malware scanner Vecka 7, 2107 Möte med historien! – Fort & Bunker

Vecka 7, 2107 Möte med historien!

General Evan L Hultman i full paradmundering!

General Evan L Hultman i full paradmundering!

När jag fick generalens CV via min mail kunde jag inget annat än imponeras. Med en karriär som började under Andra världskriget, ur vilket han kom ut som kapten och sedermera utnämnd till general. Juridisk karriär som bl a åklagare och ett försök att bli vald till guvernör i hemstaten. Inte utan man kände historiens vingslag.
Trestjärnigt_041

Det är inte ofta man direkt fattar tycke för personer man möter, men detta var ett av fallen. General besökte Beredskapsmuseet i Djuramossa under en härlig vinterdag i februari tillsammans med vänner från Helsingborg. Nyfiken, beläst, stor humor och ödmjuk är väl de ord som kommer närmast till hands. Under timmarna på Beredskapsmuseet var det lika mycket generalen som berättade om sitt liv för Johan A och undertecknad, som vi försökte berätta om museets.

Så här skriver Johan Andree på Beredskapsmuseets Facebook-grupp: ”Retired U.S. Army Major General Evan L Hultman, bl a tilldelad USAs näst högsta militära utmärkelse av presidenten; DSM, The Distinguished Service Medal. Kom i tisdags förbi Beredskapsmuseet för ett litet informellt besök…Varför då? Jo; Evan är bekant med Suzana Axeheim, Kulturnämnden Helsingborgs Stad. Dessutom är han väldigt militärhistoriskt intresserad och är bl a involverad i ett militärmuseum i hemstaden Waterloo, Iowa. Så vid sitt Sverigebesök var Beredskapsmuseet ett självklart val. Generalen var djupt imponerad över sitt besök på Beredskapsmuseet och öste beröm över oss; ”Fantastiskt att ni åstadkommit detta!” , ”Otroligt!”, ”Ni räddar och bevarar vår militära historia!”, ”Ni är hjältar!”…. Vår lilla mottagningskommitté med undertecknad Johan Andrée, Leif Högberg och Tobias Rooth tog blygsamt och förläget emot all beröm som östes över Beredskapsmuseet.

Generalens tre timmarsbesök i tisdags var verkligen en ära för oss! Som militärhistorisk ”nörd” började nackhåren krylla sig när jag började förstå VEM Evan egentligen är…Evan själv är en levande legend i USA! 93 år gammal! Vilket verkligen inte märktes – Vilken krutgubbe! Började som menig 1943, deltog i striderna i Stilla havet mot Japan, vid krigets slut var han kapten, hade general Mac Arthur som chef, hade Ronald Reagan ( USAs president 1981-89) under sitt befäl – vilken han sedermera blev bästa kompis med… Efter kriget blev det en civil karriär som jurist och åklagare, fortsatte dock inom det militära vid sidan av… Hans fortsatta militära karriärbeskrivning är låååång….

En glad general tillsammans med Beredskapsmuseets Johan Andree. Generalen har precis förärats En Svensk Tiger.

En glad general tillsammans med Beredskapsmuseets Johan Andree. Generalen har precis förärats En Svensk Tiger.

Dagen blev fylld med berättelser och minnen och vid frågan om det skulle bli en memoarbok av det hela avslöjade generalen att hans dotter, som dessutom var överste, under hösten skulle börja hjälpa honom med just detta. Spännande!
Omslag 1-17

Det nya numret av FORT & BUNKER är nu i slutskedet och skickas iväg till tryckeriet under de närmaste dagar. Någon gång om en 14 dagar skall du förhoppningsvis ha den i din brevlåda. Denna gång innehåller tidningen en härlig blandning av allt möjligt; modellbygge, krigsflygfält, skyddsobjekt, tyska kanoner, taggtråd, samlargrejor och mycket mycket mer.
Mycket material har också blivit ”ställt över” till nästa nummer som utkommer i maj, förhoppningsvis före den stora begivenheten Sveriges Militärhistoriska Helg – men osvuret är bäst!

Väl gömt!

Väl gömt!

Bland avdelning ovanligt värn kommer här en bild som passar bra i kategorin. På den tiden jag inventerade Skånelinjen för Försvarsmakten, och senare också för Länsstyrelsen var det många värn som spelade små spratt med en. Kartmaterialet var inte som nu, och GPS-positioner var mycket osäkert, om det ens fanns. Under det pampiga buskaget döljer sig ett tidigt kanonvärn som jag naturligtvis passerade åtskilliga gånger på jakt efter det. Sommartid är det ännu svårare att upptäcka det.

Kanske dags att hålla sig framme!

Kanske dags att hålla sig framme!

 Boken MILTÄR UTFLYKT är nu på upphällning. Det finns mindre än 50 exemplar i vårt lager och någon nytryckning är inte aktuell. Du vet väl att du som abonnent på FORT & BUNKER har 20% rabatt på ordinarie pris. Besök gärna vår bokavdelning här på hemsidan. Klicka böcker och de kan läsa lite om vad som finns! Ett litet utflyktstips kan du dock få redan här och nu! Stockholms Militariamässa går av stapeln den 8 april i Solna. Öppettiderna är 10 – 16 och som vanligt blir det en välfylld mässa, båda av säljare, utställare och besökare. Den är faktiskt värd ett besök.
Nu stänger vi skrivandet för idag och önskar trevligt fortsatt vecka
Bunkerhälsningar
Leif H