Vecka 44, 2016 Nu börjar det närma sig…

farglagd-larodsbunker
Bunkervänner,

Det kan upplevas som om det är långt mellan inläggen här på FORT & BUNKER, och det tycker ibland jag också. Men jag kan försäkra dig om att tiden rusar fram, därav rubriken. Det ju inte så långt kvar till julhelgen, nyårshelgen, nytt år och en efterlängtad sommar. Men framför allt är det inte så långt kvar tills jag är klar med mina behandlingar, och det kan jag lova skall bli skönt. Hela året har mer eller mindre bestått av läkarbesök, provtagningar, fler provtagningar och behandlingar i Kristianstad. Ovanpå allt detta ännu fler provtagningar. Men nu börjar jag se slutet på detta och kan åter få ägna mig åt mitt stora intresse – militärhistoria. Nu är det ju inte så att allt intresse legat nere. Med behandlingarna har gjort av mitt immunförsvar tidvis varit helt borta och jag har då fått avhålla mig från ”mänskligt umgänge”, alltså håll dig hemma! Med hjälp av vänner och kollegor har jag dock kunnat hålla kontakten med ”omvärlden”. Nu har dessutom ett nytt nummer FORT & BUNKER blivit nästan färdigt (de sista sidorna blir färdiga idag) och skall förhoppningsvis finnas hos sina abonnenter i slutet av november.
framsidan-4-16

Innehållet är som vanligt en blandning av allt möjligt. Här finns ärtsoppa, betongblock, spärrar, 30,5 cm haubits, Oscar II fort och till och med en flygdag. FORT & BUNKERs samlarredaktör har grävt djup i samlarförrådet och överraskar igen med tre häpnadsväckande föremål. Det var bland detta som fick mig att reagera på ett utbud på Tradera för en tid sedan. En bulkruka bjöds ut och jag kunde inte motstå den utan bjöd, och lyckades vinna auktionen. Nu skall det sägas att det var inte många som bjöd så den blev ganska billig. Men jag tyckte den kunde platsa i min samling kokkärl som pryder arbetsrummet.

Bulkruka m/1894

Bulkruka m/1894

Krukan skiljde sig inte speciellt mycket från övriga bulkrukor i min samling. Även om det skall tilläggas att jag har inte två likadana, även om de har samma modellår! . Det var det lilla hänglåset som fascinerade  mig. Dessutom var krukan lite ”modifierad”. Det här med militär matkärl tycker jag är spännande och intressant. Själv upplevde jag ju den ”moderna” varianten, kokkärl m/40, under min värnpliktstid i Ystad på 1960-talet.

art-museum_021

Kokkärlens utveckling 1894 – 1940

Kokkärl m/1894 på sin plats vid sadeln på en dragon.

Kokkärl m/1894 på sin plats vid sadeln på en dragon.

Tyvärr har det inte blivit så mycket betong under året som jag hade önskat. Bilden först på sidan visar hur en bunker kunde sett under Andra världskriget. Det är ett svart-vitt foto av en kulsprutebunker med maskeringsmålning. Jag har utgått från de färger som användes av dåtidens Krigsmakt och återskapat de olika färgmönstren på bunkern. Tyvärr får vi ju inte se den gamla försvarslinjen på detta vis längre. Längs våra stränder ligger de idag mer som grå, överväxta och nedklottrade klossar.
Själv tog jag en promenad en tidig kväll längs stranden vid Mossbystrand för att titta på några bunkar och kunde konstatera att förfallet fortsätter, men kanske på ett försiktigt vis.

Kulsprutevärn 203 a i Mossbystrand, hösten 2016.

Kulsprutevärn 203 a i Mossbystrand, hösten 2016.

Så nu är det bara att fortsätta nedräkningen tills FORT & BUNKER landar i din brevlåda. I tidningen finns ett par rejäla julerbjudande till dig som abonnent. Kanske har du redan de böcker som nu erbjuda, men du kan ju ha missat någon. Eller varför inte tänka på vänner och bekanta. En av böckerna är Muskö, boken om en av Sveriges mest mytomspunna berganläggningar. Och med all rätt. Det är en fantastisk anläggning som jag fick lov att skriva om under 2006/2007. Första upplagan av boken såldes snabbt slut, men det finns en ny upplaga, även om den också börjar ta slut. Vill du följa med till en helt annorlunda värld djupt inne i berget – är detta boken för dig!
musko-bok-omslag

musko-uppslag-66-67

musko-uppslag-116-117

De två uppslagen här ovan kanske kan ge dig en bild av hur boken berättar om anläggningen. Har du den själv tror jag det är en bok du kan köpa som present till någon bekant med samma intresse som dig själv. Enklast gör du din beställning hos FORT & BUNKER, klicka på ”böcker” sedan är det bara att beställa! Men tänk på att det kan vara problem med posten i juletider så dröj inte för länge med din beställning.

Så nu har det blivit dags att tänka på lite lunch och resten av dagens sysslor. Fortsätt ha en trevlig och bra vecka, så läses vi inom kort!
Bunkerhälsningar
Leif H