Vecka 25, Bilar, 50-åringar och Midsommar….

Förra lördagen, och fortfarande i färskt minne. Nej jag vet inte vem kvinnan är.

Förra lördagen, och fortfarande i färskt minne. Nej jag vet inte vem kvinnan är.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BALTOPS15

Officiell ”idol-affisch” för övningen.

 

Fortfarande sitter bilder från den stora NATO-övningen kvar på näthinnan. Det var verkligen imponerande att se det stora örlogsfartygen utanför Ravlunda, tillsammans med våra egna, i sammanhanget, pyttesmå stridsbåtar. Bilden blev inte sämre av de två B-52 bombplanen som nästan ljudlöst dök upp, och passerade förbi alla åskådare som samlats utanför skjutfältet. Bilden ovan får bli en minnesbild över en märklig dag på Österlen.

Det dök till och med upp en officiell affisch med de deltagande örlogsfartygen avbildade i siluett. Ganska dekorativ, och dessutom lite försvarspropaganda på högsta nivå. Det gäller ju att skapa en positiv anda hos den stora allmänheten för övningar av detta slag.

Annars är det en vecka som varit lite blandad på sitt innehåll; det har handlat om bilar och bilkostnader, en god vän och kollega som passerade 50-års strecket, mer bilkostnader, och det eviga problemet: reparera, eller köpa nytt?

Men det kanske roligaste i veckan (ursäkta Johan) var nog att boken nu kommit halvvägs. Sidan 200 har passerats med råge. Just nu på morgonen skickades sidorna 199 – 226 iväg för faktagranskning och korrekturläsning.

Och det är en spännande första halva som nu är nästan klar för tryck. Det återstår fortfarande lite småjusteringar, bildkorrigeringar och annat småarbete. Bland upptäckte jag att det behövdes tas en eller två ytterligare bilder på Oscar II fort. En glad upptäckt, eftersom det är ett trevligt och spännande ställe att återvända till!

Här några av de bilder som skildrar några av de kapitel som ingår i den första halvan av boken 100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST!

bild 199

sid 136

Bild sid 141

 

 

 

 

Nu väntar Civilförsvar, Flygvapnet och det kanske mest spännande: Berganläggningarna. Vi får väl se hur det gestaltar sig om några veckor när jag kommit en bit in i andra halvan av boken. Du har väl inte missat din chans att förhandsbeställa boken via vårt hemsida www.bunker.nu Då får du 50 kronor extra rabatt, utöver din abonnemangsrabatt. För du är väl abonnent på tidningen FORT & BUNKER? Eller? Ett abonnemang kan du också beställa på www.bunker.nu

Så var det det där med bilar och bilkostnader. Min fantastiska Nissan X-trail, på bilden ser du den i fint sällskap under en utflykt till danska pansarskolan i Oxböl där vi fick nöjet att titta runt under ett veckoslut för något år sedan.
IMG_7760

I samband med byte av framrutan, som för andra gången på två år spräckts av ett stenskott, tänkte jag passa på att åtgärda lite störande oväsen. Det visade sig vara någon upphängning i krängningsdämparna, och det åtgärdades. Så långt allt väl. Vid en efterkontroll upptäckte dock verkstaden ytterligare oljud, denna gång lokaliserat till bromsoken! Jaha, och vad kostar det? Reparationssatsen kostade ca 1 600 kronor, bromsoken 4 600 kronor/styck, moms och arbetskostnad tillkommer. Jaha, så stod man där, reparera, eller satsa på en ny bil? Problemet är nu att en ny Nissan X-trail kostar 388 653 kronor (!) för att få en bil med samma utrustning som den jag har, som egentligen var en demo-bil. Och det är väldigt mycket pengar för en bil som har haft ett fantastiskt utseende, men som nu mer ser ut som alla andra bilar, eller som en misslyckad muffins. Jämför själv på bilderna här.

Nissan-X-Trail-0

Det kan bara vara en designer som älskar denna……

nissan-x-trail-06

 

 

 

 

 

Så nu står man där som åsnan mellan två hötapparna och vet inte vilket håll man skall springa på. Men idag skall jag faktiskt åka och titta året nykomling Dacia Duster, en vad det verkar prisvärd bil. Pris för motsvarande min Nissan X-trail är cirka 188 000 kronor! Viss skillnad måste jag tillstå. Men den saknar automatlåda, vilket jag vant mig under mina år med Nissan. Men frågan är om den är värd prisskillnaden? Men utseendemässigt tycker jag den ligger nära ”gamla” Nissan X-trail.

Min nästa bil? Vi får väl se.

Min nästa bil? Vi får väl se.

Som jag nämnde tidigare fyllde kollegan och gode vännen Johan Andrée, vid Beredskapsmuseet, 50 år i den gångna veckan. Något som naturligtvis firades med öppet hus på museet. Och det strömmade till bekanta, vänner, släkt och många andra som ville hylla jubilaren som nu nått den aktningsvärda medelåldern! Som ett bevis på detta markerade även museets splitterskydd dagens betydelse!

Den här splitterkuren är betydligt äldre än jubilarens 50!

Den här splitterkuren är betydligt äldre än jubilarens 50!

Och därmed har vi nu hunnit med hela förra veckan. Den nya veckan kommer helt att ägnas åt skrivarbete och med tanke på vädret utanför arbetsrummets fönster är det inget dåligt alternativ – det regnar nämligen! Jag vill sluta med en vacker bild från Oscar II fort. En bild som andra försvarshistoria på ett skönt och behagligt sätt. Jag har inte själv tagit bilden, och har tyvärr missat notera var den kom ifrån. Men njut av den oavsett.
Så förhoppningsvis läses vi igen nästa vecka, tills dess önskar en en god fortsättning på sommaren, trots regnet!
Bunkerhälsningar
Leif H

O II Vackert