Vecka 3, 2016. …och nu börjar det som vanligt!

 

spar_av_ett_forsvar

Så börjar då både dagar och veckor löpa på precis som vanligt. Vardagar är vardagar, och röda dagar är söndagar och inget annat. Nu dröjer det faktiskt ända tills 14 april (!) innan helgdagar dyker upp igen, då i form av Långfredagen!
Men innan dess skall vi väl hinna med ett och annat.
Arbetet med det kommande numret av FORT &  BUNKER har hållit på så sakteliga under alla helgerna och de gångna veckorna, och det ser ut till att bli ett spännande nummer.

Detaljplanering under rekognosering längs Skånska sydkusten. Från vänster ses Ing Lundqvist, Major O Häger (I 7), Löjtnant G Reuterswärd, Major I Axell och Ing Hägglund. (foto: Krigsarkivet)

Detaljplanering under rekognosering längs Skånska sydkusten. Från vänster ses Ing Lundqvist, Major O Häger (I 7), Löjtnant G Reuterswärd, Major I Axell och Ing Hägglund. (foto: Krigsarkivet)

Bland annat skall vi titta närmre på den skånska försvarslinjen – Skånelinjen. Det är nu nästan 20 år sedan jag började intressera mig för denna märkliga befästningslinjen runt den skånska kusten. Ett intresse som resulterade i ett antal böcker om det skånska försvaret – Skånelinjen (2000), I Per Albinlinjens fotspår 1 – 3 (2004-2005) och Spår av ett försvar (2010). Intresset har varit stort och några av böckerna är idag slutsålda och måste sökas på antikvariaten om man vill bli ägare till ett exemplar.
Och jag måste säga att det var en mycket spännande tid, de 2-3 åren jag tillbringade med de skånska bunkrarna under början på min bana som ”bunkerkramare”. Detta var före perioden med kartor, GPS, Krigsarkiv och Försvarsmakt! Här gällde det bara att hitta den första bunkern och sedan bestämma sig för vilket håll man skulle fortsätta sökandet åt. En egentligen ganska enkel fråga: Höger eller Vänster. Det var oftast vädret som fick bestämma. Skulle man ha motvind på utvägen, eller hemvägen. För man fick ju oftast gå samma väg tillbaka.

Lite enklare blev det när Försvaret och Fortifikationsverket kom in i bilden. Men tyvärr var kartmaterialet ganska bristfälligt på den tiden. Jag minns kartmaterial från Blekinge, där värnen markerats med prickar och ett streck ut till en fri yta där numret angavs. Allt detta på en fotostatkopierad generalstabskarta. Det blev mycket gissande.

Inte alldeles enkelt att gissa till att här finns ett värn.

Inte alldeles enkelt att gissa till att här finns ett värn.

Vi tittar också ut lite i världen, främst Europa. Intresset för fortifikation och militärhistoria har formligen exploderat på bland annat Facebook. Det verkar finnas en FB-grupp kring de flesta större bunkrar eller bunkeranläggningar, för att inte tala om de ”stora” begreppen som Atlantvallen, Västvallen, Maginotlinjen och många fler. Ett exempel är gruppen Bunkerfreunde (Bunkervän) som har över 5 000 medlemmar och ägnar sig åt schweiziska bunkrar och försvar. Du hittar dom här

Ett prov på en pjäsplats i Schweiz. Bara ett exempel på vad man kan finnas. (bild lånad från internet)

Ett prov på en pjäsplats i Schweiz. Bara ett exempel på vad man kan finnas. (bild lånad från internet)

Utöver allt detta har jag också börjat titta på lite olika projekt för mitt och förlagets ämnesområde – alltså bunkrar och ”nyare” militärhistoria, det vill säga 1900-talet. Ett projekt som på gått på halvfart, en tid, är en uppfräschad upplaga av den populära boken Militär utflykt. Den utkom första gången 2006 och behöver kompletteras med både det ena och det andra. De andra projekten får fortsätta vara lite småhemligt ett tag till 😉

Men nu är det söndagkväll och dags att slå igen butiken för denna gång. Jag önskar en trevlig kväll och hoppas vi läses inom kort!
Bunkerhälsningar
Leif H