Vecka 36 2016, vart tog tiden vägen…

Framsidan 3-16 600 px

Du har väl förmodligen redan märkt att det nya (senaste) numret av FORT & BUNKER landat i din brevlåda. Detta förstås om du är abonnent.  Trots sin omslagsbild har jag inte gått över till blommor och trädgårdsskötsel, även om intresset finns där. Jag kunde bara inte motstå de vackra rosorna i förgrunden, den vackert blålila lavendelrabatten, och naturligtvis de stora eldrören i bakgrunden. Platsen var framför Imperial War Museum i London i början av sommaren. Tillsammans med kollegan Johan gjorde jag ett två-dagars besök i den engelska huvudstaden för lite militärhistoriska besöka och naturligtvis lite öl och god mat.
Här kan man prata om stora kanoner!

Att resa runt, på kortare eller längre militärhistoriska utflykter är verkligen spännande. Vare sig du reser själv, eller tillsammans med kompisar, blir det intressanta upplevelser och ofta något som man kan ”leva på” länge. Tycker du det är svårt att hitta spännande resmål? Eller saknar du någon att resa med? Om du inte redan märkt det, så finns det ett stort antal grupper på Facebook om ägnar sig är militärhistoria, och då kanske främst spännande ting som berganläggningar, äldre kustartilleriplatser och liknande. I dessa grupper finner du likasinnade, och t o m både förslag och förfrågningar om resesällskap.

Just nu vet jag att det snart skall vara en speciell utflykt i Stockholms skärgård för att under två dagar kika på beredskapstiden, och Kalla krigets, KA-försvar. I oktober arrangerar alla vår Lars A Hansson, med sin verksamhet Bunker-Tours, en spännande resta till Danmark. Den är just en två-dagars reda sprängfylld med spännande saker. Så visst finns det möjligheter att komma ut på äventyr. Ge dig in på Facebook och leta. Använd sökord som militärhistoria, Kalla kriget, hemligt, tunnlar eller liknande. Du kommer att bli förvånad över hur mycket det finns.

Kanelbullens dag firar "min" polska bulle också!

Själv kastar jag då och då blickarna mot min polska ”kanelbulle” som är ett minne från en bunkerresa i norra Polen. Den ”läckra” bullen inköptes en tidig morgon på väg ut på halvön Hel för att titta på den stora mängd rester av både tyskt, ryskt och polskt kustförsvar. I en liten by fanns ett bord invid vägen där det såldes färskt bröd och bullar. Något vi njöt av senare under dagen. En bulle hamnade av någon anledning utanför packningen och upptäcktes först vid hemkomsten. Den såg fräsch ut och blev liggandes i sin påse i arbetsrummet. Året var 2008 och bullen ser fortfarande likadan ut, dock mycket hård! Den brukar bli aktuell vid denna tiden på årets då Kanelbullens dag, den 4 oktober, närmar sig. För min del minner den om en mycket trevlig resa med goda vänner.

Så njut av den sköna hösten, ge dig ut på små upptäcktsresor. Kolla i ditt närområde, hur mycket finns det där som du missat?
Bunkerhälsningar
Leif H