Vecka 21 2017. Tiden bara rusar iväg….

Rapsfält Maj_003_resize

Plötsligt har det gått mer än fyra veckor sedan vi hördes (lästes)sist. Det sägs att tiden går fort när man är lycklig, så man får se det från den positiva sidan. Sol och värme har anlänt, efterlängtat av de flesta, skulle jag tro! Just nu njuter jag i fulla drag av naturen runt gården. Detta året är det raps överallt. Just nu är fälten som vackrast med en intensiv gul färg och en påtaglig doft.

Senaste numret av FORT & BUNKER gick iväg till posten i fredags och börjar nu har börjat landa i brevlådor runt om i landet. Naturligtvis står här en hel del om Malta, årets första ”bunkerresa” som verkligen gav mersmak. Jag kan verkligen rekommendera ön, både som turistmål i största allmänhet, men och också som ett militärhistoriskt resmål.
2-17 Framsida

I tidningen finns en hel del spännande att läsa, som vanligt. Själv är jag mest förtjust i artikeln om pjäsvärnet K 33. Ett värn som jag under många år passerat och undrat över. Tillsammans med kollegan Lars D fick jag äntligen, med markägarens tillstånd, besiktigat värnet. Själva pjäsvärnet i sig var väl inte så märkvärdigt. Följde ganska exakt typritningen och var i stort en kopia av alla andra pjäsvärn med stridsvagnstorn, av denna typ. Det som gjorde det hela till en riktig överraskning var skyddsrummet som byggt en bit bakom pjäsvärnet.

Kollegan Lars D lyser upp tillvaron i det beckmörka skyddsrummet.

Kollegan Lars D lyser upp tillvaron i det beckmörka skyddsrummet.

Konstruktionen påminde i stort om en gammal SK 12, dvs ett skyddsrum för 12 liggande personer/soldater. Här fanns dock en stor skillnad då skyddsrummet hade vad som närmast kan beskrivas som en stötvågsgång, med nedgångar i båda ändar. Från gången fanns dörren in till skyddsrumsutrymmer vinkelrät. I stötvågsgången fanns också de två märkliga, rörformade ”tunnlarna” som ledde åt motsatt håll, från skyddsrummet räknat.

Stötvågsgången med en av de märkliga "tunnlarna".

Stötvågsgången med en av de märkliga ”tunnlarna”.

Så nu har jag en liten ”gåta” att lösa. Vad är det för typ av skyddsrum? Varför byggdes det precis här?, och vad har de rörliknande tunnlarna för funktion. Kollegan Lars D drog snabbt liknelserna till ett skyddsrum av samma slag vid Höganäs småbåtshamn. Detta raserades för att antal år sedan och vi hade tillfälle att dokumentera det innan rivningen var helt avklarad.

Skyddsrummet 1875 i Höganäs i samband med raseringen.

Skyddsrummet 1875 i Höganäs i samband med raseringen.

Och nu över till något helt annat! Minnesgoda läsare kanske minns min besvikelse över Ystad Tattoo 2015. Cyklande orkestrar, nyckelharpor och pappsoldater på vakt! Resultatet blev istället att besöka Malmö Tattoo som gick av stapeln i lördags. Ett riktigt imponerande skådespel. Dock lyckades jag vid biljettbeställningen finna platser som kanske inte var fullt så lämpliga.

Ingen vidare bra placering, speciellt inte med tanke på biljettpriset 390:-

Ingen vidare bra placering, speciellt inte med tanke på biljettpriset 390:-

Son tur var fanns det lediga platser strax intill, och lite längre ner som t o m var bättre. Orsaken till staketet var att det under platserna fanns en av arenans många ingångsöppningar. Men uppvisningar av hög klass och med många publikdragande delar. Här fanns musikkårerna från de skandinaviska länderna samt Tyskland, England och Estland. Frankrikes bidrag: Luftburna styrkornas musikkår fick lämna återbud på grund av transportproblem med flyget (!). Men ersättningen till detta dög mer än väl.

