Vecka 23, 2017. Nationaldagen, del 1. Ett litet stopp på vägen.

DSC_5392_resizeNationaldagen, eller som kallades det förr i tiden Svenska Flaggans dag skulle jag som ”vanligt” tillbringa på Oscar II fort i Göteborg. Något som håller på att bli en tradition även för min del. Denna gång hade hade jag bestämt mig för att köra upp redan på måndagen för att hinna med lite fotografering på fortet. Jag hade länge hoppats på att få ett par timmar för mig själv i fortet, utan en massa besökare. Det är betydligt enklare när man skall ta bilder med långa slutartider och ”måla” med belysning (ficklampor). Så sagt och gjort redan vid 9-tiden på måndagsmorgonen var jag på väg. Med väl tilltagen restid upptäckte jag att det fanns tid till ett stopp vid världsarvet Grimeton, den gamla radiostationen i Halland.

Besöksbyggnaden vid Grimeton radiostation.

Besöksbyggnaden vid Grimeton radiostation.

Redan på långt håll kan man se de gigantiska masterna, sex stycken på rad, där de sträcker sig bort från själva stationsområdet. Själva stationsbyggnaden var inte öppen för dagen, men det var däremot den relativt nybyggda besöksanläggningen med kafeteria och butik samt en liten utställning. Från besökscentrat har man också en fin utsikt över master och antenner.

De sex stora antennerna.

De sex stora antennerna.

Dagen besök var egentligen föranledd av ett tips om en utställning om Grimeton under Andra världskriget. Utställningen skulle dessutom vara placerad i ett skyddsrum intill stationsbyggnaden.

Skyddsrumsnedgången.

Skyddsrumsnedgången.

Jag var ganska ensam på området, som var helt folktomt. Skyddsrummet var dock öppet och inbjöd naturligtvis till besök. I det ganska lilla skyddsrummet fanns en liten fotoutställning kompletterad med diverse föremål från krigsåren. Men det märkligaste var nog skyddsrummets förbindelse med den splitterkur som stod placerad ovanpå skyddsrummet. Det fanns nämligen en förbindelsegång från skyddsrummet och upp till splitterkuren som under kriget användes som bevakningspost.

Splitterkuren ovanpå skyddsrummet.

Splitterkuren ovanpå skyddsrummet.

Hade man lust kunde man krypa på alla fyra nere i skyddsrummets ena hörn och kika upp mot splitterkurens botten. Trots mitt intresse avstod jag från att försöka och nöjde mig mig bilderna.

Bortre delen av skyddsrummet med den lilla öppningen in till förbindelsen med splitterkuren. Öppningen syns längs bort till höger.

Bortre delen av skyddsrummet med den lilla öppningen in till förbindelsen med splitterkuren. Öppningen syns längs bort till höger.

...och så här såg det uppifrån splitterkuren.

…och så här såg det uppifrån splitterkuren.

Efter en liten kort tur in i det tomma besökscentrat var det dags att fortsätta färden mot Oscar II fort och de egentliga arbetsuppgifterna. I nästa veckobrev får du följa med en kort rundtur i fortets många, och långa gångar. Men nu är det enligt alla listor, kalendrar och sägner SOMMAR! Så njut så läses vi inom kort!

Bunkerhälsningar
Leif H

En av många märkliga gångar i det gamla fortet som trots sin ålder fortsätter att fascinera besökare.

En av många märkliga gångar i det gamla fortet som trots sin ålder fortsätter att fascinera besökare. Mer om detta i kommande veckobrev och i nästa nummer av FORT & BUNKER.