Vecka 32, 2017. Nu har det varit tyst länge nog…..

Nästa vykortsaktigt. Haväng på Skånes ostkust i strålande solsken. Gamla fiskebodar och ett kulsprutevärn som en gång i tiden var utrustad med stridsvagnstorn.

Nästan vykortsaktigt. Haväng på Skånes ostkust i strålande solsken. Gamla fiskebodar och ett kulsprutevärn som en gång i tiden var utrustad med stridsvagnstorn.

Det här är väl vad jag helst skulle vilja sysslat med hela sommaren igenom. Men det är inte alltid som man kan bestämma själv och det blir som det blir. Det är ett bra tag sedan det skrevs något veckobrev. Det senaste var i vecka 25, strax före midsommar. Så ursäkta det långa uppehållet men det var oplanerat. Men som sagt tillbaks till bilden ovan; Det är en solig och varm sommarlördag och jag har gjort ett litet besök längs den skånska ostkusten. Noga räknat Ravlunda, Haväng och Vitemölla. Platser som blivit aktuella och enligt tidningsartikeln blev intressanta att besöka. Det finns ju fortfarande värn och skyddsrum kvar som inte blivit ”åtgärdade”, dvs plomberade eller raserade. Och detta var detta som nu tidningen Ystads Allehanda uppmärksammade.

Fiskgjusar_198_resize

Det är ju inte så ofta det står någonting om våra kustvärn i tidningarna, så naturligtvis reagerade jag på detta. En av de sköna lördagarna packade jag bilen med kamerautrustning och matsäck och satte kurs mot Ravlunda skjutfält i östra Skåne. Detta är en av de platser när man har en otrolig utsikt över stranden och havet utanför. Strandlinjen sveper i mjuk linje och bildar Hanöbukten. Detta innebär att med en bra kikare kan man se, i princip, de flesta kustvärnen längs stranden, flera kilometer bort.

Den mjuka bukten gör att man ser långt bort längs stranden. Här en bild norrut från Haväng, och värnen ligger som på ett "pärlband".

Den mjuka bukten gör att man ser långt bort längs stranden. Här en bild norrut från Haväng, och värnen ligger som på ett ”pärlband”.

Efter att ha parkerat vid Haväng, där det finns en stor parkering och ett vandrarhem, tog jag mig ner till vattnet. Här finns ett gammalt Ksp-värn, plomberat sedan länge. En gång i tiden var detta också utrustat med en stridsvagnstorn m/42, men det är naturligtvis borta sedan länge. Värnet ligger precis på gränsen till skjutfältets södra del. Här är mycket vacker, se bilden överst i inlägget. Idag var det alldeles tomt här. Kanske för att klockan bara var tidig morgon. Jag njöt en slät kopp kaffe i gräset ovanför bunkern. Jag tog en kort promenad söderut, över Verkeån och ner till nästa värn. Det var fortfarande förvånansvärt ödsligt i området, men någon morgonpigg joggare kom dock farande på stigen.
Jag tog mig tillbaks till bilen för här var det ju ingen ”avveckling” inom synhåll. Nästa stopp blev Vitemölla, och badplatsen i norra delen. Här hade badgästerna vaknat och några modiga tog sig ett dopp i det förmodligen kalla vattnet. Inte heller här syntes någon avveckling.

Värn 817 i Vitemölla en tidig lördagmorgon.

Värn 817 i Vitemölla en tidig lördagmorgon, eller rättare sagt skyddsrummet till värn 817…

Jag blev snart klok att avveckling hade precis gjorts här. Värn 817 och det tillhörande skyddsrummet 817 b. Genom en efterlysning i vår FaceBook-grupp fick jag några bilder från själva plomberingen. Så det blev lite bilder ”under” och ”efter”.

Pågående plombering av skyddsrum 817 a. I bakgrunden syns värn 817 som precis fått sin armering i nedgången. (foto: Anders Bengtsson)

Pågående plombering av skyddsrum 817 b. I bakgrunden syns värn 817 som precis fått sin armering i nedgången. (foto: Anders Bengtsson)

Det nyplomberade kulsprutevärnet 817 i Vitemölla.

Det nyplomberade kulsprutevärnet 817 i Vitemölla.

Efter det korta besöket vid värnet var det dags att se sig om efter fler värn och jag kunde konstatera att det var nog här som ”avvecklingen” befanns. Jag hittade några värn som också förmodligen står på avvecklingslistan i ett senare skede. Så det lär bli tillfälle att återkomma.
En annan härlig upplevelse var inhoppet som bunkerguide på Beredskapsmuseets bunkervandring i Helsingborg. En återkommande aktivitet genom åren som nu blivit otroligt populär. Tyvärr gjorde min sjukdom att jag fick hoppa av, men nu var det dags för ett litet ”gästspel”, med hjälp av Johan Andrée, som tog de besvärligare bitarna.

