Vecka 37. Kontroller, kontroller och städning….

Boken Provtrycket

Så här ser den ut! Det ”första” exemplaret av den kommande boken 100 år av försvar i väst. Kanske inte en riktig bok, men ändå finns den där känslan där att bläddra, känna och se sidorna i sin helhet. Eftersom den skall användas för kontroll av material, layout och annat tekniskt finlir så var det enklast (och naturligtvis billigast) att ringbinda den. Betydligt enklare att bläddra. Nu skall alla bilder kontrolleras så de håller måttet när det gäller bildkvalité, d v s ser bra ut i tryck. Tyvärr är en del bilder kanske lite sådär, men det får vägas mot att det är unika bilder och det finns inga alternativ. Dessutom skall källan till bilderna härledas, alltså var kom bilden ifrån. Det är många som bistått med bildmaterial till boken och alla ni får ett signerat exemplar av boken om bilden/bilderna har kommit med.

Något som också kontrolleras är det kartmaterial som finns i boken. Här finns kartor och planeringsunderlag från Första världskriget och även nyare kartor från ”vår” tid. Även här är det viktigt att kontrollera varifrån kartmaterialet har kommit. Sedan skall ju naturligtvis allt se bra ut, bilderna passa in på sidorna. Dessutom skall det inte vara alltför många vita ”hål”, d v s sidor med lite text eller bild som inte fyller ut sin plats. Totalt innehåller boken 31 kapitel av olika omfattning beroende på temat. Här kan du själv vad det finns i boken:
Innehållsförteckning sid 2
Så i veckan som gick som gick fick jag, tillsammans med kollegan Lars D, njuta av ”den sista färden” till Göteborg. Njaa, nu var det inte så dramatiskt som det låter. Men det var sista besöket i Göteborg innan boken lämnas iväg till tryckeriet, så det kändes lite speciellt. På dagordningen stod ett besök på Oscar II fort för några kompletterande bilder, samt ett besök på det gamla KA 4 museum, eller som det numera kallas Göteborgs garnisons traditionsrum.

Ståndsmässig ankomst till Oscar II fort. (foto: Lars Dahlbom)

Ståndsmässig ankomst till Oscar II fort. (foto: Lars Dahlbom)

Dagen till ära var det också premiär för min nya bil, den mycket omdiskuterade Dacia Duster. Ni har säkert sett reklamen. En SUV från 99 900:-! Billigt så man blev förvånad! Men precis som i all reklam skall man notera det korta ordet ”från” framför priset. För det priset får man i stort sett en låda med fyra hjul, ratt, säten och en enkel bensinmotor, inte mer. Men dubblar man priset (som jag gjorde) så får man ALLT! Utom automatlåda, som av någon anledning inte säljs i Sverige. Men allt annat är där. Dessutom blev färden till Göteborg en behaglig upplevelse. Min nya bil kostade ungefär hälften vad andra jämförbara bilmärken hamnade på. I grova drag en skillnad på 150 – 200 000 kronor, som jag säkert kan ha roligare för.

Och det är ju inte vilken bil som helst, inte om man får tro rumänska armén.

Och det är ju inte vilken bil som helst, inte om man får tro rumänska armén.

Just Oscar II fort tillhör ett av mina personliga favoritställen, inom den militärhistoriska världen. Jag kan inte riktigt förklara vad det är som gör platsen lite speciell. Orördheten, tystnaden och det fantastiska läget? Men det är alltid lika spännande att vandra genom berget, in i stormningsgraven, och vidare in i fortets alla skrymslen och vrår.

Står man alldeles tyst och stilla kan man faktiskt höra småpratet från logementen.

Står man alldeles tyst och stilla kan man faktiskt höra småpratet från logementen.

Men det finns mycket annat i ”hemlighetsväg” i Göteborg. Med lite ”grävande” kunde jag konstatera att ”-ja den fanns kvar!”. Tyvärr kan jag inte berätta var, och vad, ännu. Men efterforskningarna fortsätter. Nu gäller det att finna nycklarna och vandra vidare.

Berget gömmer på hemligheter.

Berget gömmer på hemligheter.

Men det blev också lite tid över till att besöka ett evenemang under lördagen (12 september). Då avhölls ”Soldatliv” vid den gamla befästningen Trelleborgen, i Trelleborg. Här kunde besökaren möta tre olika tidsepoker av ”krigare”, eller soldater om så vill.

Vikingarna förbereder lunchen.

