Vecka 2 2017. Blåst och rusk i väntan på våren…

Det är väl så här jag tänker mig att vintern kunde sett....men...

Det är väl så här jag tänker mig att vintern kunde sett….men…

Än så länge lyser snön med sin frånvaro, åtminstone i min lilla bit av landet. Blåsten skakar dock om huset rejält just nu. Något som jag vill kalla ”halvstorm” tjuter runt knutarna. De som förstår sig på saker och ting säger att det skall lugna sig i eftermiddag. Men det har ju inte så stor betydelse när man kan sitta inne i värmen och hålla med det man gillar – militärhistoria. Det har nu gått några timmar sedan början på detta inlägg skrevs och det har passerat en snöoväder som nu övergått i regn. Så den snön som låg under några timmar är redan på väg bort. Blåsten fortsätter tydligen ett tag till!

Det började så försiktigt....

Det började så försiktigt….

..och blev bara värre!

..och blev bara värre!

Just nu gör jag ett försök att få lite fart i FORT & BUNKERs hemsida. Bland annat har innehållstexten för de gamla tidningsutgåvorna uppdaterats och kompletterats. Nu kan du enkelt se vad de tidigare utgåvorna innehåller i stora drag. Du finner sammanställningen på sidan om tidningen. Skrolla neråt så upptäckter du listningen. Tyvärr finns det inte så många exemplar kvar av de allra tidigaste numren, så är du på jakt efter något speciellt skall du inte vänta för länge.

Ett annat projekt som jag börja ta tag i är att försöka göra en fyllig presentation av Skånelinjen här på sidan. Tanken är att du så småningom (det är ett omfattande projekt) skall kunna botanisera i det mesta som rör Skånelinjen. Sträckningar, byggnationen, manskap, beväpning, efterkrigstiden och mycket annat.

Ett av linjens många värn får sin stentäckning på taket, med s k kvadersten. Nogrannt huggna granitblock

Ett av linjens många värn får sin stentäckning på taket, med s k kvadersten. Nogrannt huggna granitblock

Vem kan ana att den påkostade utsiktsplattformen döljer ett värn ur Skånelinjen?

Vem kan ana att den påkostade utsiktsplattformen döljer ett värn ur Skånelinjen?

Ett av värnen som försvann var värn 449 vid Smörkontrollen i Malmö. Väl ”maskerat” under en utsiktsplattform i Malmö hamn. Det trista är att det finns inte så mycket bilder att tillgå heller på dessa ”försvunna” värn. Trist!

Något som också börjat komma igång nu på det nya året är arbetet med det nya numret av FORT & BUNKER. Jag räknar med att du skall ha det nya numret i slutet av februari. Ett nummer där du bjuds på lite av varje som; Skyddsobjekt, början till Skånelinjen och lite det kanske mest hemliga vi hade, nämligen grupperingsplatserna för Rb 68 (Bloodhound) och naturligtvis mycket mer. Tills dess bjuder vi på en vacker bild från det fagra Österlen och Brösarps backar. Men låt inte idyllen lura dig! Här skulle luftvärnsroboten (Rb 68) Bloodhound grupperas i händelse av krig.

Idyll på Österlen!

Idyll på Österlen!

Så nu vet du vad som väntar, frånsett kanske mer snö och rusk. Men håll ut snart stundar både ljusare och varmare tider. Själv drömmer jag mig tillbaks till ett varm och skönt Belgien, tillsammans med kollegorna 2014.
Bunkerhälsningar
Leif H

Kattdjur är alltid imponerande, så även denna Pantherstridsvagn.

Kattdjur är alltid imponerande, så även denna Pantherstridsvagn.