malware scanner Vecka 22, eller veckan som bara rusade förbi…. – Fort & Bunker

Vecka 22, eller veckan som bara rusade förbi….

Regnbåge
Jaha, söndag kväll och det regnar igen. Till och från hela veckan har det både blåst och regnat. Inte för det gör mig speciellt mycket, jag sitter ändå klistrad framför datorn. Men jag fick chansen att njuta av dubbla regnbågar i veckan. Först en störtskur och sedan solsken.  Men det har trots väder varit en intensiv vecka. En väldigt efterlängtad plåtslagare dök upp i måndags för att se till så att sotarens bestämmelser och önskemål blev uppfyllda. Alltså fast stege till skorstenen, glidskydd och som kronan på verket en ”norrlänning” över skorstenen. Alltså ett skydd mot fåglar och i viss mån också väder och vind. Förmodligen döpt till ”norrlänning” för att den sitter högst upp, eller?

I väntan på nästa....

I väntan på nästa….

I veckan som gick hölls också ett stort funktionärsmöte på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Det gäller ju att samla samman intryck, erfarenheter, bra och dåligt medan alla har det i färskt minne. Trots det stora publiktrycket (över 4 000 besökare) tyckte vi alla att det gått förhållandevis bra. Visst det var köer överallt; kö för att komma in, kö för att få mat, kö till kaffet och kanske värst för vissa, kö till toaletterna. Men på något sätt så fungerade det ändå, och som man säger det kan bara bli bättre. Planeringen för nästa års Militärhistoriska Weekend är redan i full gång. Det blir i maj tillsammans med Eurovision, var den nu hamnar. Helgen efter, alltså den 21 – 22 maj 2016 smäller det igen. Boka redan nu för en fantastisk KANON-helg!

En del av veckans arbete. (foto: Jörgen Sjöblom)

En del av veckans arbete. (foto: Jörgen Sjöblom)

Annars har det av naturliga skäl handlat väldigt mycket om Göteborg och den kommande boken, precis som veckorna före (och precis som de kommande veckorna) En dead-line, alltså slutdatum till boekn är nu satt till den 25 september, så nu har verkligen pressen satt igång.
Veckan kom att handla väldigt mycket om försvarslinjer, ett av bokens kapitel handlar just om detta. Egentligen är det flera kapitel som berör just ämnet försvarslinjer. Kanske okänt för många. Men det fanns ett flertal linjer där vi skulle hålla emot ett eventuellt fientligt angrepp. Linjer av detta slag fanns både i Bohuslän, norr och söder om Göteborg och i Halland. Alla med sina egna varianter och befästningar. En del av denna typ av försvarslinjer brukar nästan alltid vara spärrar. Alltså olika åtgärder för att hindra en fiende att rycka fram. Men det kan också vara ett sätt att tvinga han välja en väg där bekämpning kan ske på försvararens villkor.
Bilden ovan visar en spärrvagn med järnvägshjul som skulle blockera riksvägen mot Göteborg. Vagnen rullades ut på vägen med hjälp av skenor. Naturligtvis fanns det skytteställningar i omgivningen som förhindrade fienden att ”röja bort” hindret.
Rörligt phinder över jvg blad 142Spärrblock B 4Här två officiella ritningsblad ur en av Fortifikationsverkets anvisningar för spärrar och hinder. Till vänster syns en annan typ av spärrvagn. Helt enkelt en vanlig öppen järnvägsvagn som lastades med stenblock och rullades ut över vägen. Den andra är ett rörligt spärrblock med en vikt på nästan 30 ton. Blocket flyttas med hjälp av domkraftsvagnen, som förvaras under blocket, som rullar på en utlagd räls. När hindret är på plats förankras det i vägen med hjälp av jordankare och domkraftsvagnen göms någonstans.

Armen befästningar pansarhinder 1945  2954 a

Så här såg en utbyggd spärr med stridsvagnshinder ut under andra världskriget. Här med en balkspärr (de större blocken) som skall spärra vägen (foto: Krigsarkivet)

Så det har blivit mycket karta, ritningar, bilder och framför allt letande efter platser. Spärrlinjerna från Andra världskriget är idag i de flesta fall borta, men det är ganska roligt att försöka finna ut var det har varit placerade i dagens bebyggelse. Speciellt söder om Göteborg fanns en förhållandevis kraftig försvarslinje med både skansar och spärrlinjer. Mölndals kommun har tagit tillvara på delar av linjen, eller rättare sagt låtit den ligga kvar på sin plats. Har du några tips på bevarade spärrar i Halland och Bohuslän samt Göteborg får du gärna tipsa mig på info@bunker.nu
003009Något som också är mycket spännande att läsa om är den så kallade Uddevallalinjen. Egentligen mycket mer än en linje där det bitvis även var tänkt att fungera som en spärrzon. Här fanns till exempel framskjutna posteringar, och linjen fortsätter en bra bit upp i Dalsland. Än idag kan man beskåda ett flertal av de värn som byggdes i linjen. Bilderna ovan visar på linjens mycket speciella värn som dessutom bara fanns här. Det är det så kallade Lindénvärnet. Egentligen ett normalt grundvärn för kulspruta eller pansarvärnskanon, men med en ”extra” påbyggnad i form av en kupol som var extra förstärkt med specialhuggna granitblock. Kupolen, som nåddes insidan av bunkern, hade åtta embrassyrer för kulsprutegevär eller något annat handeldvapen. På regementsmuseet i Uddevalla finns en utställning om linjen och här finns också en promenadstig i anslutning till en del av linjen. Både regementsområdet, museet och Lindénvärnen är värda ett besök. Något att tänka på nu när det börjar dra ihop sig till semester och utflykter.
Berganläggning

Det är mer spännande projekt på gång. I det kommande numret av FORT & BUNKER, alltså nummer 3, som kommer ut i augusti/september skall vi berätta lite mer om en rejält stor berganläggning. Du ser en del på skissen härintill. Men nu skall först nummer 2 nå ut till din brevlåda. Tidningen lämnades till post i fredags (29/5) så ni som har tur lär nog ha den i brevlådan redan imorgon, måndag.

I tidningen finns en bokbilaga där förlaget FORT & BUNKERs böcker Omslag Västkustenpresenteras, och inte bara presenteras, de har fått betydligt lägre priser också. Så har du inte redan böckerna från FORT & BUNKER så är det kanske dags att passa på. Kolla bokhyllan, kolla tidningen, eller vår hemsida, och gör din beställning. Men du kan dessutom spara en femtilapp utan att göra mer än förhandsbeställa den kommande boken 100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST.
Så det kan vara lönsamt att titta in på www.bunker.nu, eller ännu enklare – klicka på böcker i menylisten till vänster! Så nu är det bara att önska en kommande trevlig vecka och kanske sommaren nu börja så sakta komma med värmen. Men det måste erkännas att varit flera härliga kvällar man kunnat njuta av ute.

Så med nedanstående bild tackar jag för mig önskar Trevlig Vecka!
Bunkerhälsningar
Leif H

Ren njutning efter en dag framför dator och bildskärm!

Ren njutning efter en dag framför dator och bildskärm!