Alla vill komma in i värnet H 1 vid Margaretaplatsen, där guidningen börjar.

Alla vill komma in i värnet H 1 vid Margaretaplatsen, där guidningen börjar.(foto: Johan Andrée)

Det var riktigt roligt att se hur många intresserade som mött upp, trots andra evenemang i stan, och dessutom Allsång på Skansen i TV,n.
5_resize

På plats i vänet H 58 i Hälsobacken. Ett av många spännande stopp på vägen. (foto: Johan Andrée)

På plats i vänet H 58 i Hälsobacken. Ett av många spännande stopp på vägen. (foto: Johan Andrée)

Vandringen går från Margaretaplatsen och vidare upp till Vikingberg. Därefter tar man sig ner till Hälsovägen. På andra sidan, åter upp på Landborgen, tittar man på värn i Öresundsparken och här kunde man dessutom köpa sig lite fika (som smakade härligt). Färden går vidare mot Kärnan där kvällens tur avslutas vid skyddsrummet H 14 precis nedanför Kärnan.

Här får deltagarna en lektion i hur man spärrar en gatukorsning med både värn och hinder. (foto: Johan Andrée)

Här får deltagarna en lektion i hur man spärrar en gatukorsning med både värn och hinder. (foto: Johan Andrée)

Jag måste säga att det var en otroligt rolig kväll, med mängder av frågor och undringar. Själv var det skoj att få återuppleva en visningskväll efter några års uppehåll. Det gav mersmak så kanske blir det fler tillfällen. Men jag måste erkänna att det var ganska skönt ner vi sjönk ner i stolarna på den lilla restaurangen för lite kvällsmat!

Kollegan Lars D tillbringar några veckor varje sommar på Österlen i trakterna av Vik. Här han under årens lopp följt naturens påverkan på det gamla värnet 52.
Österlen 2015 Orelund-8_resize

Värn 52 i Viken. Överst 2015 och däreunder 2017.

Värn 52 i Viken. Överst 2015 och därunder 2017. (foto Lars Dahlbom)

Det är kanske så enorma förändringar på två år, men man kan ändå se att delar av betongförstärkningen har släppt och fallit ner. Själva värnets sockel, eller grund har också frilagts och syns tydligt i värnets framkant. Grunen består till stora delar av stockar som pålats ner i sanden. Så detta är förmodligen också ett värn som omfattas av det åtgärdsprogram som nu Fortifikationsverket genomför på Österlen.
Omslag 3-17
Det nya numret av FORT & BUNKER är klart på tryckeriet och skall nu distribueras till sina prenumeranter. Som vanligt ett nummer med spännande innehöll och bra blandning. Dock! Denna gång med mycket om de gamla värnen och den nu pågående ”avvecklingen” på Österlen.
Så nu väntar en vecka då mina olika projektarbetet tar fart igen efter ett långt sommarupehåll. Först på listan står den helt ny guideboken som inte riktigt fått något namn ännu. Det var ju 2006 som guideboken MILITÄR UTFLYKT kom ut. Vid utgivningen var det en helt unik utflyktsbok men över 700 resmål inom den militärhistoriska sektorn.
militar_utflykt
Boken MILITÄR UTFLYKT finns kvar i en mycket liten upplaga efter att ha varit helt slutsåld. En felsorterad låda på vårt lager kan vi tacka för att det fortfarande finns ett 30-tal exemplar. Vill beställa den är det alltså bråttom!

Den nya boken blir en guidebok i liknande stil. Men det händer mycket på 10 år med våra utflyktsmål. Många har försvunnit, och en del nya har tillkommit. Jag kommer att hålla dig löpande informerad om hur arbetet med boken fortskrider.

Så därmed blev det äntligen ett veckobrev, även om det rätterligen skulle kallas måndasbrev eller något liknande. Jag slutar med en bild från en badstrand i Klagshamn, söder om Malmö. En gång i tiden väl försvarad av både kustvärn, kustartilleri och minor. Idag har nästan ”alla” spår försvunnit. Bilden visar var det en gång stod ett kulsprutevärn.

Idag får man leta länge för att hitta spåren efter de gamla värnen i Klagshamn.

Idag får man leta länge för att hitta spåren efter de gamla värnen i Klagshamn.

Så därmed önskar jag en fortsatt skön vecka och förhoppningsvis skall det inte dröja lika länge tills nästa gång 🙂

Bunkerhälsningar
Leif H