malware scanner Vecka 13, blev till vecka 15, 2016, innan man hann med…… – Fort & Bunker

Vecka 13, blev till vecka 15, 2016, innan man hann med……

Nytjärat tågvirke på Vikingaskepssmuseet i Roskilde.

Nytjärat tågvirke på Vikingaskeppsmuseet i Roskilde.

Delar av det här veckobrevet började tydligen att skriva på redan i vecka 13, som du kan se av texten. Nu är det vecka 15 och jag gör ett nytt försök!

I förrgår var det första april och de flesta av oss blev väl utsatta för försök till ”lurt och rackartyg”. Det verkar som om alla nu vill försöka överträffa varandra i försöken att ”luras mest”. Inom vårt intresseområde stod nog Lars Hansson för ett av de bättre försöken. Han bjöd in på visning till den mytomspunna anläggning 8 i Boden. Det verkar varit flera som gick på luret 🙂
Men tillbaks till verkligheten. Just arbetar jag för fullt med de båda numren av FORT & BUNKER som skall komma ut i vecka 19-20. Det är alltså det är alltså ett ordinarie nummer (Nr 2/2016) och ett specialnummer till SVERIGES MILITÄRHISTORISKA HELG. I det kommande numret ägnar vi stor plats åt fenomenet ”reenactment” eller på svenska ”Levande historia”. Alltså människor som försöker återskapa historiska miljöer och/eller skeenden. Det kan vara karoliner, amerikanska eller tyska soldater, men också våra egna beredskapssoldater förekommer.

Soldater ur 7.motorbrigaden, Beredskapsmuseets egen reenactmentgrupp.

Soldater ur 7.motorbrigaden, Beredskapsmuseets egen reenactmentgrupp.

Och det har hänt en hel del under de veckor som gått. Själv fanns jag på Militariamässan i Stockholm (Solna) söndagen den 10 april. En småtrevlig tillställning där många bekanta och vänner hälsade på.

Här sitter jag och väntar på 10-slaget, när mässan skall öppna (foto: Göran Nilsson)

Här sitter jag och väntar på 10-slaget, när mässan skall öppna (foto: Göran Nilsson)

Det kommer ungefär 2 500 – 3 000 besökare till mässan och många kommer tidigt, mycket tidigt, för att försäkra sig om ”fynden” man kanske kan göra. Redan vid 9-tiden började läktaren ovanför utställningshallen fyllas med väntande besökare. Härifrån kunde man naturligtvis spana in vad som fanns på golvet under.

Flera fynd på en gång....

Flera fynd på en gång….

Och det handlades friskt. Se bara på bilden ovan. En lycklig grabb iklädd sina nyinköpta saker. Tysk hjälm, tysk uniformsrock, ränsel och spade. Kanske en blivande samlare, eller reenactor? Och här fanns precis allt man kunde tänka sig inom området vapen och militaria.

Detta veckobrev blev aldrig avslutat. Här har du det som det såg ut. Istället för att skriva färdigt valde jag att skriva ett helt nytt istället, ett brev som ligger mer rätt i tiden!

Bunkerhälsningar
Leif H