malware scanner Vecka 43. Otåligheten växer… – Fort & Bunker

Vecka 43. Otåligheten växer…

Omslaget till den kommande boken

Omslaget till den kommande boken

Det var en vecka då otåligheten bara växte och växte. Även rastlösheten har infunnit sig och mina dagar är inte alls sig lika. Under nästan två års tid har dagarna varit enkla; äta frukost och därefter sätta sig framför datorn och arbeta. Någon gång har mönstret brutits av någon resa, eller besök. Men i stort sett har dagarna sett ut så. De senaste sex månaderna har dessutom inte varit någon skillnad på vardagar och helgdagar. Plötsligt skall man nu finna en ny rytm och sin vardag. Men nu är väntan över. Från tryckeriet kom besked att leverans av böckerna kommer att ske 29 – 30/10 till mitt lager! ÄNTLIGEN! Jag vet att det inte är bara jag som väntar med spänning på boken, så väntan börjar gå mot sitt slut.

En gång en av Sveriges största kanoner, inte bara till kalibern. (foto: Sven-Göran Palm)

En gång en av Sveriges största kanoner, inte bara till kalibern. (foto: Sven-Göran Palm)

I veckan som gick försvann  en monumentpjäs ut ur landet. Det var den 21 cm kanon m/42 som stått på Göteborgs garnison som minne över kustartilleritiden, och den utbildning som skedde här på just denna pjästyp.

Här 21 cm kanon tillsammans med 7,5 cm kanon m/57 vid Göteborgs garnison.

Här 21 cm kanon tillsammans med 7,5 cm kanon m/57 vid Göteborgs garnison.

Pjäsen återvänder nu till Tjeckien, där den en gång tillverkades under slutet på Andra världskriget, vid Skodawerken, för tysk räkning. Kanonen kommer att få sin nya hemvist på det militärtekniska museet i Lesny. Här finner du museets hemsida. Längst upp till höger kan du välja engelsk text. Museet tillhör ett av de största militärtekniska museerna i Europa.
Så kanonen kommer ”hem”, men det är ändå trist att vår egen militärhistoria försvinner, och framför allt från ett aktivt regemente.

Nere i dalen kan man skymta Berchtesgaden.

Nere i dalen kan man skymta Berchtesgaden.

Annars är fortfarande den just avslutade resan genom Tyskland fortfarande kvar i både hjärna och kropp. Tänk att det tar ”bara” en vecka att vänja sig vid allt det goda. Frukost framdukad, förmiddagskaffe med god kaka, lunch på trevliga ställen (eller bensinstationer), kollegornas diskussioner i bilen, nytt hotell, god öl och härliga middagar. Sen skall vi ju inte glömma alla intryck från historiska, främst militärhistoriska, platser. Nurnberg, Munchen, Ingolstad, Obersalzberg, Koblenz och flera andra. Just allt detta sitter jag nu och brottas med för att göra några artiklar i det kommande numret av FORT & BUNKER. Denna skall förhoppningsvis ligga i din brevlåda omkring den 25 november. Ett nummer du inte skall missa! Här kan du lösa din julklappsbekymmer till EXTRA förmånliga priser!

MEN NU! Har det blivit lördag (30/10). I torsdags hände det! Dina böcker har kommit! Så lät samtalet från mitt lager. Det tog inte många minuter att köra över och leta upp mina pallar med böcker. Jag nästan slet upp första kartongen och plockade upp en bok. Nej den var inte grön, eller skev, eller på ryska, eller behäftad med några andra konstiga fel som jag drömt om sedan materialet lämnades för snart fem veckor sedan, tvärtom den såg riktigt bra ut. Så rask på med fyra kartonger böcker på min lilla kärra och iväg hem för att skicka ut de första recensionsexemplaren.

Det är en känsla som är svår att beskriva, men kan sammanfattas som ÄNTLIGEN!

Det är en känsla som är svår att beskriva, men kan sammanfattas som ÄNTLIGEN!

Nu väntar en vecka med bokpackning och utleveranser till alla er som väntat nästan lika tålmodigt som jag på den nya boken . På tisdag (3/11) börjar jag utskickningen och du får räkna med att kunna ha boken någon gång under slutet av veckan, tidigast. Det tar en stund att få ut alla böcker, men håll ut den kommer. Jag kommer att berätta när allt är ute så du vet att din bok är på gång. Skulle det ha blivit något fel, du kanske glömde förhandsboka, så ordnar vi det efteråt. Till dig som inte förhandsbeställt går det nu att beställa precis som vanligt via förlagets hemsida www.bunker.nu klicka på ”böcker”.
En annan fråga som dyker upp ibland är om boken kommer att säljas via SMB, Svenskt Militärhistoriskt biblioteket? Svaret är NEJ, inte inom det närmsta året, eller två. Jag vet inte ens om den överhuvudtaget kommer att säljas där. Så vill du förvissa dig om en unik bok över försvaret av Västkusten skall du nog köpa boken nu. Det finns ju en risk att den tar slut, eftersom intresset är stort.
Framsidan 4-15

Annars är det nu också arbetet med det kommande numret av FORT & BUNKER som pågår för fullt. Ett nummer som naturligtvis präglas av den nya boken och Göteborg. Men du finner också flera intressanta artiklar om den nyligen avslutade ”Bunkerresan” genom Tyskland. En resa som gick i nazismens fotspår och blev riktigt spännande och fylld med både glada överraskningar, och några besvikelser. Men det får du läsa om senare. Omkring den 25 november skall tidningen ligga i din brevlåda, om du prenumererar förstås! Vill du bli prenumerant är det bara att klicka sig fram på hemsidan www.bunker.nu och klicka på tidningen.

Som avslutning på veckobrevet kan det väl vara på plats att äntligen få visa en bild på den ”riktiga” boken, och inte bara bilder på originalarbetena. Håll till godo! Snart kan du ha ditt eget exemplar i handen. Om du beställt naturligtvis!

100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST.

100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST.

Och en bild från insidan kan kanske också fresta lite såhär på lördagsförmiddagen

Sidorna 212 - 213 i den nya boken. Här i kapitlet om skärgårdens ögon.

Sidorna 212 – 213 i den nya boken. Här i kapitlet om skärgårdens ögon.

Så, mina vänner, nu skall jag återgå till förberedelserna inför nästa veckan lager och packningsarbete. Det är mycket som skall göras innan man äntligen skall få skicka iväg böckerna. Som en senkommen hälsning från Tyrolen och den nyligen avslutade Tysklandsresan kommer här ett vykort från Obersalzberg och hotellet där jag bodde. Njut, det gjorde jag!
Bunkerhälsningar
Leif H

En hälsning från Obersalzberg och Hotel Zum Turken.

En hälsning från Obersalzberg och Hotel Zum Turken.