Vecka 10, 2018 Nu börjar nedräkningen…

 

I morgon, fredag den 9 mars, är det två veckor kvar till premiären av den nya boken HEMLIGA UTFLYKTER! En helt ny guidebok! En guidebok över Sveriges militärhistoriska sevärdheter. Bokens 280 sidor är ”sprängfylld” med intressanta och spännande utflyktsmål. Platser som du kan besöka rent fysiskt, eller sitta hemma i fåtöljen och läsa om dem. Boken innehåller också ett stort antal artiklar om bakgrunden till en del sevärdheter. Det kan gälla Flygvapnets Bas 60 och 90 system. Hur de fungerade, hur de såg ut. Eller vad som finns kvar av de många luftvärnstorn i betong som byggdes under Andra världskriget. Annat spännande är förteckningen över våra bevarade örlogsfartyg, var de finns och vad det blev av dem.

Men naturligtvis finns här också alla de andra ”vanliga” militärhistoriska platserna. Regementen, flottiljerna, museerna och allt annat inom ramen för det militärhistoriska.

På Militariamässan i Solna den 25 mars presenteras boken för första gången och kan naturligtvis köpas plats. Både jag själv och min kollega Jan-Erik Ohlsson finns på plats under dagen.

Inget vanligt stenröse.

Intresset för vår militärhistoria ökar för varje år. Det det är också många som upptäcker att det är ett ganska spännande och mångfacetterat område. På jakt efter sevärdheter i våra skärgårdar kan man ju också passa på att njuta av både naturupplevelsen och fågellivet. Även om mycket av vårt fasta försvar har avvecklats och lagts ner finns det mängder av ”lämningar” kvar runt om i landet. Med HEMLIGA UTFLYKTER! som underlag när du planerar ”upptäcktsresorna” eller som ständig medresenär bilen behöver du inte missa något. För visst är det irriterande när man kommer hem efter en utflykt och upptäcker att bara 1 km bort fanns det en besöksvärd sevärdhet!

Lite grand om block och spärrar.

Du får också lite fördjupning i en del ämnen som förknippas med militärhistoria och fortifikation. Kunskaper som kan komma till pass på dina utflykter. De flesta sevärdheter har både vägbeskrivningar och GPS-adresser om det inte finns någon gatuadress. Boken är dessutom rikt illustrerad med bilder från de flesta av besöksmålen. Bilderna hjälper dig att själv avgöra om det är ”värt resan”. Här finns också den mest omfattande listan över våra militärhistoriska samlingar och museer. Komplett med respektives hemsidesadress. Ett tips är att ALLTID kolla öppettiderna innan du beger dig iväg till det aktuella museet.

Med bok HEMLIGA UTFLYKTER! kan du enkelt planera din utflykter inför den kommande våren och sommaren. Vare sig du väljer att båtluffa i Stockholms skärgård, eller bunkervandra i Dalarna finns det mycket underlag i boken. Med hjälp av GPS-positionerna kan du t ex enkelt lägga upp din rutt i lugn och ro hemma vid köksbordet. Kort sagt det här en oumbärlig bok om du tänker ge dig ut på militärhistoriska ”upptäcktsresor”. Detta oavsett om det gäller en kort utflykt i närområdet, eller en vecka bunkerjagande på Gotland.

Boken kan redan nu beställa från FORT & BUNKER här! Det kan också vara en bra present till kompisen eller någon kollega som delar ditt intresse. Beställda böcker beräknas levereras med början vecka 13.

När du ändå är inne i ”bokhandeln” kan du botanisera bland FORT & BUNKERs övriga utbud av militärhistoriska böcker.

Så med denna lilla påminnelse om den kommande boken ber jag att få önska en trevlig helg!
Bunkerhälsningar
Leif H

PS I nästa vecka tittar vi på vad som hände med alla våra bunkrar runt om i landet!