Vecka 15 2017. Något som jag trodde skulle bli en normal vecka!

Om du tycker det ser gott ut så tänk om! Det är helstekt kotlettrad skuren i tunna skvor, som sedan hållit varma. Till detta kokt potatis OCH kall bearnaissås! Som tur var fanns det ett litet salladsbord som stillade min hunger. Och kokt potatis med ättiksgurka var ätbart. Men detta är ett ställe jag ALDRIG kommer att stanna vid igen!

Om du tycker det ser gott ut så tänk om! Det är helstekt kotlettrad skuren i tunna skivor, som sedan hållits varma. Till detta kokt potatis OCH kall bearnaissås! Som tur var fanns det ett litet salladsbord som stillade min hunger. Och kokt potatis med ättiksgurka var ätbart. Men detta är ett ställe jag ALDRIG kommer att stanna vid igen!

Förr pratade man ofta om fredagen den 13, nu får man kanske lägga fredagen den 7 till de mörka dagarna. Det som inte skulle hända i Sverige hände. Själv satt jag i bilen på väg till militariamässa i Solna, som skulle avhållas på lördagen. Jag hade startat hemifrån vid ½11-tiden och malde på mil efter mil, med stopp för lite fika här och där. Radion malde också på med musik, snack och trafikinformation. Det första som påverkade mig var en bilbrand vid Stavsjö som orsakade en rejäl köbildning på den norrgående E4,an. Sakta, sakta rörde sig köerna framåt och till slut började det rulla på igen. Då kom nyheten, den som man först trodde bara var en vanlig olycka -”Lastbil kört i folkmassa på Drottninggatan”. Det tog ett litet tag innan nyhetemedierna fått riktigt koll på det sedan satt det igång. Det var skottlossning både här och där och rykterna strömmade hej vilt. Ibland fick man intrycket att en del rykten matades på av journalisterna genom upprepade frågor om saker och ting.
Under tiden flöt trafiken på i ganska skaplig takt även om man började märka av att det var något som inte stod rätt till. Strax före Södertälje började köerna, i alla filerna in mot Stockholm. På radion kunde man höra hur avspärrningar växte, tåg och bussar ställdes in och allt blev mer och mer förvirrat.

Köbildning nummer 1 efter bilbrand vid Stavsjö.

Köbildning nummer 1 efter bilbrand vid Stavsjö.

Man smålog lite år trafikradions uppmaningar att ta det lugnt i köerna: -”vi sitter ju alla i samma båt”, samtidigt som man undrade över hur ofta bilen framför kunde byta plats i de fyra filerna. Men det finns ju alltid någon som står över alla händelser och måste fram till varje pris verkade det som. Men jag måste nog säg att de flesta tog det ganska lugnt. Jag skulle ju genom hela stan och ut till Solna och det var lika igenkorkat överallt. Mest förbluffad var jag över alla människor som kom promenerade, överallt. Trots beskedet om att alla bussar hade slutat köra och gått till sina garage fanns det bussar som stannade och tog upp folk på sin väg tillbaka.

Genomfarterna i Stockholm var välfyllda.

Genomfarterna i Stockholm var välfyllda.

Jag hade planerat att vara framme vid mitt hotell i Solna vid sexsnåret men insåg redan långt innan detta att det nog fick bli en sen kvällsöl. På hotellet satt vännen Anders och väntade och hade dessutom beställt bord på en italiensk restaurang inne i Stockholm. Nåväl sakta med säkert kom jag allt närmre Solna Centrum och till slut lyckades jag leta mig ner i garaget och parkera. Tag väskan och upp i reception. Här satt Anders med två kalla öl och väntade – Underbart! Snabb incheckning sedan kunde man njuta av några öl och fundera över kvällsmaten. Naturligtvis var det uteslutet att bege sig in till city eftersom alla kommunikationer var inställda. Så ny planläggning, det fanns ju restauranger i Solna också!

