Vecka 24, 2017. En spännande vecka har gått, och en ny står för dörren…

Vackert väder, havsutsikt, stora kanoner och pansarkupoler, vad mer kan man begära?

Vackert väder, havsutsikt, stora kanoner och pansarkupoler, vad mer kan man begära?

Vilken vecka, men det har du kanske redan förstått på föregående veckobrev. Efter det korta stoppet i Grimeton kom jag fram till Göteborg och Oscar II fort. Här väntade en god kopp kaffe, sedan var det dags för det som kan kallas ”hopp och lek” för en bunkertosse! Först ut stod en stunds fotograferande på hjässan där jag bland annat kikade på de ”nyinstallerade” eller rättare sagt återinstallerade 57 mm,s pjäserna med sina pansartorn. Ett imponerande arbete har genomförts under hösten/vintern med att få ytterligare två torn på plats. Nu återstår ett torn, det längst söderut, sedan har den gamla anrika fortet fått tillbaks sin ursprungliga beväpning.

Den gamla 57 mm,s kanonen ser kanske inte så vacker ut just nu. Än återstår mycket arbete och omsorg. Men jag kan nog lova att det kommer att se annorlunda ut.

Den gamla 57 mm,s kanonen ser kanske inte så vacker ut just nu. Än återstår mycket arbete och omsorg. Men jag kan nog lova att det kommer att se annorlunda ut när det blir klart.

Fortet ursprungliga beväpning var 2 stycken 24 cm,s självsänkande kanoner m/1904, två stycken 15,2 cm,s kanoner m/1903 i pansarkupoler samt fyra 57 mm,s kanoner m/1899 också i pansarkupoler. Dessutom fanns Götiska batteriet, som förvisso låg utanför det egentliga fortet, men ändå tillhörde försvarsanläggningen. Att vandra omkring uppe på fortets hjässa är egentligen en märklig upplevelse. Själva fortet syns knapp ovanför berget. Det är pansarkupolerna och de två stora 24 cm,s kanonerna som syns. Egentligen skulle de mäktiga kanonerna inte heller synts, då de var av den självsänkande typen. D v s efter varje skott sjönk pjäsen ner i ett skyddat läge. Hur det går till kan du se på denna lilla filmsnutt här. Idag är kanonerna fast monterade i upphöjt läge.

Det är en märklig känsla att vandra runt ensam inne i det gamla fortet.

Det är en märklig känsla att vandra runt ensam inne i det gamla fortet.

Men dagens höjdpunkt var nog ändå timmarna i berget, alldeles själv. Inga besökare, ingen trängsel. Bara tyst och stilla. Enda ljuden som hördes var droppandet av vatten, och ett och annat obestämbart ljud från berget. Kanske var det de gamla soldaterna som fortsatte sin tjänst, eller var det kanske min fantasi som spelade mig ett spratt? Vem vet?
Plötsligt bröts tystnaden av ett rop utifrån. Ett rop som ekade i de långa korridorerna; -KAFFE! Och det sa man givetvis inte nej till efter timmar med fotografering. Efter kaffet tog jag en tur runt hela fortet, nere i fortgraven. Även här finns mycket spännande detaljer att upptäcka och förundras över.

Fortet andra ingång. Idag igensatt och delvis raserad.

Fortet andra ingång. Idag igensatt och delvis raserad.

Här finns fönster och dörrar, bakom kraftiga pansarluckor. Dock bara på två av fortets sidor. Själv fortgraven skyddas också av mindre kanoner som är placerade i en ”egen” del av fortgravens yttersida. Om en eventuell angripare lyckades ta sig ner i graven väntade en otrevlig överraskning!

Rakt fram i bilden syns ett av de två kontereskarpbatterierna.

Rakt fram i bilden syns ett av de två kontereskarpbatterierna.

Fortgraven.

Fortgraven.

Efter dagens ”hårda” arbete var det dags att njuta en kvällsöl på Dockyard hotell inne på Nya Varvet. En passande miljö efter en militärhistoriskt intressant dag. Nästa morgon, som alltså var Nationaldagen, var det dags att infinna sig på fortet igen. Nu i egenskap av författare och bokhandlare.

FORT & BUNKER,s bokbord uppdukat och klart för besökarna.

FORT & BUNKER,s bokbord uppdukat och klart för besökarna.

Med Nationaldagspriser och intressanta böcker hoppas jag locka till mig besökarna. Och nog kom det besökare, och köpare! Det blev en underbar dag med mängder av folk, vackert väder och många trevliga stunder med läsare, bekanta och goda vänner. Tack alla för ni gjorde dagen till en lyckad sådan!

Det var en jämn ström av besökare mest hela dagen genom områdets grindar!

Det var en jämn ström av besökare mest hela dagen genom områdets grindar!

Som vanligt var det stort tryck på ”korvhandlaren” som också serverade kaffe och bullar. Kanske skulle det också funnit glass med tanke på det härliga vädret.

Det blev till att vänta i kön en stund.

Det blev till att vänta i kön en stund.

Den sista saluten sköts klockan 16 och det blev dags att packa samman mitt lilla bokbord. Två härliga dagar i Göteborg var till ända. Till dig som vill besöka fortet kan jag bara rekommendera detta! Titta in på fortet hemsida, eller Facebookgrupp, där finner du alla uppgifter om vilka dagar under sommaren det går att besöka fortet. Här kan komma till evenemangssidan.
Men det ligger mer spännande framför mig. I denna vecka handlar det om möten bland annat med FORT & BUNKERs nya hemsida. Sommaren 2016 hackades vår hemsida och stora delar av innehållet förstördes. Efter hjälpliga åtgärder har hemsidan fungerat någorlunda, men nu är det dags att få igång en ny.

Kanske en blivande framsida.

Kanske en blivande framsida.

Bakom arbete med layouten står Mias Idé & Ateljé AB som också svarat för omslagslayouten till flera av mitt förlags böcker. En av hennes absoluta styrkor är konsten att finna helt andra vinklar på bildval. Något som aldrig upphör att förvåna mig! Kanske ett tecken också på att man själv gärna blir ”hemmablind”.

Ytterligare ett exempel på layoutlösning.

Ytterligare ett exempel på layoutlösning.

Så vi får väl se vad som kommer upp under vårt möte i veckan. Men det blir mer spännande i veckan. På lördag är det dags för ett besök i grannlandet Danmark och Köpenhamn. Här avhålles nämligen ett stort militärhistoriskt evenemang, mitt i Köpenhamn, längs den gamla befästningsvallen ”Vestvolden”. Här kan du läsa mer om detta speciella evenemang.

Trots sin skönhet är det är en befästningsanläggning av ganska omfattande mått (bild från Vestvoldens hemsida)

Trots sin skönhet är det är en befästningsanläggning av ganska omfattande mått (bild från Vestvoldens hemsida).

Så nog har man veckan utstakad.Efter detta kommer ju en midsommarhelg då jag skall passa på att njuta av allt det goda som hör till. Men vi läses innan dess. Nu önskar jag en fortsatt trevlig vecka!
Bunkerhälsningar
Leif H