Vecka 38. Fyra dagar kvar tills dagen D!

Korrigeringsbok 1

Den ser kanske inte så mycket ut för världen- korrigeringstrycket för den kommande boken 100 år av försvar i väst! Men jag kan lova att det ligger mycket arbete bakom var och en av de 416 sidorna. Det är nu nästan två år sedan projektet inleddes. Ja, egentligen startade det med ett projekt om Stockholm och försvaret av vår huvudstad. Av olika skäl, bland annat att det precis i den vevan kom flera böcker om Stockholm samtidigt, gjorde att jag istället satsade på västkusten och en bok som skulle påminna om Spår av ett försvar.
Det visade sig att det fanns inte speciellt mycket litteratur om det västsvenska försvaret, och framför allt ingen bok som berättade om helheten. Men om några veckor så finns det en!

100 ar av forsvar_cover.indd
Så hela veckan har egentligen gått åt till att bläddra fram och tillbaka i korrigeringsexemplaret. Omslag och omslagets insidor är redan klara. Omslaget blev riktigt bra, om jag själv får säga det. Nu skall jag ju inte ta åt mig äran för detta Gudrun-o-Gwenny_1-1024x893utan  den skall i stället riktas till min vän och reklamkollega sedan många år, Mia Hjortronsteen Johnson. Med ett otroligt öga för självklara lösningar, och mycket snabb, är det en fröjd att få gjort grejor gjorda hos henne. Titta in på hennes hemsida, som du finner här Hon är inte bara en mycket duktig reklamkvinna, hon är dessutom en riktig mångsysslare. Gör ett besök på hennes sida och se vad hon pysslar med. Vem vet du kanske också behöver hjälp? Själv har jag ”förälskat” mig i hennes tavlor. Ett smakprov ser du här bredvid. Njut!

Men än återstår en del att göra med boken, bland annat väntar jag på en bild som saknades i den sista leveransen av högupplösta bilder från Göteborg. Givetvis var det en ingångsbild till kapitlet om Flyg i väst, så den vill jag gärna skall få vara med om det är möjligt. Vi får väl se vad som hänt. Annars var det väldigt roligt att äntligen få montera in de 48 högupplösta bilderna på sina platser. I nästan ett års tid jag nu stirrat på lågupplösta kopior med en stor vattenstämpel tvärs över. Tänk om bilderna inte varit bra, då hade man suttit där.

Några av boken nästan 1200 bilder.

Några av boken nästan 1200 bilder.

Totalt omfattar boken nästan 1200 fotografier, skisser, ritningar och kartor. De flesta av bilderna är unika och har aldrig tidigare varit publicerade. Ett stort antal bilder har också ställts till mitt förfogande av välvilliga människor, föreningar och organisationer. Detta är naturligtvis ett bildmaterial som är riktigt unik då det ibland skildrar platser som sedan länge försvunnit in i historiens glömda utrymmen.

Det kom fint besök i veckan också. En tornfalk slog sig ner på vårt terrassräcke, precis nedanför arbetsrummet fönster. Ganska kul att kunna stå ovanför en så vacker rovfågel och fotografera i lugn och ro.
Falken_7

Så nu är det faktiskt söndag eftermiddag. Det mesta av bokmaterialet är klart. Boken är genomläst flera gånger och kontrollerad kors och tvärs. Naturligtvis kommer det att finnas både sakfel och stavfel, det är en naturlag som reglerar detta. Likaså kommer någon att dyka upp och säga -”varför har du inte med det?”. Det händer alltid. Vad jag vet har jag med ”allt” som är tillgängligt och rimligt att ta med. Ubåtstunnlarna i Bohuslän har jag hoppat över,  tillsammans med en del andra fantasieggande uppgifter. På fredag, den 25 skall bokmaterialet lämnas i Halmstad, och om ungefär 4-5 veckor skall boken dyka upp på lagret. Så nu börjar den väntan som är ungefär som när man som barn vaknade på julaftonens morgon och de var mer än 8 timmar tills klapparna skulle delas ut! Precis så känns det.

Under tiden ägnar jag mig nu åt att sälja en mängd ”påsamlade” grejor och föremål på Tradera. Du skall kanske också titta i dina gömmor (om du inte samlar), det är lönsamt. Idag såldes ett förbandsmärke för mer 1 000 kronor! Så nog kan man få ihopa till kommande äventyr. Eller det kanske skall bli grundplåten till nästa bok?

Så med dessa rader ber jag att få önska en trevlig kommande vecka.
Bunkerhälsningar
Leif H