Vecka 15 2018. Ser ut som om våren var på G….

En bild som egentligen inte skulle varit tagen….

Första riktiga vårdagen, åtminstone sett från arbetsrummets fönster. Vinden var fortfarande iskall, men solen strålande från en nästan klar himmel. En bra början på en utflykt till betong och militärhistoria. Men vad har det med bilden ovan att göra. Bilden som visar en av pjäsplatser vid batteri TE (Trelleborg) togs vid ett besök på platsen inför avvecklingen av de två skånska 12/70 batterierna. Året var 2002 och fotograferingsöverträdelsen får väl anses vara preskriberad vi detta laget. Denna pjäs kom också att bli lite speciell eftersom jag några månader senare hade nöjet att äta lunch nere i pjäsens lilla matsalsutrymme, tillsammans med kollegorna från Beredskapsmuseet.

Man får nog påstå att maten smakade lite extra gott härnere i pjäsens ”matsal”.

I går, lördag, fick jag tillfälle, tillsammans med medlemmar från SFHF (Svensk Fortifikations Historisk Förening) göra ett återbesök i det numera ”helt” avvecklade batteriet. Det var i samband med föreningens årsmöte som ett par besök vid närliggande batterianläggningar var inlagt. Besöken var på pjäsplatser från Kalla krigets kustartilleri, nämligen 12/70 och 7,5 cm m/57 i Trelleborgsområdet.

Samling vid pjäsplatsen.

Man kan väl lugnt påstå att det var en förväntansfull skara som samlades på pjäsplatsens hjässa inför besöket. Bakgrunden till denna märkliga plats var följande: Efter plomberingen omkring 2004/2005 såldes den avstyckade markbiten till en peson som började öppna plomberingen. Den delvis vattenfyllda anläggningen länspumpades. Ett hus började byggas på platsen, där det var meningen att utnyttja den underjordiska anläggningen som ”källare”. Planerna tog dock slut och bygget stod stilla tills en ny ägare tog vid. Nu fortsätter byggnadsarbetet med husbygget. Den gamla pjäsplatsen har tömts på vatten och fått elektriskt ljus och trappor.

Det blev lite trängsel vid den nygamla nedgången till pjäsplatsen.

Väl förbi den nya trappen började jag känna igen mig, trots att de tömda och kala ytorna gjorde sitt till för att förvirra mig.

Den egentliga ingången till pjäsplatsens första våning.

Det märktes ganska tydligt att anläggningen stått under vatten i många år. Rosten hade gått hårt åt vissa mellanväggar. Dock hade man vid avvecklingen tömt anläggning på ”allt”. Största intrycket gav dock återbesöket i ammunitionsdurken. Vid mitt första besök i batteriet var ammunitionsdurken fylld med granater och gav ett skrämmande och imponerande intryck.

Det tog en stund innan hjärnan fattade att det var fullt med skarpladdade granater runt om mig.

Ammunitionsdurken som den ser ut idag. Till höger i bild fanns/finns själva tornet med pjäsen högst upp.

Det blev mycket diskuterande och frågande nere i anläggningen, och det tog en stund innan alla åter var samlade uppe på marken igen. Men det slutade inte där. Färden gick nu vidare till en lite mindre i närheten, denna gång med kalibern 7,5 cm KA-batteri m/57. Även här hade den nuvarande ägaren öppnat upp en pjäsplats och bjöd på en visning.

Spännande utgrävning. Nej, nyöppnad pjäsplats.

Denna pjäsplats är naturligtvis betydligt mindre till storlek, men inte desto mindre imponerande. Ett angränsande skyddsrum av modellen SK10 kunde också besökas.
Jag tror alla deltagare var med än nöjda med den välfyllda dagen som årsmötet bjöd på inte minst de läckra danska smörrebröden i civilförsvarsanläggningen August smakade underbart.
Så ett varmt tack till föreningen och de inblandade samt naturligtvis de markägare som visade upp sina anläggningar!

Den världsberömda polska bunker o betongbullen.

Ett annat glatt och annorlunda reseminne i betongens och bunkrarnas värld gjordes sig påmind härom dagen. 2008 besökte jag tillsammans med några goda vänner den polska halvön Hel under några dagar. En tidig morgon på väg ut till ett av våra besöksmål stannade vi till vid ett litet försäljningsställe längs vägen och inhandlade en påse läckra bullar. Lite påminnande om våra kanelbullar. Av någon anledning lyckades en bulle ”rymma” och återfanns inte förrän några dagar efter hemkomst i bagageutrymmet. Sedan dess har bullen blivit en del av inredningen i mitt arbetsrum, och ser idag lika fin och god ut som när den inhandlades! Man kan undra vad som finns/fanns i bullen!

Kanske lite blekare i färgen men fortfarande väldigt välbevarad!

På upptäcktsfärd i bland polska robotanläggningar.

Så efter en spännande vecka och några minnen lockar nu det vackra vårvädret utanför fönstret, dags att njuta lite värme och solsken. Nu väntar en vecka med Göteborgsbesök, nytt nummer av FORT & BUNKER bland mycket annat. Och med tanke på att utflykts- och upptäcktsperioden nu verkligen tar sin början kan ett bra tips vara att köpa den nya guideboken HEMLIGA UTFLYKTER här från FORT & BUNKER. Bara klicka här så hittar du boken!

Och med detta önskar jag en skön vårvecka
Bunkerhälsningar
Leif H