Vecka 47. Det börja sakta, sakta återgå till normalläge, eller?

Då kunde man prata om snöstorm!

Då kunde man prata om snöstorm!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det första snökaoset har nått Skåne, som vanligt, höll jag på att säga. Det är samma visa varje år. Snön kommer, trafiken lamslås och kvällstidningarna tar fram de stora svarta krigsrubrikerna. Jag satt i arbetsrummet och lyssnade på regnet som smattrade på taket medan radion rapporterade om avåkningar i norra Skåne och på motorvägarna. Tydligen gick det en linje vid Lund någonstans där snöfallet övergick till regn för oss söder om denna linje.

Idag är det en strålande kall förmiddag. Klarblå himmel och 5-6 grader kallt som senare under dagen skall bli plusgrader. Senare i veckan skall det tydligen bli varmare och mer regn. Så idag på förmiddagen var det vinterdäck som stod på ”att-göra-listan”. På ”min” verkstad visade sig att det många som fått samma tanke. Kön att få satt på vinterdäcken var tydligen ett par dagar lång, och då pratar vi STOR märkesverkstad. Nåväl jag ville ha dubbat, som inte fanns hemma, så jag får ändå vänta tills man ringer. Tills dess gäller det att hålla tungan rätt i mun . Men visst kan snö och kyla ge oss fina upplevelser. Här en bild från en bunkerpromenad för några år sedan.
Vinterbunker

Så visst kan vintervädret ge oss fina upplevelser. Men det är kanske inte det optimala vädret för bunkerspaning i skogsterräng, men ibland kan det löna sig. Bilderna brukar ofta bli lite speciella. Så vi får väl se om det blir en vit vinter, även här nere i södern.

Inslagning av paket modell större.

Inslagning av paket modell större.

Ett tydligt vintertecken är vinterarbetsdagen på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Som sig bör brukar den infalla i slutet av november och i år var det i ”grevens tid”. Det släpades presenningar, spännband och brädor. ”Allt” slogs in ordentligt.

En värmande soppa sitter alltid rätt!

En värmande soppa sitter alltid rätt!

Själv gick jag runt och spred glada tillrop och kommentarer innan jag ställde mig i köket för att fixa dagen lunch. Det blev Österrikisk Gulasch med creme fraiche och varma minibaguetter. Med tanke på åtgången var det populärt och varmt.
Lördagskvällens snöfall verkade att ha planerats utifrån museets arbetsdag. Redan på söndagen var området inbäddat i snötäcket och presenningarna skyddade väl de gamla kanonerna från snön och fukten.

Ett snöklätt Beredskapsmuseum. (foto: Johan Andrée)

Ett snöklätt Beredskapsmuseum. (foto: Johan Andrée)

Så man får väl erkänna att museichefen hade tumme med vädergudarna, eller är begåvad med en fantastik tur. Nu dröjer det till april innan museet slår upp sina portar igen. Men man går inte i ide, nej långt ifrån. Hela vintern pågår renoveringar, reparationer och arbete med utställningarna. Dessutom planeras det för 2016 års militärhistoriska helg – Sverige STÖRSTA militärhistoriska evenemang. Men det får vi återkomma till senare i vinter (och vår)

Liten bunker i Obersaltzberg, precis intill Berghof.

Liten bunker i Obersaltzberg, precis intill Berghof.

Under avdelningen annorlunda bunkrar uppfyller väl bilden ovan mer än väl den kategorin. Precis utanför hotel Zum Turken, i Obersalzberg, hittade jag den här lilla betongpjäsen. Den döljer nödutgången från det underjordiska tunnelsystem som finns precis under marken här. Adolf Hitlers Berghof låg cirka 300 meter bakom fotografen och till höger i bild låg (ligger) byggnaden där hans personliga vakt var förlagd. Tunnelsystemet var omfattande och väl skyddat med bland annat kulsprutenästen med skyddade ingångar.

Trappa mellan tunnelsystemets olika nivåer.

Trappa mellan tunnelsystemets olika nivåer.

Tunnelsystemet hade flera nivåer (plan) och kulsprutenästena som t ex skulle beskjuta plan 2, nåddes genom ingångar i taket från planet under. På bilden ovan står Ola och fotograferar på trappan till nästa plan. Notera vägvisningen på väggarna som gjort av hotellet. Detta är det tunnelsystem man når från hotellets lilla bunkeraffär.
Framsidan 4-15  Det nya numret av FORT & BUNKER är strax  färdigtryckt och distributionen startar i slutet av veckan.  Här finns bland annat flera artiklar från Tysklandsresan  och bland annat vår vistelse i Obersalzberg och Örnnästet.

Men det finns naturligtvis naturligtvis mycket annat  intressant att läsa i det kommande numret. Något som  inte finns är det projekt som skall löpa här på FORT &  BUNKERs Facebook-sida. Nämligen en reportageserie,  eller korta berättelser vad du kan upptäcka i våra städer.  Jag skulle nog vilja påstå att oavsett i vilken stad du  befinner dig i Sverige, finns det någonting som knyter an  till vår militärhistoria.

Nu var ju inte tanken av vi på FORT & BUNKER, alltså jag, skulle göra detta själv, utan tanken var att du skulle publicera dina ”upptäckter” på Facebooks-sidan FORT & BUNKERs vänner. Dt kan vara precis vad som helst, enda kravet är att det skall en klar militärhistorisk anknytning. Det gäller alltså inte ”lösa” föremål som fartyg, fordon eller liknande, utan mer de ”fast förankrade” lämningarna. Det kan till exempel vara kasernbyggnaderna vid Valhallavägen, eller den lilla bunkern på Kastellholmen. Tanken är att din lokalkännedom skall hjälpa alla oss andra att finna fram till ”pärlorna”.

Utsikt från en luftvärnsställning vid Långholmen i Stockholm.

Utsikt från en luftvärnsställning vid Långholmen i Stockholm.

Naturligtvis finns det gott om sevärdheter i våra tre största städer, men det mycket att upptäcka även på andra håll.

Masthuggskyrkan i Göteborg. Här kan man finna spår efter gamla luftvärnsställningar.

Masthuggskyrkan i Göteborg. Här kan man finna spår efter gamla luftvärnsställningar.

Ett litet oansenligt minne kan jag bjuda på från Malmö. Kronprinsenkomplexet med det ljusblå höghuset byggdes på platsen där tidigare Kronprinsens Husarregemente hade sina kaserner och förläggning. Av de stora kasernbyggnaderna finns inte ett spår och det är idag få människor som vet vad som funnits här.

Den är mycket oansenligt, den lilla minnesplattan på Kronprinstorget i Malmö.

Den är mycket oansenligt, den lilla minnesplattan på Kronprinstorget i Malmö.

Så mycket mer finns väl inte att skriva just nu. Jag vill dock avsluta med en vacker bild som mer än präglar vår militärhistoria. Röda vallmon som växer på Första världskrigets slagfält i Flandern. Vallmon har ju kommit att bli Första världskrigets blomma och syns i stor omfattning under november månad. Det var du den 11 november, klocka 11, 1918 som vapnen tystnade. Ett av de blodigaste krigen i vår historia var över. Föga anade vi då att det nyss avslutade kriget lade grunden till nästa.

Vallmofält.

Vallmofält.

Och nu ber jag att få önska en trevlig vecka. För dig som vill ha snö finns det väl chans, själv hoppas jag på en grön vinter.
Bunkerhälsningar
Leif H
franska_flaggan_tricoloren