Vecka 25 2017. Tänk vad tiden går fort…eller är det jag som blivit äldre?

1998 besökte jag för första gången Beredskapsmuseet i Djuramossa, strax norr om Helsingborg. Jag hade tagit kontakt med Johan Andrée med anledningen av att jag börjat med förberedelserna för min första bok Skånelinjen.

Det var väl kanske inte så mycket till museum då (1999)

Det var väl kanske inte så mycket till museum då (1999)

Det jag minns bäst från detta första besök var att det var stampat ”jordgolv” i den stora museihallen, som för övrigt var en gammal väghangar från Flygvapnet. Invändigt kommer jag ihåg att det var mycket väggskärmar och massor av kopior på tidningsartiklar, sedan sviker minnet mig. Bilden ovan är tagen senare, under 1999, i samband med att hallen byggs om till en helt ny utställning. Här kom bland annat att bli ett litet kulsprutevärn tillsammans med en bildutställning om Skånelinjen.

Pjäsvärnet med kanonen Maja lite grann från ovan. Bilden tagen från LS-tornet på museihallens baksida 2005

Pjäsvärnet med kanonen Maja lite grann från ovan. Bilden tagen från LS-tornet på museihallens baksida 2005. Man har en imponerande utsikt över landskapet från tornet.

Det var i juni 1997, noga räknat den 30 juni, som museet startade. Det är alltså strax 20 år sedan och med andra ord JUBILEUM! För min egen del innebar besöket ett långt, och givande samarbete med Johan Andrée samt att en nära och givande vänskap uppstod med hela familjen Andrée.

En liten salutskjutning inför ett mindre "publikhav" våren 1999.

En liten salutskjutning inför ett mindre ”publikhav” inför säsongsavslutningen 1999.

Minnesbilderna är naturligtvis många och de flesta personliga. Dock är det några intryck, och bilder, som etsat sig fast på film och i minnet. Ett av de allra bästa, tycker jag, är när jag ”fått order” att hålla Johan undan från museet under en hel dag. Detta för att förberedelserna för Johans 30 års dag skulle kunna fixas, utan hans vetskap. Den dagen tror Johan ångrade att han någonsin träffat mig. Jag drog runt honom överallt, under förespegling att jag var extremt intresserad av både det ena och det andra. Speciellt minns jag hur vi på eftermiddagen vandrade runt i det gamla baracklägret, ovanför museet. Jag tror jag ställde tusen frågor om allt mellan himmel och jord. Nåväl det avlöpte till slut väl och födelsekalaset blev till en ordentlig fest.
Andra minnesbilder rör den museala världen, som 21,ans ankomst.

En vackert mönjemålad 21 cm kustkanon i ensamt majestät bredvid den gamla flygplanshangaren i Djuramossa.

En vackert mönjemålad 21 cm kustkanon i ensamt majestät bredvid den gamla flygplanshangaren i Djuramossa.

Kanonen var GIGANTISK. Det mesta på Beredskapsmuseet var tungt och stort. Kanonen Maja i sin betongbunker var stor, men doldes delvis av betong. Den nyanlända kanonen stod uppställ i all sin prakt, helt öppet, och tedde sig enorm jämför att allt annat på museet. Efter att kanonen rengjorts, blästrats, rostskyddsbehandlat och målats byggdes den stora museihallen över pjäsen. Ett bygge som till stora delar bekostades av SMB. Hallen fick därför namnet SMB-hallen. I den rymliga hallen kom framför allt det Kalla Kriget att gestaltas med ett flertal kanoner och föremål.

SMB-hallen fotograferad från luftbevakningstornet 2005.

SMB-hallen fotograferad från luftbevakningstornet 2005.

Så min rekommendation är att du viker fredagen den 30 juni och gör ett besök hos ett av Sveriges första, och numera, största privatägda militärmuseum. Dessutom Sveriges enda museum från Andra världskriget beläget ”under” jord i en kustartillerianläggning.

Efter 20 år med fallagn i topp.

Efter 20 år med flaggan i topp.

