Vecka 9, 2018 Ett lugn har infunnit sig…

På spaning efter nya spännande projekt, eller vad skall jag göra nu? (foto: Lars Dahlbom)

Boken HEMLIGA UTFLYKTER trycks just nu och skall förhoppningsvis komma till vårt lager i god tid för lanceringen på Militariamässan i Solna, den 25 mars. Att boken har blivit färdig betyder också dags att ”städa” arbetsrummet och försöka få lite ordning på saker och ting. Bland allt detta behövdes det också det också genomgång i bildarkivet och kontroll av gammalt material på nätet.
Redan den 26 januari 2002 ”sjösatte” FORT & BUNKER en forumsida för alla med intresse i fortifikation som har den huvudsakliga inriktningen då. Forumet var ganska primitivt och kunde t ex inte publicera bilder, vilket var ganska irriterande. Men trots detta fortsatte forumet att fungera och en frågor och diskussioner avhandlades. När forumet stoppades under 2013 fanns över 1800 ”trådar”, alltså diskussionspunkter eller frågor. Nedläggningen, eller stoppet, för forumet finns fortfarande, berodde dels på att flera liknande forum startades, bl a FortForum som utvecklades till en alldeles perfekt plattform för oss ”bunkernördar”. Tyvärr har detta forum försvunnit sedan ett par år.
Det gamla FORT & BUNKER-forumet hittar du på http://www.webvoter.net/se/webforum/?id=6299 Här finns inlägget från 2002 och framåt, de ligger dock i omvänd ordning. Notera att det går inte att göra fler inlägg.

Ljuva rese- och upptäcksfärder i begynnelsen!

Under ”städandet” kan det inte undvikas utan man fastnar lite i de ljuva minnesbilderna från FORT & BUNKERs ”barndom”. Det var handgripliga utflykter i ett hitintills outforskat, och ibland lite halvhemliga områden. Att med båt utforska kustförvaret i Blekinge var inte vara spännande, det var också en fin naturupplevelse med strandhugg överallt längs kusten. Flera av de eftersökta värnet låg ju på kobbar och öar. Andra låg så till att de bara kunde nås med båt. Men det fanns också annat spännande i det lilla landskapet. Örlogsstaden Karlskrona skyddades av ett stort antal kustartilleribatterier som vid denna tid fortfarande fanns kvar, om än i ganska dåligt skick.

Batteri Tjurkö (TÖ) hade fortfarande kvar sina pjäser.

Ett sådant besök gjordes tidigt på batteri Tjurkö strax utanför Karlskrona. Här fanns fyra 15,2 kustkanoner uppställda i öppna brunnar. Här fanns närförsvar, luftvärn, baracker och en underjordisk ledningscentral. Platsen var också känd för det stora antalet huggormar som trivdes i det steniga området. Vaksamheten avtog ganska snabbt när vi klättra ut och in ur pjäsställningar och kanontorn. Vid denna tid skedde besöken i militärt sällskap, men spännande var det.

Mellan de officiella besöken vid de större anläggningar passar jag också på att utforska de många värn som fanns ”överallt” i landskapet. Extra roligt var att här fanns det lite annorlunda värn, jämfört med de i Skånelinjen.

Ganska svårt att upptäcka. Ett kulsprutegevärsvärn av ”blekingsk” modell.

Resor och utflykter tog mig till platser som idag inte finns länge, eller saknar det som en gång gjorde det till ett besöksmål. Det är speciellt två platser i Blekinge som tillhör de tidigaste minnena. Det är de båda 30,5 cm batterierna Aspöberg, på Aspö, och Ryssjön i närheten av Järnavik. De batterierna förlorade sina enorma pjäser redan under 1950/60-talet då dessa skrotades

Grindarna in till en minnesvärd plats för mig. Idag finns här det rörliga kustartilleriets museum.

