Tillbaks igen…

Oscar Fredriksborg 21

Vet inte hur många som läst, eller uppfattade, att FORT & BUNKERs hemsida blivit hackad. Men som synes är den nu uppe igen, med nytt utseende. Arbete med att skapa en helt ny hemsida har redan börjat och kommer att pågå under sommaren och hösten.
Men allra först vill jag skicka ett stort tack till alla glada tillrop och lyckönskningar, med anledning av min sjukdom, som jag fått från när och fjärran! ETT STORT TACK! Det värmde verkligen. Än är jag inte återställd, behandlingar har ju precis börjat och skall fortsätta t o m oktober.

En glädjande nyhet är det stora bunkerintresse, och nyfiken, som verkar ha drabbat oss här i landet. Ja kanske t o m utomlands, men det har jag just nu dålig koll på. Det är främst Beredskapsmuseet i Djuramossa som fått känna på intresset. Sedan många år tillbaks har museet varje sommar arrangerat bunkervisningar, både i Helsingborg, och längs kuststräckan runt Domsten – Viken. Visningar som naturligtvis dragit publik, men i normal omfattning. Nu, i samband med årets första visning blev turen fullbokad redan på ett par timmar. Även de efterföljande turerna tog snabbt slut och museet har nu satt en extra visningar under hela denna månad, och även i augusti. Här några bilder från premiärturen:

Ett av dem mera spännande värnen i Helsingborg. (foto: Johan Andrée)

Ett av de mera spännande värnen i Helsingborg. (foto: Johan Andrée)

Det tar en stund att komma ner i värnen. Här värn H 14 vid Kärnan. (foto: Johan Andrée)

Det tar en stund att komma ner i värnen. Här värn H 14 vid Kärnan. (foto: Johan Andrée)

Beredskapsmuseets bunkerguide Marcus Törner får verkligen jobba under de många visningarna. (foto: Johan Andrée)

Beredskapsmuseets bunkerguide Marcus Törner får verkligen jobba under de många visningarna. (foto: Johan Andrée)

Men det är inte bara i Skåne och Helsingborg ett ökat intresse för militärhistoria märks. I samband med Nationaldagsfirandet slog t ex Oscar II fort publikrekord. Även några veckor senare när fortet öppnade för en publikdag kom massor av människor för att beskåda ett av de få forten i världen som finns kvar i (nästan) originalskick. I Stockholmsområdet finns Vaxholms fästning som har regelbundna visningar. De båda kustartilleribatterierna på Landsort, ett modern 12 cm och ett äldre 15,2 cm, kan beskådas.
Utanför Norrtelje ligger Arholma med sitt 10,5 cm batteri och inte minst lite längre upp längs kusten finns Hemsö med ett flertal batterier, och mycket att upptäcka.

Så nog finns det att göra allt i Sommar-Sverige för den bunkerfrälste. Det skall tilläggas att det till allt detta finns ett stort antal militärhistoriska museer som kan besökas. Många av dessa har bara öppet under sommarsäsongen så passa på att se vad som finns och gör ett besök på något av dem. Det tänker jag själv göra i mån av ork och kraft.
MilHelg 2016_191

Något som kom att prägla våren och den tidiga sommaren var den Militärhistoriska Helgen i Djuramossa under slutet av maj månad. Utan tvekan landet största och mest välbesökta militärhistoriska evenemang. Missade du detta bör du omgående pricka in nästa års evenemang redan nu. Besök Beredskapsmuseets hemsida för mer information. Mer om evenemanget kan du läsa om i det kommande numret av FORT & BUNKER som beräknas finnas ute under sista vecka i augusti.

framsida216ordinarie

Önskar nu en fortsatt skön och trevlig sommar….
Leif H