som synnerligen hemligt och får därför icke meddelas truppen”.

Så du ser det finns mycket att upptäcka, utforska och lära sig om våra försvarsåtgärder. Så till något helt annat. I helgen efter Kristi Himmelfärdsdag, alltså lördagen och söndagen den 16 – 17 maj är det dags vår årets STÖRSTA militärhistoriska händelse! Den Militärhistoriska helgen hos Beredskapsmuseet i Djuramossa. Detta är ett evenemang som växt ordentligt. Från blygsamma 400-500 besökare i starten till bort emot 3 000 personer förra året. Jag har naturligtvis inte räknat dessa själv, men eftersom jag serverade ärtsoppa till minst det dubbla antalet (kändes det som) så var nog besöksantalet inte långt från detta. Och nu är det alltså dags igen!

Trång men med mycket gemyt!

Trång men med mycket gemyt!

Och här finns precis ”allt” du kan önska dig på ett militärhistoriskt evenemang. Här finns stridsuppvisningar med Djuramossa egna Kellsy hjältar, alltså PansarPerssons med inte mindre än två stridsvagnar och en KP-bil. Enligt underrättelser från främmande makt kommer även förstärkningar av stridsvagnar från annat håll att förstärka 7.motorbrigaden och pansartruppen. Här finns trupper i form av reenactmentgäng som visar upp sig som amerikanare, tyskar och engelsmän. Man kan som besökare också få ta del av dessa soldaters vardag i de mycket autentiska och detaljrika lägermiljör som byggs upp. Något man absolut inte får missa är kocken, eller Kokkis” i den amerikanska gruppen Big Red One. Är han på riktigt gott humör så får du t o m hälsa på hans tama råtta.

Kokkis med sin tama "råtta på axeln. Men låt dig inte luras, han lagar mat på riktigt till sina soldatkamrater!

Kokkis med sin tama ”råtta på axeln. Men låt dig inte luras, han lagar mat på riktigt till sina soldatkamrater!

Så det finns ”hur mycket som helst” att göra i Djuramossa denna helg. Vil du dricka en kopp kaffe med nybakt wienerbröda, kan du göra det i Kanonkafeét. Från koket serveras ”riktig” handkokt 😉 wienerkorv med bröd och vill du ha något mer genuint för dagen serveras det ”äkta” vedkokt  😆 ärtsoppa ur Kronans kokvagnar. Har du tänkt köpa med dig något hem så finns det boktält, militariahandlare och en museishop. Men nu får det räcka med reklamen och vi avslutar med en sista matbild där de Karolinska trupperna njuter kokets ärtsoppa.

Trots sina 300 år på nacken låter sig karolinerna väl smaka av kokets ärtsoppa!

Trots sina 300 år på nacken låter sig karolinerna väl smaka av kokets ärtsoppa!

Så notera datumet i din almanacka och planera in ditt besök. Du kan komma på lördagen eller söndagen, eller båda dagarna. Du kan stanna hela dagen, eller bara några timmar. Utförligt schema med alla uppvisningar och utställare kommer lite längre fram och du finner det också så småningom på Beredskapsmuseets egen hemsida: www.beredskapsmuseet.com

Första mötet och provsmakning av ärtsoppan.

Första mötet och provsmakning av ärtsoppan.

Så vad är väl bättre att sluta med än en bild från lördagens möte i Djuramossa där några av de inblandade funktionärerna påbörjade arbetet med att förberedda inför det kommande STORA evenemanget. Naturligtvis serverades det ärtsoppa till arbetslunchen.

Så och därmed har vi lagt ytterligare en arbetsvecka till historien. Nu fortsätter vi med att hålla en lite lugn helg och ladda batterierna. Jag hoppas du gör detsamma och verkligen njuter av helgen

Hälsningar
Leif H

omslag sid 1 2015I det senaste numret av FORT & BUNKER fanns en lista över militärhistoriska museer i Sverige. Här bad jag också om hjälp med att kontrollera så jag inte missat någon utställning och museum. Glädjande nog har noggranna läsare upptäckt saknade platser och till listan skall nu läggas: Teleseum i Enköping och Västerbottens regementes museum och café i Umeå. Det finns kanska fler missar, hör i så fall av dig till info@bunker.nu med dina uppgifter.

Sen kan jag ju inte låta bli att avslöja min och kollegornas bunkerresa som sker i höst. Denna gång blir det Prag, Slovakien, Österrike och Tyskland. En vecka fylld av militärhistoriska platser, museet, händelser, god mat och en god öl! Det är ju nästan så man redan börjar längta!