Vecka 23, 2017. Nationaldagen, men även en annan ”bemärkelsedag”!

DSC_5392_resize
Den 6 juni, en dag som firar av flera anledningar. Det är vår Nationaldag, vilket kanske det är det viktigaste för oss. Men det är också dagen D, invasionen i Normandie, början på slutet av kriget, även om det var långt kvar innan striderna tog slut.
I de länder som deltog i Andra världskriget firas naturligtvis denna dag. Speciellt är firandet i de länder som deltog i D-dagen och längs invasionskusten. Själv har jag besökt området flera gånger och det som alltid griper tag i en mest är just invasionsområdet, och då speciellt Omaha Beach.

Tidig morgon vid Omaha Beach. Tidpunkten är ungefär densamma som under invasionsdagen. (foto: Johan Andrée)

Tidig morgon vid Omaha Beach. Tidpunkten är ungefär densamma som under invasionsdagen. (foto: Johan Andrée)

Och det är svårt att inte påverkas av platsen. Inte bara den idylliska sandstrand där namnet ”Bloody Omaha” myntades. ”Landstigningen vid Omaha Beach resulterade i att många amerikanska soldater fick sätta livet till. Den officiella historiken säger att redan 10 minuter efter det att ramperna på landstigningsfarkosterna hade fällts ned var det ledande kompaniet ur spel, utan befäl och praktiskt taget utan möjlighet att agera. Varje officer och sergeant var dödad eller sårad. Det hela rörde sig mera om en kamp för överlevnad och räddning. Under första timmarna av anfallet förlorade den 40 000 man starka V armékåren över 3 000 man. Trots detta lyckades de överlevande omorganisera sig och pressa sig inåt land.” (Wikipedia)

På den amerikanska krigskyrkogården ovanför Omaha Beach vilar många av de soldater som stupade under D-dagen (foto: Johan Andrée)

På den amerikanska krigskyrkogården ovanför Omaha Beach vilar många av de soldater som stupade under D-dagen (foto: Johan Andrée)

Så vår Nationaldag är på sätt en vis också en del av de stora världshändelserna. I mitt fall firar jag dagen på Oscar II fort i Göteborg. Här har sedan ett antal år utformats en ceremoni som är på väg att bli tradition. Under Nationaldagen, även kallad Flaggdagen, högtidlighåller fortet dagen med flera kanonsaluter. Det är fortets gamla beväpning av 15,2 cm och 57 mm,s kanoner som gör sig hörda. En påminnelse till oss att inte ta frihet och fred för givet. Något som vi blivit smärtsamt påminda om under året. Stockholm, Manchester och London finns fortfarande i våra minnen.
Låt oss fira vår Nationaldag med glädje. Men låt oss också minnas alla de som offrat sina liv för att ge oss den friheten. Och låt också en tanke gå till som fortsätter att vaka över oss, både här hemma och utomlands.

Salut 4 okt Gbg_133_resize

Nationaldagssalut på Oscar II fort.

Är du i Göteborgstrakten tycker jag definitiv du skall göra ett besök på fortet. Det är inte bara salutskjutning, utan det finns en hel del annat att både göra och titta på. Du kan t ex besöka FORT & BUNKERs lilla bokbord och titta i de senaste böckerna. Eller varför inte göra ett fynd med boken 100 år av försvar i väst. En bok som ger dig berättelsen om Oscar II fort, men också om vårt försvar av västkusten.

Boken 100 år FramsidaSes vi i Göteborg?
Bunkerhälsningar
Leif H