De båda ”tunga”, eller svåra haubitsbatterierna i Blekinge var bland de första anläggningarna jag besökte i slutet på 1990-talet. Man kan väl lugnt påstå att det var en mäktig upplevelse att få vandra runt i de båda batteriområdena, och dessutom komma in i de omfattande tunnelsystemen. Speciellt då i sällskap med en gammal batterichef. Tyvärr försvann de stora pjäserna långt innan bevarandeprojekt och liknande fanns på dagordningen.

3.pjäs vid batteri TS under skrotning, någon gång under 1950-talet.

Såhär såg pjäsplatsen ut under ett av mina besök i batteriområdet under 2002-2003. Det var i samband med arbetet på boken Blekinge det hemliga landskapet, som jag tillbringade ganska mycket tid i batteriområde.

Men allt det är historia idag. De båda batteriområdena finns fortfarande kvar. På Aspö ligger det intill museet för rörligt kustartilleri. En pjäsbrunn har bevarats och kan besökas, även när museet inte är öppet.
Se där, det blev lite nostalgiska tillbakablickar på det som en gång var hemligt. Tyvärr har mycket försvunnit. Men visst det mycket kvar att se, lite beroende på hur stort ens intresse för betong  och militärhistoria är. Det är ju inte alla som blir upphetsade av en bergvägg med en liten plomberad öppning. Speciellt inte efter en skogspromenad på några kilometer.

Just nu strömmar beställningarna in på den nya guideboken HEMLIGA UTFLYKTER, vilket naturligtvis är väldigt roligt. En del frågor har dykt upp kring boken; innehåller den verkligen hemligheter? Naturligtvis gör den inte det! Bortsett från att det vore ett lagbrott, tror jag inte vår försvarsmakt skulle uppskatta att våra hemliga anläggningar, med vägskrivningar och positioner publicerades öppet.
Det som kallas ”hemligt” är i vissa fall f d hemligheter eller svårtillgängliga och okända platser. Det behöver inte vara någon gigantisk försvarsanläggning, det kan vara ett enkelt minnesmärke, eller en bortglömd plats någonstans.
Några har undrat om man verkligen behöver köpa denna när man redan har de båda andra böckerna i ”familjen MILITÄRA UTFLYKT”? Nej naturligtvis ”behöver” man inte köpa den senaste. Men den första boken i sviten kom ut 2006 och har med andra ord några år på nacken. Mycket har förändrats. Byggnader raserats, nya platser har blivit tillgängliga. Flertalet regementen har lagts ner och blivit till något helt annat. Nya museer har öppnats, och besöksmål har både tillkommit och försvunnit. Så visst behöver en ny utgåva. Och det är inte bara en ny utgåva. Här finns många små fördjupningsartiklar om olika platser och företeelser inom bokens ram. Du kan t ex finna listor på alla bevarade svenska örlogsfartyg. Alla våra militärhistoriska museer och utställningar. Flygvapnets Bas 60 och Bas 90- systemen förklaras o s v.

Ett litet smakprov på några av artikelsidorna i boken HEMLIGA UTFLYKTER.

Första tillfället att handgripligen komma över boken är på Militariamässan i Solna den 25 mars. Alltså ett evenemang som inte ligger alltför långt bort. FORT & BUNKER finns naturligtvis på plats med den nya boken och naturligtvis också med övriga böcker. Både undertecknad och Jan Erik Ohlsson kommer att finnas på plats. Men du kan redan nu förhandsbeställa boken via hemsidan www.bunker.nu Leverans av beställningarna påbörjas i vecka 13.

Så vill du hitta runt i ett spännande intresseområde är boken HEMLIGA UTFLYKTER den perfekta boken för dig. Den är också en alldeles förträfflig present till någon kompis, eller bekant som delar ditt intresse.

Militariamässan i Solna den 25 mars. Här köper du den nya boken först!

Så nu ber jag att få önska en skön helg. Även här nere södern kan man nu ”njuta” av ett vitt täcke. Tyvärr lite för mycket efter kraftig blåst och mängder av snö. Men jag trösta mig med nedanstående bild som bär på hopp om ”ljusare” och varmare tider 🙂

Bunkerhälsningar
Leif H

En kommande, och efterlängtad tid.