Inledningen på det 3 timmar långa Malmö International Tattoo.

Inledningen på det 3 timmar långa Malmö International Tattoo.

Engelsk bidrag: The band of The Houshold Cavalry. Slarvigt översatt blir det Hushållets kavalleris musikkår.

Engelsk bidrag: The band of The Houshold Cavalry. Slarvigt översatt blir det Hushållets kavalleris musikkår.

En fin komplettering var Innova Irish Dance Team som uppträde till tonerna från den engelska musikkåren.

En fin komplettering var Innova Irish Dance Team som uppträde till tonerna från den engelska musikkåren.

Mest applåder och glada rop drog den lilla 5-åriga dansande flicka i den irländska danstruppen.

Mest applåder och glada rop drog den lilla 5-åriga dansande flicka i den skottska danstruppen West of Scotland Highland Dancers, för musiken svarade The Royal Regiment of Scotland.

Naturligtvis fanns det svenska inslag i detta ståtliga tattoo. Här marscherar Arméns Musikkår in på arenan. Uniformerna är Kungliga Göta Livgardes uniform m/1886.

Naturligtvis fanns det svenska inslag i detta ståtliga tattoo. Här marscherar Arméns Musikkår in på arenan. Egentligen låter det betydligt bättre på engelska: The Band of the Royal Swedish Army. Uniformerna är Kungliga Göta Livgardes uniform m/1886.

Så det var en verkligt trevlig lördagskväll tillsammans med kollegan Johan A. Avslutningen var pampig med alla deltagarna på arenagolvet. Häftigt! Plötsligt stod alla upp och Nationalsången spelades med bidrag från publiken. Ganska mäktigt att höra 4-5 000 åskådare stämma upp vår Nationalsång!

Avslutningen på en riktigt härlig kväll!

Avslutningen på en riktigt härlig kväll!

Men nu närmast i tiden, noga räknat nu på lördag – söndag är det dags för de årliga Militärhistoriska dagarna på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Mer information finner du här Någonstans, i någon hörna, finner du FORT & BUNKERs bokförsäljning och förhoppningsvis även jag själv. Men det väntar en riktigt spännande nyhet på alla besökare. En ny-gammal kvinna (flicka) har anlänt till området. Brita! Hon har visserligen funnits här hela tiden men varit väl innestängd bakom sten och betong. Men fr o m lördag kan du besöka henne. Det är alltså 2.pjäs vid batteriet som åter trätt i tjänst. Något som du absolut inte skall missa!
Välkommen_resize

Men det kommer som vanligt att finnas mycket annat att titta på, och uppleva. Mängder av reenactment från alla håll och kanter. Ärtsoppa från koket naturligtvis! Först ut med servering är naturligtvis Korva-Bengt. Äkta wienerkorv med bröd och en tallrik ärtsoppa efteråt! Kan det bli mycket bättre! Här finner du mer information:http://www.beredskapsmuseet.com/militarhistoriska-helgen/

Bland mycket annat kommer du säkert att få de tyska trupperna (reenactment) i sitt läger, och kanske t o m i någon uppvisning.

Bland mycket annat kommer du säkert att få de tyska trupperna (reenactment) i sitt läger, och kanske t o m i någon uppvisning.

Som du kanske förstått börjar nu perioden med många utflykter och aktiviteter. Själv har jag en lång lista över ”att-göra-saker” för de kommande månaderna. Både roligt och spännande. Närmast efter den kommande helgen är det Flaggdagsfirande (Nationaldagen) på Oscar II fort i Göteborg. Mer om detta kan du läsa i det kommande veckobrevet i nästa vecka. Tills dess önskar jag en riktigt trevlig vecka och Pingsthelg, även om den numera är en dag kort.

Nu är det dags att komma upp ur underjorden och njuta av den kommande sommarens alla äventyr.

Nu är det dags att komma upp ur underjorden och njuta av den kommande sommarens alla äventyr.

Så njut av de härliga dagarna så läses vi igen……
Bunkerhälsningar
Leif H