malware scanner Vecka 46 2016 Det händer mycket…. – Fort & Bunker

Vecka 46 2016 Det händer mycket….

Vacker solnedgång kan man dock njuta av i höstmörkret.

Vacker solnedgång kan man dock njuta av i höstmörkret.

Det har blivit mörkt ute. Redan vid ½4 – 4 tiden på eftermiddagen börjar det mörkna, och det känns som om den ljusa dagen bara är hälften så lång som den borde vara. Jag skyller det på den s k vintertiden (eller om man så vill sommartiden). Enda trösten just nu i den aspekten är att det går mot ljusare tider. Men det är också en period då det händer väldigt mycket runt i Sverige och Europa inom ”vårt” område.

En av de mera spektakulära händelser ”här hemma” är nog det tunga lyftet vid Oscar II fort i Göteborg. Under den kommande vecka lyfts en av fortets 57 mm kanoner i pansarkupol tillbaks på sin plats. Även kommandoplatsen på hjässan får tillbaks sin pansarkupol. Under hela hösten har utgrävningen av den plomberade pjäsplatsen pågått och nu är det alltså dags. Från fortets Facebooksida har jag ”lånat” nedanstående bild som visare pjäsbrunnen och den slutliga utgrävningen.
o-ii-grop

Så för alla oss ”bunkertossar” kan det bli en trevlig vår med nya saker att titta på i Göteborg. En stad som det för övrigt finns mycket annat att beskåda.

Själv har jag tagit upp ett gammalt projekt och börjat byggandet av en tyskt pjäsbunker, en s k Regelbau M 272 för 15 cm kanon. Förebilden är ett av de fyra pjäsvärnen i batteri Longues-sur-Mer i Normandie. De fyra pjäserna ingick i Atlantvallen och tillhör numera ett av de mest besökta målen längs invasionskusten. Under högsäsong är det helt omöjligt att lyckas fotografera här utan att få med en massa främmande människor.

normandie-longues-sur-mer-005_resize

Pjäsvärn M 272 vid batteri Longues-sur-Mer med sin bevarade pjäs. Bilderna är tagna sent på hösten då det faktiskt är glest mellan besökarna.

normandie-longues-sur-mer-004_resize

Av en slump fanns jag ett amerikansk företag som tillverkat formarna för denna pjäsbunker. Naturligtvis beställdes den tillsammans med en byggmodell av pjäsen, allt i skalan 1:35. Men sedan kom annat i vägen, och den har helt enkelt blivit liggande. Som en en del av mitt terapiarbete under mina behandlingar plockade jag fram modellen och tänkte där kan vara något.

Sagt och gjort! Kartongen letades fram och delarna gicks igenom. Men! Och ett stort men, det fanns ingen byggbeskrivning. Varken till själla bunkern eller pjäsen. Det blev till att rådfråga böcker och nätet. Detta hjäpte till viss del, men inte riktig så att man kunde klura ut alla delars placering. Efter lite besvär fanns jag företagets hemsida och se på f-n, det fanns en byggbeskrivning att ladda ner.

En låda pjäsvärn i delar.

En låda pjäsvärn i delar.

När jag väl kommit igång gick det ganska smidigt även om passformen lämnade mycket att önska. Jag bestämde mig snabbt för att bygga värnet i sin ”terräng” vilket gjorde att en del av misspasset kunde döljas.

Första torrmonteringen.

Första torrmonteringen.

Det som gjorde mig lite förbryllad, och en tog en stund att inse, var de dubbla sidoväggarna. Men detta var naturligtvis tillverkarens sätt att spara vikt och material. Sidoväggarna är i själva verket massiva. Jag valde att fylla dem med frigolit och spacklade ovansidan. Modellen är nu inpassad på sin platta och terrängen skall nu skapas.

Pjäsvärnet i sin begynnande miljö. Som synes kan frigolit användas till mycket.

Pjäsvärnet i sin begynnande miljö. Som synes kan frigolit användas till mycket.

Har även letat runt nätet efter figurer i passande skala för att kunna få lite jämförelse. Det är ju ganska svårt om det inte finns någon referenspunkt. Lyckades finna både figurer och granater, så nu är planen att återskapa ett av ammunitionsrummen i bunkerns bakre del.

Sedan tidigare har ej en modell av en svensk pansarvärnsbunker som till storleken är väl ungefär 20-25% av den tyska i storlek. Tanken var också att kunna visa upp de båda modellerna så man ser skillnaderna.

Senaste numret av FORT & BUNKER har också kommit ut och skall förhoppningsvis dyka upp i din brevlåda i morgon, om du inte redan fått den. Missa inte det förmånliga julklappserbjudandet på förlagets böcker. Kanske inte så mycket för din egen del, men kanske som julklappar till vänner och bekanta Sedan får du ju heller inte missa ”årets julklapp” boken om det västsvenska försvaret 100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST!

Årets Julklapp!

Årets Julklapp!

Så fortsätt nu att njuta av söndagskvällen. Själv ser jag fram mot  den kommande veckan med viss nervositet. På tisdags påbörjar sista (förhoppningsvis) behandlingsomgången med cellgifter. Jag hoppas att de sex behandlingarna under det senaste halvåret skall ge effekt!
Bunkerhälsningar

Leif H