Vecka 10 2019 Fort, fort, fort och åter fort….

”Ett hål i taket”. Det är det förvisso! Men det är ordentligt hål i tunneltaket vid ingången till fortgraven på Oscar II fort i Göteborg. Varför kan du läsa om i den kommande boken.

Rubriken är en bra beskrivning över hur arbetsdagarna sett ut de senaste veckorna. Upp vid 6.30 – 7.00, beror på hur sent det blev kvällen innan. Frukost (som jag gillar att äta i lugn ro), därefter start av dator och öppna upp allt som skall användas under dagen. Sedan är det bara att börja skriva och redigera. Välja bilder är kanske det arbetet som tar längst och är mest irriterande. Man har ALDRIG den bilden man vill ha. Det måste vara någon lag som reglerar detta! Men listan över det som skall fotograferas blir allt längre.

Det vackra tegelgolvet i fortet. Med andra ord glöm inte att titta ner.

Just nu arbetar jag, växelvis, mellan kapitlen som handlar om fortet efter andra världskriget. Alltså kalla kriget och fram till våra dagar, och dagens fort. Det var så sent som 1993 som Fortifikationsverket övertog fortet från Försvarsmakten. Fortet hade då legat i ”dvala” under många år. Dock hade det legat inom militärt område. Dessutom med vakthållning, så den vanliga skadegörelsen hade uteblivit. Däremot hade växtligheten gjort sitt bästa för att ta tillbaks förlorad mark. Inne i fortet hade fukten gjort stor skada. Så det var ingen vacker syn när fortet öppnades. 1995 startade Fortverket en ordentlig uppröjning, både ute och inne. En uppröjning som bland annat syftade till att ordning på vattenavlopp och dränering.

Grävmaskinen utrustades med en specialtillverkad skopa för att rensa de gamla rännorna från nästan 50 års jord och dy. (foto: Fortifikationsverket)

Och visst hade växtligheten frodats. Man kan bli förundrad över hur mindre träd kan få fäste i betongen, och sedan skaffa sig mer och mer plats. Det verkar som att när växtligheten väl fått fäste så går det inte att stoppa utan ordentliga insatser. Och det var ordentliga insatser som krävdes för att röja fortets ytor.

Här fanns en gång i tiden ett par mäktiga 24 cm kanoner. (foto: Fortifikationsverket)

Även inne i fortet gjordes en uppröjning. Kanske lite för bra. Här kastades mycket som kanske kunde räddats till eftervärlden, om inte annat så för dokumentationens skull. Men själva grundkonstruktionen i fortet finns kvar. Det är ju ett bergfort så det är svårt att skada grunden. Däremot hade fukten naturligtvis fått det mesta av trävirket, bräder och inredningsdetaljer i trä att murkna bortom räddning.

Centraltunneln, eller Stora korridoren, i fortet tillhör en av sevärdheterna. Längs denna låg förläggningsutrymmena för manskapet.

Sedan är det ju det där med trappor! Forten innehåller en till oändlig mängd av dessa som förbinder ”bottenvåningen” med både mellanplan och hjässa. Och de är tillräckligt många för att man som besökare skall bli förvirrad – ”var är jag någonstans?”

Skall jag gå till vänster eller höger. Bara för att göra det ännu mer förvirrat så finns det tunnelgångar både till och vänster, också!

Av någon anledning har Oscar II fort förblivit väldigt anonymt, både som besöksmål och som exempel på fästningsbyggande. Vilket är väldigt märkligt. Oscar II fort byggdes samtidigt som de stora anläggningar i Norrland. Men dessa fick av någon anledning mycket större uppmärksamhet. Detta beror naturligtvis på att 1 000 värnpliktiga har gjort tjänst här genom  åren, medan Oscar II fort ”försvann” under andra världskriget. Glädjande är dock att intresset för det gamla, orörda fortet börjar vakna, och till och med göteborgare har upptäckt ”sitt” fort.

Den 6 juni, på Nationaldagen presenteras boken FORTET, en bok om Oscar II fort. Här kan du lära dig allt, nästan, om detta märkliga fort. Besök vår bokhandel och läs mer om boken. Här kan du naturligtvis också beställa den. Boken kommer också att säljas på fortet under Nationaldagen.

Men det är en annan bok från förlaget FORT & BUNKER som varit aktuell i veckorna, nämligen den välfyllda utflyktsboken HEMLIGA UTFLYKTER som kom ut under 2018. Boken var en uppföljare till populära MILITÄRA UTFLYKTER från 2006. Båda böcker blev nominerade till Årets bok om svensk historia respektive utgivningsår. Tyvärr lyckades vi varken 2006 eller 2018. HEMLIGA UTFLYKTER landade på en hedervärd 6:e plats. Dessutom var vi gott sällskap med flera intressanta och spännande böcker.
Men en sak kan man konstatera, som militärhistorisk utflyktsbok är den oslagbar. Säsongen börjar ju närma sig och alla spännande utflykter står för dörren. Med Boken HEMLIGA UTFLYKTER kan du börja utfärder redan hemma i soffan i lugn och ro. Naturligtvis har du sedan boken med dig i bilen. På så vis riskerar du ALDRIG att missa en sevärdhet!

Oumbärlig i bilen!

Även denna bok beställer du i vår bokhandel, där du kan läsa mer om den och också finner ett bra erbjudande! Bokhandel finner du här

Så nu fortsätter veckan med fortsatt arbete på den kommande boken. Det är nu fem veckor till ”dead-line” d v s när boken skall vara klar för tryckeriet! Men först blir det en lite snabbresa till Karlskrona för lite fotografering. En utflykt som jag ser fram emot. Spännande!
Ha en riktigt bra vecka!
Bunkerhälsningar
Leif H

PS! När du ändå är inne i min bokhandel kan du ju titta på mina övriga böcker. Dessutom måste jag tillägga att alla böcker går också att beställa via din lokala bokhandel!