Vikingarna förbereder lunchen.

Morgonuppställning hos karolinerna.

Morgonuppställning hos karolinerna.

Det obligatoriska gruppfotot med 7. motorbrigaden från Beredskapsmuseet i Djuramossa.

Det obligatoriska gruppfotot med 7. motorbrigaden från Beredskapsmuseet i Djuramossa.

Här kunde besökaren prova, känna, lukta och i vissa fall också smaka på, hur de olika krigarna levde ”vardagsliv” i sina läger. Under de tidiga morgontimmarna passade deltagarna att prova varandras ”prylar”. För vissa var det den fullkomliga lyckan att få sitta bakom en 20 mm automatkanon.

Lyckan är...

Lyckan är…

I vikingarnas läger övades stridsmoment, ibland ganska hårdhänt, men alla såg ut att ha roligt.

Kanske är det detta som kallas bärsärka-gång?

Kanske är det detta som kallas bärsärka-gång?

Soldatliv Tbg_240_resize

Många kockar måste naturligtvis förevigas med tidsenlig mobiltelefon.

I det ”moderna” lägret med beredskapssoldater lagades det också mat över öppen eld. Enligt uppgift bestod lunchen av gulaschsoppa och stekt fläsk. En kombination som bara kan uppfinnas av en kvartermästare 🙂
Men på lördagseftermiddagen var det dags att återvända till arbetet med den kommande boken. Men jag hade också bestämt mig för att börja rensa ut bland allt som samlats i arbetsrummet hyllor under de många senare bokprojekten. Jag är visserligen ingen samlare, men föremål och prylar har en tendens att ”bli kvar” trots att de skulle försvunnit långt tidigare. I första hand är det lite saker från bokprojektet Snuskburken som skall säljas ut. Här Märke Röjdykardivisionen Blått_resizefinns gamla porslinsmuggar från tiden kring 1890-1920. Dessutom finns mycket konservburkar och matransoner. Allt detta skall förhoppningsvis ”försvinna” till samlare, där det gör bättre nytta. Så Tradera får ta emot en hel del annonsinlägg. Just nu har jag precis fått iväg en stor mängd förbandsmärken och klistermärken och man blir förvånad över intresset för vissa av dessa. Märket härintill står i skrivande stund i över 300 kronor och det är en vecka kvar av budgivningstiden.

Men jag kan ha förståelse om man en inbiten samlare och vill ha sin samling Mugg I 10  3komplett. Då finns det nästan ingen gräns för vad man är beredd att betala.

Samma sak verkar och gälla för de gamla porslinsmuggarna som användes i matsalarna på regementena, förr i tiden. Varje kompani hade sina egna porslinsmuggar, märkta med regementets och kompaniets nummer. Muggarna var oftast tillverkade av porslinsfabrikerna Gustafsberg eller Rörstrand.

Så om inte annat blir det en stund tillsammans med Tradera varje dag för att lägga upp nya, och spännande ”fynd” för alla samlare av militaria, som finns därute i landet.

I veckan lade jag också sista stunden vid den kommande resan till Tyskland, med kollegorna. Denna gång är det en resa i ”nazismens uppgång och fall”. Nurnberg, Munchen, Berchtesgaden, Koblenz och Remagen. Platser som såg nazismen triumfera, men också platser där nazismen och dess ledare fick betala priset. Mest spännande tycker jag personligen besöket i Berchtesgaden och Remagen skall bli. Så i början av oktober bär det av.

Så nu väntar fortsatt kontrollarbete i den kommande boken. Dagen D för materiallämning ligger nu bara 12 dagar fram i tiden.
Snart är väntan över Så snart är väntan över. Både för mig som författare och utgivare, men inte minst för alla som förhandsbeställt boken. Och förhandsbeställa kan du fortfarande göra. Till och med den 15 oktober gäller erbjudandet om rabatt i samband med förhandsbeställning. Du får 50 kronors avdrag på det ordinarie priset. Tänk dock på att du kan inte beställa något annat från förlaget FORT & BUNKER samtidigt!

Använd beställningsformuläret som finns på FORT & BUNKERs hemsida www.bunker.nu

Du följer väl arbetet på FORT & BUNKERs officiella Facebook-sida FORT & BUNKER/Facebook Här kan du bland läsa om innehållet och se små smakprov ur boken.

Så tills vi läses nästa gång önskar jag en trevlig vecka
Bunkerhälsningar
Leif H