Vecka 22 2017. Något utöver det vanliga….

En weekend som militariahandlare på Beredskapsmuseet är inte alls dumt. Här med Birgitta Persson i vårt stora försäljningstält fyllt till bristningsgränsen med "allt", även sådan som man inte visste att man saknade. (foto: Lars Dahlbom)

En weekend som militariahandlare på Beredskapsmuseet är inte alls dumt. Här med Birgitta Persson i vårt stora försäljningstält fyllt till bristningsgränsen med ”allt”, även sådan som man inte visste att man saknade. (foto: Lars Dahlbom)

Så var då ”bunkersäsongen” igång på allvar! Och med det menar jag alla aktiviteter som jag har på min lista. Det behöver inte nödvändigtvis vara betong och bunkrar. Det kan lika gärna ett militärhistoriskt evenemang, eller något annat spännande inom ramen för mitt intresse! Den gångna helgen tillbringades i Djuramossa, på Beredskapsmuseet. Den Militärhistoriska Helgen är nu en tradition sedan många år tillbaks och lockar deltagare och besökare från hela landet, så även i år.

Här kunde man fynda bland allsköns militärt överskott och förmodligen göra ett och annat fynd.

Här kunde man fynda bland allsköns militärt överskott och förmodligen göra ett och annat fynd.

Redan på fredagen började eventområdet byggas upp med försäljningstält, reenactmentområde och allt annat som behövs för en tilldragelse av denna storlek. Här fanns vikingar, karoliner, amerikanare, tyskar, engelsmän och naturligtvis ett stort antal svenska ”soldater” från både beredskapstiden och Kalla kriget.

Vikingabyn, eller lägret bjöd stundtals på hederlig bersärkagång.

Vikingabyn, eller lägret bjöd stundtals på hederlig bersärkagång.

Ett populärt ställe under dagarna var naturligtvis ”koket” och ”korvagubben”. Centralt placerade vid museibyggnaderna med ett perfekt utbud av ärtsoppa och varmkorv. Alltid lika populärt. Vem kan väl missa en tallrik ärtsoppa, även om vädret under lördagen kanske hellre skulle matchats med iskall glass. Men med en korv som förrätt och ärtsoppan till huvudrätt var det många som njöt i det varma vädret.

Koket fick verkligen arbeta hårt i det varma vädret. Det blev inte mycket bättre av de tre vedeldade spisarna.

Koket fick verkligen arbeta hårt i det varma vädret. Det blev inte mycket bättre av de tre vedeldade spisarna.

Det fanns gott om plats att njuta lunchen i det vackra vädret.

Det fanns gott om plats att njuta lunchen i det vackra vädret.

Som vanligt var det de många förevisningarna som drog till sig störst intresse. Explosioner och knallar har alltid lockat. Speciellt när det kombineras med stora och tunga fordon. På Beredskapsmuseet bjöds det på bägge delarna. 7.motorbrigaden förstärkt  Beredskapshistoriska föreningen bjöd på en ljudlig show flera gånger under de två dagarna. Men även karoliner och övriga deltagare visade upp sig.

Beredskapsmuseets tunga stridsvagn Gittan (Strv m/42) drog uppmärksamheten till sig.

Beredskapsmuseets tunga stridsvagn Gittan (Strv m/42) drog uppmärksamheten till sig.

När stridsvagnarna inte rullade blev de till ett populärt besöksmål för besökarna. Besättningen fler svara på många frågor om allt möjligt.

När stridsvagnarna inte rullade blev de till ett populärt besöksmål för besökarna. Besättningen fler svara på många frågor om allt möjligt.

Tyvärr fick jag inte fotograferat så mycket under helgen. Det är svårt när man har en arbetsuppgift som skall skötas. Visst gick det att smita ifrån en stund för att ta några bilder eller en tallrik ärtsoppa, men annars var det mest försäljning som gällde. Bland de populära ”fynden” fanns gamla permissionsskor, alltså svarta lågskor som användes när man var klädd i permissionsuniform. Och det var många som tog tillfället i akt att prova skor. Det var lite svårt med storlekarna, men ibland lyckades matchningarna.

Snygga och moderiktiga skor. Njaa, smaken är väl olika, men ibland stämmer det.

Snygga och moderiktiga skor. Njaa, smaken är väl olika, men ibland stämmer det.

På söndagen avslutades den stora helgen och ut från Djuramossa rullade på lastbilar, stridsvagnar och besökare. Tälten, staket och utställningar försvann och museet återgick till sin ”normala” verksamhet. Men det fanns en skillnad. Familjen hade utökats. Kanonen Maja hade fått sällskap av kanonen Britta. Det var 2.pjäs i batteriet som fick se dagens ljus. Redan på fredagen förrättades invigningen i närvaro av speciellt inbjudna och till en dundrade salut.

2.pjäs med kanonen Britta i samband med öppnandet av den plomberade pjäsbunkern

2.pjäs med kanonen Britta i samband med öppnandet av den plomberade pjäsbunkern.

Men det är inte långt mellan evenemangen, såhär på vårkanten. Redan nu på tisdag är dags för ett besök i Göteborg och Nationaldagsfirande på Oscar II fort. Här kommer jag att finnas med ett litet bokbord för de som önskar fylla på bokhylla, till bra priser. Men jag skall också njuta av dånet från fortets kanoner. Det skjuts nämligen salut med både smått och stort.

Eldgivningen (eller salutskjutning) med 15,2 cm kanon är en mäktig upplevelse. Här en bild från ett tidigare evenemang på fortet.

Eldgivningen (eller salutskjutning) med 15,2 cm kanon är en mäktig upplevelse. Här en bild från ett tidigare evenemang på fortet.

Jag skulle nog vilja påstå att både fortet, och Nationaldagsfirandet här, är värt ett besök. Här finner du mer information om dagen, och några hålltider! Själv har jag tänkt ta mig upp redan dagen före. Jag hoppas få ett par timmar för mig själv i fortet. Det är mycket speciellt att vandra runt i gångarna och lyssna. Det droppar, ibland kan det låta som någon suckar, och någon gång kan man nästan höra någon prata lågmält i ett av förläggningsrummet. Med lite fantasi kan man också höra skramlet från köket där kockarna håller på med dagens middag.

En plats som verkligen ger fantasin rejält utrymme.

En plats som verkligen ger fantasin rejält utrymme.

Men redan i denna vecka blir det mer spännande! Ett besök i ett av Malmös större befolkningsskyddsrum står på dagordningen. Framöver väntar besök i Köpenhamn där den stora försvarsanläggningen Vestvolden visar upp sig under två dagar 17 – 18/6. Här kan du lasa om denna speciella begivenhet. Ett evenemang som är värt ett besök om du är i trakterna, eller vill göra dig besväret. Framöver i sommar väntar sedan besök både här hemma och utomlands, men det tar vi nästa gång.

Vi kanske ses i Göteborg, mellan kanonsalvorna. Tills dess önskar jag en fortsatt bra vecka och vill du läsa på innan besöket på Oscar II fort kan jag rekommendera min bok 100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST. Har du den inte så finns den till salu på fortet nästa tisdag!
Boken 100 år Framsida

Bunkerhälsningar
Leif H