Vecka 16, 2018 Nu väntar det stora äventyret!

Nästa lördag njuter jag i Stockholms skärgård tillsammans med några som delar mitt (och vårt) intresse. Jag vet inte om kombinationen kan bli bättre? Eller vad sägs om; transporter i stridsbåt 90E, nedslag på diverse öar med äldre KA-anläggningar, övernattning på Torskär, som ön heter, är fortfarande militärt område, men inte längre ett aktivt skyddsområde. Annars kanske mer känd som Söderarm och här finns en pjäsplats för 12/70 (tyvärr avvecklad) Men det blir bastu i bunker och drink i pjäsbrunn. Söndagen fortsätter med nya utflykter med ”vår” stridsbåt och först sent på eftermiddagen är äventyret slut. Vår guide är Alexander Wahlund, författare till boken Stockholms kustartilleri 1914-2000.

Denna skall du definitiv ha i din bokhylla, om du inte redan har den. Man skulle kunna kalla den för den kompletta guiden över kustartilleriets anläggningar i Stockholms skärgård. Boken innehåller redovisningar av mer än 70 KA-batterier av alla de slag som uppfördes i skärgården. Efter en kort inledande förklaring om kustartilleriet, dess material och funktion bär det av rakt in i floran av batterier. Här finns kartskisser, ritningar, nytagna bilder blandade med äldre bilder, samt vad man kan vänta sig att finna vid ett besök. Även de platser som plomberats finns med och naturligtvis med kommentaren ”plomberat”.      

Så, jag har en svag aning om att den svala kvällsölen nästa lördag kommer att smaka extra gott. Speciellt tillsammans med den läckra måltid som dukas på ön. Är du mer nyfiken tycker jag du skall titta in på Söderarms hemsida

Enda ”nackdelen” för oss landkrabbor är att man måste ha tillgång till flytetyg, och det är ju inte alla som kan komma upp med en stridsbåt. Men det finns många andra utflykter man kan göra om nu inte skall bege sig till sjöss.

Man kan ju hålla sig på landbacken och förflytta sig med bil, cykel, till fots eller vilket sätt man nu väljer. En bok som passar utmärkt i packningen är den nyutkomna HEMLIGA UTFLYKTER! Här har du nästan 1 000 besöksmål (dock inte så många i skärgården) med vägbeskrivningar, GPS-position och naturligtvis eventuella hemsidesadresser. Här finns också en komplett förteckning över alla svenska militärhistoriska museer samt ett stort antal små beskrivande artiklar om sevärdheter.

Egentligen är det väl så att man bör ha båda böckerna i sitt bibliotek! Det finns ju mycket i skärgårdens omgivningar också som man inte behöver båt för att nå. Ett sådan som jag själv är lite förtjust i är Rindö och den närliggande Myttingelinjen (som inte ligger på Rindö). Om denna lilla pärla skall  vi berätta mer nästa gång. Här kan du nämligen övernatta i militärhistorisk miljö, gå spännande skogspromenad i befästningslinjer, besöka kastellet och mycket annat!

Så som du förstått är det inte utan att jag redan har lite resfeber inför äventyret i skärgården. För en åldrande militärhistoriker med fötter stadigt förankrade i den skånska myllan är en sådanhär resa ett STORT äventyr!

Nästa gång vi läses får du veta hur resan gick och titta på en hel del bilder från skärgården!
Bunkerhälsningar

Leif H

PS! Båda böckerna beställer du enkelt och smidigt via vår hemsida Klicka på bokhandel och sedan den bok du vill beställa!