malware scanner Vecka 23, ”Sommaren” har börjat och nu kommer stressen! – Fort & Bunker

Vecka 23, ”Sommaren” har börjat och nu kommer stressen!


Omslag Västkusten

SeagateBackupFast_(1) Så kom då stunden då steget skulle tas fullt ut! Efter två års  arbete, i fält, på Krigsarkivet och framför datorn skulle nu bokens  material för första gången lämna arbetsrummets ”trygghet”,  kopieras över på en extern hårddisk och skickas iväg med posten  till tryckeriets prepressavdelning. Nu är det ju inte så att allt är  klar  för tryckning. Nej, det återstår en hel del arbete, och  fortfarande  finns en del lösa trådar och frågetecken. Nej, det är så att allt bildmaterialet skulle gås igenom och förberedas inför tryckningen, i höst. Plötsligt låter ”i höst” väldigt nära! När jag sa det i januari var det ju mer än halvår bort, nu plötsligt är bara 2½ månad till den så kallade ”dead-line”. Den lilla oansenliga hårddisken blev fylld med över 1 500 bilder och kartor som skickades i väg i veckan. Under tiden fortsätter naturligtvis arbetet med bokens innehåll precis som vanligt. Just nu har det handlat mycket om Göteborgs försvarslinjen. Både söder och norr om staden, men också inne i stan.

Stridsvagnshinder på Västerberget i Göteborg.

Stridsvagnshinder på Västerberget i Göteborg.

Det är inte många som tänker på att det finns spår efter andra världskrigets försvarsansträngningar lite här och där. Men det gäller att vara uppmärksam! Det är inte alla kopplar den där gamla betongklumpen till vår militära historia. Ute vid Mölndal finns t ex rester av den södra försvarslinjen, och vid Oscar II fort står fortfarande de gamla draktänderna kvar tillsammans med en rörlig spärr.

Göteborgs försvarslinjer 1945

Göteborgs försvarslinjer 1945 (grafik John Lindahl)

På kartskissen ovan ser du försvaret var ordnat i grova drag. Varje nål representerar en ställning, eller skans. Allt detta finns naturligtvis betydligt utförligare presenterat i boken, tillsammans de andra stridslinjerna, eller fördröjningszonerna som fanns både i Halland och Bohuslän. Det var bland annat i Bohuslän som de avancerade betongvärnen med kupol, så kallade Lindénvärn, dök i en befästningslinje.

Ett så kallat Lindénvärn. Underdelen är ett "normalt" observationsvärn, men med den grantiklädda överdelen (kupolen) blir det ett Lindénvärn.

Ett så kallat Lindénvärn. Underdelen är ett ”normalt” observationsvärn, men med den granitklädda överdelen (kupolen) blir det ett Lindénvärn.

Idag finns det inte så mycket kvar av dessa försvarslinjer. Men den intresserade kan se ett antal Lindénvärn i anslutning till Bohusläns Försvarsmuseum i Uddevalla. Här är en liten ”bunkerpromenad” iordningställd. Missa inte ett besök på museet där det finns mer information om befästningarna.
Men veckan har också bjudit på lite ”njutning” av trädgårdsarbete. Både gräsklippare och trädgårdstraktor (med klippare) behaga upphöra att fungera ungefär för en vecka sedan. Bara att lämna till service. Gräsmattorna så chansen att växa ohejdat, eftersom jag givetvis gödslat dem precis dagarna före. Trädgårdens ytor började allt mer påminna om savannens grässtäpper precis efter regnperioden och jag funderade på om man måste hyra in en skördetröska. Men maskinerna blev klara och det var bara att sätta sig på traktorn en sen eftermiddag och tillbringa några simmar i ”sadeln”. Men visst blir det finns, och dessutom luktar nyklippt gräs gott!
IMG_20150605_173718
Sedan var det också dags att packa bilen för en Göteborgsresa och bokförsäljning på Oscar II fort i samband med Flaggdagen på vår Nationaldag.

Flaggorna smattrade i den byiga vinden.

Flaggorna smattrade i den byiga vinden.

Regnet hängde i luften, men Pingo hade fixat till lite frukost, främst kaffe, vilket satt gott efter den tre timmar långa bildfärden på morgonen. Bord och prylar kom på plats, lite avvaktande eftersom regnet ”kom och gick”. Så det fick bli ett bord som stundtals var täckt med en plastpresenning.

Bokförsäljning på Oscar II fort.

Bokförsäljning på Oscar II fort.

Platsen var vald med omsorg. Precis i anslutning till insläpp och servering och med de gamla stridsvagnshindren i ryggen. Här kunde man dagen till är göra ordentliga fynd och det var många som passade på att komplettera biblioteket. Men det var också roligt att prata med alla abonnenter på FORT & BUNKER som passade på att hälsa och få en pratstund. Det är alltid lika roligt att träffa läsare och intresserade. Och dagen förflöt med en jämn ström av besökare. Solen tittade fram och klockan, strax efter 1400 kunde vi njuta av dånet från två skott i en svensk lösen, från fortets 15,2 cm kanoner.

Som alltid tog det snabbt slut och alla utställare, besökare och nyfikna försvann snabbt. Men det var en trevlig och förhoppningsvis blev det lite reklam kring den kommande boken.

"veteranbilarna" kör hemåt från fortet.

”veteranbilarna” kör hemåt från fortet.

Så och därmed har vi lagt ytterligare en vecka till de historiska samlingarna! Nu väntar en välfylld arbetsvecka bland annat med ett nytt besök i Göteborg. Denna gång är det stadsbyggnadskontorets kartavdelning som skall besökas samt några platser till. I övrigt är det åter dags att byta framruta på bilden. Stenskott, mindre än ett år sedan förra. Och förhoppningsvis skall jag avsluta veckan i Ravlunda och beskåda det mäktiga bombplanet B-52 under den stora övningen BaltOp.

B-52_05

Kanske en syn man får se på lördag?

Så låt oss hoppas på en skön sommarvecka, med skolavslutningar, sköna grillkvällar och vackert väder. På gården hemma har Stampe och hans kompisar funnit sig tillrätta och njuter av det stora grönsaksbordet.

Ibland måste man sträcka på sig för att nå upp!

Ibland måste man sträcka på sig för att nå upp!

Själv skall jag nu gå ut och njuta lite i solen en stund innan det blir dags för ett pass vid datorn och några sidor i bokprojektet. Fortsatt trevlig söndag!
Bunkerhälsningar
Leif H