Vecka 9/10 2017. I väntans tider…

Rostig huv med sten på Ven

Också ett öde för ett militärhistoriskt föremål (foto: Lars Dahlbom)

Just nu händer det inte så mycket i ”vår” värld kan det tyckas. Men runt om i landet påbörjas, eller pågår arbetet med att laga, rensa, städa, röja, fixa, ordna och måla inför den kommande säsongen. På Oscar II fort i Göteborg installerades 57 mm tornpjäser, med torn, på sina ursprungliga platser under hösten. Nu skall forthjässan städas upp och återställas inför säsongen.

57 mm tornpjäs på Oscar II fort i Göteborg.

57 mm tornpjäs på Oscar II fort i Göteborg.

På Flaggdagen, den 6 juni är det meningen att fortet skall visa upp sig i all sin glans. Det utlovas också en ljudlig markering av dagen, som ju är speciell.

En unik bild från det nyöppnade pjäsvärnet i Djuramossa. År av fukt har skapat rödrost som tillsammans med kondensen bildar ett rödskimrande tak i ammunitionsdurken.

En unik bild från det nyöppnade pjäsvärnet i Djuramossa. År av fukt har skapat rödrost som tillsammans med kondensen bildar ett rödskimrande tak i ammunitionsdurken.

I Djuramossa, på Beredskapsmuseet öppnar ytterligare en pjäsbunker med en 15,2 cm kanon. Det är Brita, syster till Maja, som nu skall få visa upp sig efter 20 år i en stilla törnrosasömn. Bilden ovan, från dagen då plomberingen bröts kan man tyvärr inte se längre, avfuktningsaggregaten ser nu till att det är torrt och fint i den gamla bunkern.
Men än är det flera veckor till säsongen tar fart, även om en del platser öppnar tidigt för året, så är det inte alltid som vädret är det allra bästa.

Själv har jag så smått påbörjat planeringen av ”bunkeråret” 2017. Först ut står en resa till Medelhavet som förhoppningsvis skall bjuda på intressanta militärhistoriska upplevelser och spännande möten.

Det brukar vara välbesökt på Militariamässan i Stockholm.

Det brukar vara välbesökt på Militariamässan i Stockholm.

Nästa punkt på listan är Militariamässan i Stockholm den 8 april. Vi kanske ses där. Den brukar vara välbesökt och bjuder många många spännande intryck. Några böcker lär det också gå åt.

Den stora Bunkerresan under 2017 var ju tänkt att besöka Kanalöarna Jersey och Guernsey, men vid närmare kontroll visade det sig vara mycket dyrt (nåja allt är relativt), men betydligt dyrare än vad vi tänkt oss. Så nu gäller att det finna några nya spännande resmål till september/oktober. Bland valen finns östra Polen med Varglyan och andra spännande bunkeranläggningar. Västerut i Frankrike finns det kraftigt befästa området vid Calais med bland annat V1 och V2 platser samt den märkliga anläggningen för V3. Mellan Tyskland och Frankrike finner man många lämningar efter Västvallen, eller Siegfriedlinjen, med ett stort antal små museer. Så nog finns det mycket att se. Tyvärr har vi bara en vecka på oss så det gäller att välja rätt.

Jag skall också bege mig ”tillbaks i tiden” och titta lite på projekt jag varit inblandad i genom åren. Först ut blir ett ganska omfattande projekt som genomfördes under 2005 tillsammans med Länsmuseet i Kristianstad och Skogsvårdsstyrelsen. Det var en värngruppering i den lilla orten Baskemölla på Österlen som ”rustades”. Den kraftiga vegetationen röjdes, värnen putsades upp och försågs med ny fredstäckning. Den lokala hembygdsföreningen skulle ”ta hand om” platsen. Men hur gick det?

Kulsprutevärn 49 b med renoverad fredstäckning och städad omgivning.

Kulsprutevärn 49 b med renoverad fredstäckning och städad omgivning.

Men annars går tiden just nu åt till mycket sorterande av bilder i datorn. Genom åren har det blivit några stycken. Det som jag kallar huvudbildarkivet är indelat i ett stort antal underarkiv som t ex kustartilleri, vapen, militärmuseer, resor osv. Dessa är sedan indelade i ytterligare underavdelningar. Ett till synes bra system, men det finns brister. Ibland hamnar bilder fel, eller lägg i något som man trodde var rätt. Ibland kan man tillbringa timmar med att leta efter bilder som man vet är tagna men som ”gömt sig” någonstans. Numera har jag till vana att direkt när jag finner felplacerade bilder, lägga dessa på sin rätta plats.

Men inget ont utan det har något gott med sig. Många bilder ger tillbakablickar till en ”svunnen” tid då det fortfarande fanns massor att upptäcka i vår ”bunkervärld”. När ett par exempel:

En till synes vanlig hyresfastighet. Den skarpsynte upptäcker snabbt något konstigt i källarplanet.

En till synes vanlig hyresfastighet. Den skarpsynte upptäcker snabbt något konstigt i källarplanet.

Javisst, ett helt intakt fastighetsvärn för en kulspruta. Notera förstärkningsbjälkarna.

Javisst, ett helt intakt fastighetsvärn för en kulspruta. Notera förstärkningsbalken.

Och även ute i omgivningarna kunde man stöta på riktiga ”fynd:

Ett kulsprutevärn, typ F, flygfält, i Malmö hamn 1999.

Ett kulsprutevärn, typ F, flygfält, i Malmö hamn 1999.

Så nog fanns det mycket att fotografera, på den tiden. Och visst det finns forfarande en hel del kvar att upptäcka. Mer om detta skall jag berätta om vid ett senare tillfälle.

Så nu är det bara att fortsätta med lite arbete, i lagom takt, medan hjärnkontoret funderar lite på nästkommande nummer av FORT & BUNKERs innehåll.
Fortsätt nu ha en bra vecka och en trevlig helg. Vi läses!
Bunkerhälsningar

Leif H