Vecka 40, 2017. Från Första världskriget till V-vapen…. (Bunkerresan 2017, del 2)

Som vanligt rusar tiden iväg mycket fortare än jag planerat. Inte minst blev jag påmind i veckan när min 71:a födelsedag inträffade. Denna gång var det väldigt speciellt eftersom jag var hemma. Normalt brukar Årets bunkerresa inträffa vid denna tid och jag har firat åtskilliga födelsedagar tillsammans med mina tre ”vapendragare” på de mest märkliga platser i Europa. Detta leder ju onekligen till 2017 års Bunkerresa som vi fortsätter att titta lite på här. Vi börjar med några bilder för att avrunda besöken i Första världskrigets fotspår.
Bunkerresan 17 Somme_002_resize Bunkerresan 17 Somme_005_resize Bunkerresan 17 Somme_010_resize Bunkerresan 17 Somme_011_resize Bunkerresan 17 Somme_015_resize

Bunkerresan 17 Somme_026_resize

Första världskriget avrundades med ett besök i området kring Somme, ett av de ”stora” slagfältsområdena. I den lilla staden Albert var minnet av Första världskriget i allra högsta grad levande, inte minst genom det något annorlunda underjordiska museum som inrättats i ett gammalt tunnelsystem. Översta bilden visar den långa trappan som tog som ett 20-tal meter ner under stadens gator. Här hade man byggt upp ett museum med ställningar, vapen, utrustning och slagsfältsfynd. Mycket annorlunda och sevärt. I parken bakom museet fanns ett antal bronsskulpturer av soldater från de olika inblandade länderna. Det förgyllda klocktornet som syns, ovanför taken, på nedersta bilden har en alldeles speciell historia, som avbildas på väggmålningen. Kyrkan  i Albert, Basilica of Notre-Dame de Brebières, med sin gyllne staty på toppen, träffades av en granat 1915. Statyn blev kvar på tornet men i horisontalt läge. Många skrönor uppstod bland trupperna runt om i området. En av de mera kända var att den som orsakat skadan skulle förlora kriget. 1918 skadades kyrkan och staden åter av ett häftigt artilleribombardemang och statyn föll. Efter kriget återbyggdes kyrkan och en kopia av statyn fick åter pryda kyrktornet.

La Cupole, ett mycket stort och annorlunda militärhistoriskt museum.

La Cupole, ett mycket stort och annorlunda militärhistoriskt museum.

Bakom den moderna entrebyggnaden, ja det är faktiskt nästan bara en entrebyggnad med museishop och cafeteria, samt några små utställningsmontrar. Den egentliga ingången till museidelen ser du nedan, och gör kanske inte så mycket väsen av sig.

Ingången till själva museianläggningen La Cupole.

Ingången till själva museianläggningen La Cupole.

En flygbild över anläggningens centrala delar. I den stora kupolen monterades raketerna. Själva afyringsramperna (2 st) fanns vid de fyra "fingrarna", som egentligen är de två portarna ut till avfyringsrampen. (foto från Internet)

En flygbild över anläggningens centrala delar. I den stora kupolen monterades raketerna. Själva afyringsramperna (2 st) fanns vid de fyra ”fingrarna”, som egentligen är de två portarna ut till avfyringsrampen. (foto från Internet)

Översiktkartan ger kanske en liten bild av den omfattande anläggningen.

Översiktkartan ger kanske en liten bild av den omfattande anläggningen.

Men väl inne i det tunnelsystemet, för det är det som anläggningen egentligen består av, blir man imponerad över omfattningen. La Cupole är en av de större bunkeranläggningar i Europa, trots att den aldrig blev färdigställd.

En av de många tunnlarna. Här precis vid ingången fanns en utställning om stridvagnens roll i krigföringen(!)

En av de många tunnlarna. Här precis vid ingången fanns en utställning om stridvagnens roll i krigföringen(!)

Här finns omfattande utställningar om raketens historia, och då inte bara V2. Här finns också ett flertal utställningar om Andra världskriget. Något som var förvånansvärt var en utställning om olika försvarsåtgärder, typ hinder, längs Atlantvallens kuster.

Försvarsåtgärder vid Atlantvallen kust och en tomhylsa från batteri Lindemann.

Försvarsåtgärder vid Atlantvallen kust och en tomhylsa från batteri Lindemann.

Bunkerresan 17 La Cupole_046_resize

Att anläggningen var omfattande blev man klock på i den stora kupolen där en gång raketerna skulle monteras och göras klara för start. Idag är här lera utställningar i två plan, med en balkongavdelningen som gör att man får en blick ner i kupolen.

En del av den enorma kupolen.

En del av den enorma kupolen. I högra sidan skymtar modellen av V 2 raketen.

Och naturligtvis hänger här en modell av ”huvudföremålet” V 2 raketen.
Bunkerresan 17 La Cupole_037_resize

Vi avslutade besöket med ett besök i den kombinerade cafeterian och museishopen. Här kunde man njuta, och det gjorde vi, baguetter, smörgåsar och kaffe eller öl. Museishopen var välfylld med ”prylar” och böcker kring Andra världskriget och naturligtvis V 2.

Avfyringsramp till V 1 invid parkeringsplatsen på La Cupole.

Avfyringsramp till V 1 invid parkeringsplatsen på La Cupole.

Avslutningsvis fick jag äntligen beskåda en avfyringsramp till V 1 raketen. Något som kanske minnesgoda läsare och följare förstått att jag föröskt finna under våra resor till Normandie. Här fanns den nu äntligen. Visserligen inhängnad, men ändå. Och det skulle bli bättre…..

Fortsättning följer inom kort…..