Lite blandade grekiska förrätter. (foto Anders Bennarsten)

Lite blandade grekiska förrätter. (foto Anders Bennarsten)

Det blev den lokala grekiska restaurangen där vi lyckades tränga oss in. Det verkade som om alla fastat och tvingats lägga om sina planer. Men det blev en trevlig afton om än dagens händelser påverkade oss. Vid bordet bakom oss upptäckte vi Tor Netterby och andra kollegor från modellbyggarhobbyn. Tydligen var det någon stor grej med modeller i närheten.
Nu väntade en skön natts sömn innan det var dags att ta sig till Solnahallen och Stockholms Militariamässa. För en gång skull var vi flera att bära in. Dels Anders B och dels Jan-Erik Ohlson från Borlänge. Så böcker och annat var snabbt på plats. Runt niosnåret dök också Alexander Wahlund upp med ett par kartonger av sin nya bok Stockholms Kustartilleriförsvar 1914-2000, som jag skulle sälja på mässan.

Lite vad som bjöds på. Bland annat gissningstävlingen "Gissa vikten på en 12/70-bult"

Lite vad som bjöds på. Bland annat gissningstävlingen ”Gissa vikten på en 12/70-bult” (foto: Anders Bennarsten)

Som vanligt började kön växa upp på entréplanet, och i år gick den dessutom i dubbla led. Klockan tio var det så dags för insläpp och den stora hallen fylldes snabbt upp med nyfikna besökare.  FORT & BUNKER hade i år en lite mindre plats och kanske lite mer i skymundan, men det hittade hit folk ändå. Men vår gissningstävling blev populär och handlade om att gissa vikten på en av de många bultar som förankrar tornkransen på en 12/70-pjäs. Det rätta svaret var 6,35 kilo. Spännvidden på svaren var allt mellan 4 – 19 kilo. Det är svårt det där med vikter. Den lyckligen vinnaren som kom närmst gissade på 6,47! Priset i form av en bok är utskickat! Grattis!

"Hårt" arbete vid bokbordet!

”Hårt” arbete vid bokbordet! (foto: Anders Bennarsten)

Frånsett att prata och sälja böcker så är det roligt med alla besökare som promenerar förbi vårt bokbord. En del stannar till och tittar lite lätt. Andra stannar och bläddrar, mer eller mindre noga i böckerna. Någon står näst intill och läser hela boken (!), medan andra bara passerar och konstaterar ”böcker” inget för mig.

Ganska mycket folk på mässan strax före lunchdags. (foto: Anders Bennarsten)

Ganska mycket folk på mässan strax före lunchdags. (foto: Anders Bennarsten)

Så dagen förflöt ganska snabbt och som vanligt ”dog” mässan vid 14-1430-tiden. Det är ganska märkligt. Mässan har öppet till 16.00 och alla uppmanas att inte börja plocka ner förrän just klockan 16. Men strax före 15-snåret börjar de flesta så sakta plocka ner sina prylar i allt snabbare takt. Och det är ju inte utan att man förstår dem. Många har ju en bra bit att köra, dessutom var det bara handlare och utställares om gick runt den sista timmen. Så även vi på FORT & BUNKER plockade ihop våra grejor och lastade. Vi var t o m så snabba att jag redan befann mig på väg hemåt vid ½4-tiden. Ganska skönt eftersom jag hade pass sju timmars körning framför mig.

Klockan hann och sent på kvällen, nästan midnatt innan jag parkerade hemma. Men det är ju alltid skönast att sova i sin egen säng. Mässan var trevlig och det såldes en del böcker bland annat flera av den nya boken Stockholms Kustartilleriförsvar 1914-2000. Boken kan du också beställa från FORT & BUNKERs hemsida under böcker (klicka här)
Bokomslag till Leif_resize 

Så där har du senaste i min värld! Nu stundar förberedelser för den militärhistoriska helgen i Djuramossa, den har du väl inte missat.Den 27-28 maj och mer om detta kan du läsa om här 

Bunkerhälsningar
Leif H