Så…och som man ofta säger -Nu till något helt annat! Den gångna helgen hölls i Köpenhamn ett evenemang –Krigshistorisk festival. En tillställning som lär ha lockat över 20 000 människor. Längs 1200 meter av den gamla befästningsvallen Vestvolden hade arrangörerna byggt olika tidsetapper med inslag från den tidens militära, eller krigiska, verksamhet. Vestvolden, som du kan läsa mer om här
Här fanns romerska krigare i sitt härläger från omkring år 75. Vikingarna hade naturligtvis sitt läger och smide svärd vid tiden omkring 985. Men det började bli riktigt spännande med 1800-talet med inslag som Själländska Historiska Artilleri- och Fältkåren. Det historiska året 1864, då Danmark förlorade stora delar av Jylland till Tyskland fanns naturligtvis med.

En historisk tvist. En romersk fotsoldat provar på den moderna tidens vapen i det engelska lägret.

En historisk tvist. En romersk fotsoldat provar på den moderna tidens vapen i det engelska lägret.

Hur man gjuter kulor till sitt gevär kunde man lära sig i det danska lägret från 1864

Hur man gjuter kulor till sitt gevär kunde man lära sig i det danska lägret från 1864.

Hela arrangemanget andades dansk gemyt och trivsel. Här fanns tyskar, amerikanare, ryssar och engelsmän med sina respektive läger och fordon. Men här fanns också något så annorlunda som en lite grupp som återskapade den Danska brigaden, alltså de danska soldater som utbildades i Sverige under Andra världskrigets slut. Överskeppningen skedde från Helsingborg till Helsingör den 5 maj 1945.

Två soldater ur den Danska Brigaden, som de kunde sett ut 1945.

Två soldater ur den Danska Brigaden, som de kunde sett ut 1945.

Så det blev ett par väldigt trevliga och intressanta timmar i den vackra parkmiljön. Hela den gamla befästningsvallen är idag fredad och är omgiven av stora parkområden. Redan nu har arrangörerna utlovat en upprepning av evenemanget under samma tid nästa år. Kanske redan dags att kryssa för helgen i almanackan. Ett tips är också att besöka den årliga Befästningsdagen som hålls i anslutning till Vestvolden vid Artillerimagasinet den 24 september. Kanske ett tips att minnas.

Ett av Malmös många stadsvärn som fortfarande kan beskådas. Pv-värrnet M 53 vid Tekniska museet.

Ett av Malmös många stadsvärn som fortfarande kan beskådas. Pv-värnet M 53 vid Tekniska museet.

I samarbete med Gatukontoret i Malmö och Artillerimuseet deltar jag nu i förberedelserna för Värnets Dag. Ett arrangemang där Malmöborna skall kunna kika in i två av Malmös värn och kanske ställa frågor.

Kulsprutevärnet M 72 vid Hovrättsbron som också visas på Värnets dag.

Kulsprutevärnet M 72 vid Hovrättsbron som också visas på Värnets dag.

Som en del av förberedelserna gjorde vi besök i de båda värnen. Skicket är utomordentligt. Båda värnen har fått ny takbeläggning och hålls fria från växtligheten. Klottret går tyvärr inte att undvika helt. I samband med inspektionen av värn M 72 trilskades låset och vi fick tillgripa på hammare och spett för att bli överens med dörren. Förbipasserande undrade säkert vad som stod på?

Ibland behövs lite våld och övertalning.

Ibland behövs lite våld och övertalning.

Så håll ögonen öppna för mer information om detta kommande evenemang som är planerat till lördagen den 23 september. Även FORT & BUNKER återkommer med fler detaljer.
Så nu är det dags att skicka ut detta veckobrev i cyberrymden. Sommaren har ju börjat ordentligt, åtminstone här i Skåne. Midsommaren står för dörren och det återstår inget annat än att önska alla kollegor, vänner, läsare, följare och alla andra en riktig trevlig midsommar med allt som hör därtill! Glad sommar!
DSC_5392_resize

Bunkerhälsningar
Leif H