Vecka 45-46 Omtumlande veckor, på många sätt!

franska_flaggan_tricoloren

Tankarna denna söndag går till Frankrike och framför allt Paris. En stad som man förknippar med våren och kärleken. Det är också en stad som jag själv besökt och njutit av. Tillsammans med fredagen den 13 november 2105 har nu Paris blivit ett nytt kapitel i vår historia. Mycket kan sägas, och kunde sagts, men tidningar och TV vräker information om tragedin över oss, så jag tycker vi lämnar händelsen och skänker en tanke till de som drabbats och hoppas att ett visst mått av besinning, och sunt förnuft fortfarande får råda!

Nya boken framsidaMen annars var den stora händelsen under de gångna två veckorna ankomsten av den efterlängtade boken. Jag förmodar att torsdagen (29/10) var så nära den perfekta julklappen, och julafton, man kunde komma. Möjligtvis fattades julpynt och julmat, men julklappen med stort J fanns där! Så vad vecka 44 innebar för min del var lätt att räkna ut – utskick av böcker. Under några dagar fick jag lov att ”låna” lite plats på företaget där jag lagrar förlagets böcker. Normala veckor skickar jag böckerna hemifrån, men när det gäller större volymer är det inte fullt så roligt att transportera hem allting till kontoret, för att sedan köra tillbaks det till posten!
Företaget där jag har mina böcker är också ett distributionsföretag, d v s de sysslar med att lagerhålla, förpacka och skicka allehanda ting, till exempel böcker.
Så det var ganska bekvämt och praktiskt att hålla till här och packa alla de förbeställda bpackningöckerna. Men jag måste nog erkänna att det är ett ganska enformigt arbete att packa böcker, eller rättare sagt BOK, för det handlade ju om samma bok. Jag kan svära på, att under första dagens eftermiddag, började pjästornet på boken framsida att röra sig, och Ostindiefararen gungade upp och ner. Tänk dig själv; tag ett emballage, tag en bok och lägg på emballaget, tag fakturan, och RÄTT (motsvarande)adresslapp, lägg fakturan på boken och rulla samman emballaget, klistra på adresslappen. Enkelt kan det tyckas, men gör det under ett par dagar så blir det inte fullt så roligt. Dessutom tappade jag rytmen och stod där plötsligt med ett ihoparullat emballage och en faktura som inte hamnat i paketet! Roligt när man fick slita upp förpackningen och börja om. Eller när faktura och adressetikett inte stämde! Var blev det fel någonstans? Men allt flöt på med hjälp av lite kaffepauser och envishet.

Vad jag kan förstå så skall alla förbeställda böcker ha nått sina mottagare. Skulle du mot förmodan tycka att du har beställt en bok, men inte fått den, så skicka ett mail till info@bunker.nu så skall vi ordna till det. Enligt kommentarer som kommit in verkar boken att ha uppskattats och blivit det som jag planerade. Givetvis finns fel och naturligtvis kunde inte ALLT komma med. Med en vikt på 1,5 kilo och 416 sidor är det en riktig tungviktare och förhoppningsvis en välkommen bok på den militärhistoriska marknaden. Till dig som inte beställt boken kan sägas att den går att beställa direkt från mitt förlag FORT & BUNKER, alltså här på hemsidan. Klicka på fliken böcker och därefter på aktuell bok. Fyll i beställningsformuläret och sänd iväg det. Du kan också beställa boken via bokhandeln. Tyvärr får du vänta där också eftersom ingen bokhandel tar in denna typ av böcker i förväg. Men beställa kan du göra där!

Här kan man tala om spår av ett försvar.

Här kan man tala om spår av ett försvar.

Du minns säkert berättelsen om den 21 cm kanon som var placerad som monumentkanon vid Göteborgs garnison. Kanonen är nu borta och finns vid det tjeckiska militärmuseet i Lesny. Kvar på platsen i Göteborg finns den gjuta lavettbrunnen. Man kan undra vad denna nu skall användas till? Kanske en liten damm med små guldfiskar eller fylld med jord som blomsterrabatt. Som den står idag blir den en pinsam påminnelse och ointresset för vår egen militärhistoria. En bättre plats för kanonen lär ju inte finnas i Sverige. Det var ju här kanonerna hamnade under Andra världskriget. Det var också här utbildningen av pjäsmanskapet skedde från början. Men även det var ju historia, och är nu tyvärr också det historia.
Bilden av den tomma ”pjäsplatsen” tog jag i den gångna vecka då jag deltog i KA 4 kamratförenings årsmöte. Ja, jag vet att det inte heter KA 4 kamratförening längre. Men det är precis som museet som finns inne på garnisonsområdet. Förr kallades detta KA 4 museum, numera är det Göteborgs garnisons traditionsrum.
00000022 Men bortsett från dessa teknikaliteter så var det både roligt och intressant att få träffa de ”gamla grabbarna” från  kustartilleriet. Jag hade naturligtvis några exemplar av av den nya boken med mig och  den var många som tog chansen  att köpa ett signerat exemplar efter en god kvällsmat med ärtsoppa och pannkakor. Det blev också lite diskuterade om  den ”gamla goda tiden” och några roliga minnesbilder från övningar de numera försvunna batterierna.

Det var ganska spännande att titta på de som köpt boken. Direkt började man bläddra sig fram mot sin ”egna” områden  och i detta fallet var det kapitlet om kustartilleri som fick den största uppmärksamheten och kommentarer.

Lena G

foto: Lena Gustafsson

kanon3

foto: Mauro Capolicchio

Idag blev också det kommande numret av FORT & BUNKER klart för att lämna till tryckeriet. Ett nummer där du bland annat kan läsa om min nyligen avslutade resa i Tyskland, men också om ett av mina favoritresmål här hemma – Oscar II fort. Men som vanligt är där mycket annat matnyttigt i tidningen. Du kan räkna med att ha den i brevlådan om cirka 14 dagar. (om du abonnerar, vill säga!)
I förra, till och med två nummer sedan, utlyste jag en  liten fototävling i tidningen. Uppslutningen var ”enorm”. Två läsare hörde av sig genom att skicka in  bilder. Och det var inga dåliga bilder! Du ser dem här.  Till vänster syns en härlig bild av en dubbel 40 mm  luftvärnspjäs med svenska flaggan i bakgrunden. Till  höger ser du en färgvariant på en 24 cm kanonerna på Oscar II fort i Göteborg. Gratulerar till fina bilder och ni har naturligtvis vunnit båda två (redaktionen tar kontakt med er under veckan).

Därmed återgår vi till verkligheten igen. Jag hoppas du får en bra vecka och det börjar det ju att bli dags att tänka på kommande klappar och helger. Naturligtvis finns det ett bra julerbjudande i den kommande tidningen – men du vänta tills den kommer ut!

 

Framsidan 4-15 Med bunkerhälsningar

  Leif H